Αντί να επιλύει, αναβάλλει την επίλυση των προβλημάτων ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία), όπως γκρινιάζουν οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ: «Οταν ανακύπτει ένα πρόβλημα, το σπρώχνει κάτω από το χαλί, αλλά το ξαναβρίσκει σε λίγο καιρό μπροστά του» μου έλεγε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Τσίπρας παίζει μπάλα μόνος του στο γήπεδο, κι όμως δείχνει μια ανεξήγητη αναβλητικότητα στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων. Με το να αναβάλλει την επίλυσή τους νομίζει ότι κερδίζει συνεχώς χρόνο» μου ανέφερε. Ακόμη και στις πιέσεις που δέχεται για ανασχηματισμό δείχνει απροθυμία. Πιθανότατα θεωρεί ότι ένας ανασχηματισμός θα του δημιουργήσει νέα προβλήματα παρά να επιλύσει τα τρέχοντα…
nnn
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως κάνουν πλέον λόγο για την ανάγκη όχι ενός «επικοινωνιακού ανασχηματισμού» (σαν αυτούς που τους συνόδευαν εκφράσεις του Τύπου «δίνουν φτερά στην κυβέρνηση»), αλλά ενός «αναγκαίου ανασχηματισμού» λόγω της δυσλειτουργίας της κυβέρνησης. Και τα παραδείγματα είναι πολλά. Γκρινιάζουν, για παράδειγμα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη Λυδία Κονιόρδου (στο θέμα του Ελληνικού), για τον Π. Κουρουμπλή (στο θέμα της κηλίδας στον Σαρωνικό), για τον Νίκο Κοτζιά (ότι λειτουργεί με δικούς του κανόνες), για τον Γιάννη Μουζάλα (για την αύξηση πάλι του προσφυγικού ρεύματος και για δυσκολία συνεργασίας ή συντονισμού με άλλα υπουργεία), πλην όμως, όπως αναφέρουν, ο Πρωθυπουργός δεν παίρνει θέση, δεν αποφασίζει να τους αντικαταστήσει με έναν ανασχηματισμό. Απλώς τον αναβάλλει. Αφησαν στην αρχή να εννοηθεί ότι ανασχηματισμός θα γίνει το καλοκαίρι, εν συνεχεία μετά τη ΔΕΘ, αργότερα μετά τις γερμανικές εκλογές και τώρα μόλις κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.


Βουλευτές (και πάλι) στα θρανία

Από φροντιστήριο πέρασαν καμιά δεκαριά βουλευτές της ΝΔ (κατά σύμπτωση αυτοί που καλούνται στα κανάλια) για να κωδικοποιήσουν και να εμπεδώσουν τι ακριβώς είπε ο πρόεδρός τους Κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μπορούν να το εξειδικεύσουν (αν απαιτηθεί) στους τηλεθεατές. Το φροντιστήριο ανέλαβαν να κάνουν οι συνήθεις «ύποπτοι» της οδού Πειραιώς, δηλαδή οι Τάκης Θεοδωρικάκος (οποίος επανήλθε με ραδιοφωνικές συνεντεύξεις για τις δημοσκοπήσεις-μαϊμού –όπως τη χαρακτήρισε) και βεβαίως ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, που βλέπω να απομακρύνεται από αυτόν η πιθανότητα να είναι ο επόμενος εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.



Γκρίνιες από τη ΔΑΠ

Δεν δέχτηκαν όλοι, όπως πιθανόν να νομίζετε, στη γαλάζια παράταξη με ικανοποίηση ή με χαρά τις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τη ΔΑΠ. Μπορεί όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα του Βελλίδειου να χειροκρότησαν την απόφαση του κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Κ. Δέρβο που, όπως έμαθα, είναι (και δείχνει) πολύ χολωμένος. Ζήτησε μάλιστα και εξηγήσεις από τον κ. Μητσοτάκη, με τον οποίο είχε και μια συνάντηση. Συνάντηση; Χωρίς να ανακοινωθεί; Ε, μπορείτε να τη χαρακτηρίσετε και… μυστική.


Προοδευτική ατζέντα με τις πλάτες των άλλων

Για άλλη μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, να πωλήσει προοδευτική ατζέντα στις πλάτες των άλλων. Και τούτο θα συμβεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου. Δηλαδή ένα άτομο θα μπορεί να προβαίνει σε νομικό επαναπροσδιορισμό του φύλου του. Αυτό σημαίνει ότι με μια δικαστική απόφαση θα μπορεί να αλλάξει το φύλο σε ταυτότητα, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Αυτό το νομοσχέδιο έφερε (για άλλη μια φορά) σε αμηχανία τον πολιτικό εταίρο του κ. Τσίπρα, υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο. Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι δεν πρόκειται οι βουλευτές του να ψηφίσουν. Αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι ο νόμος θα περάσει, αφού υπολογίζει στην ψήφο των βουλευτών του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού. Η ΝΔ δεν έγινε ακόμη γνωστό τι θα πράξει, αν και υπάρχουν φωνές (κυρίως από την ηγετική ομάδα) να ψηφιστεί. Το θέμα όμως είναι πόσοι γαλάζιοι βουλευτές θα προσέλθουν στη Βουλή για να το ψηφίσουν. Ετσι, το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφιστεί, όχι όμως με πλειοψηφία της κυβέρνησης, αλλά και με τις ψήφους των άλλων κομμάτων.


Με βέρα στο δεξί

Η Θεσσαλονίκη, αν μη τι άλλο, αποκάλυψε… βέρες. Πρώτος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης (και από τους στενότερους συνεργάτες τού Πρωθυπουργού) εμφανίστηκε δημοσίως στη ΔΕΘ με βέρα στο δεξί, γεγονός που οι πάντες παρατήρησαν –ορισμένοι μάλιστα έσπευσαν να του ευχηθούν. Με βέρα εμφανίστηκε τόσο στην ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις στο Βελλίδειο όσο και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης. Το παρατήρησαν βουλευτές του και συνεργάτες του που έσπευσαν να κοινοποιήσουν το γεγονός με την προσθήκη ότι τελευταίως δεν φορούσε.

HeliosPlus