Η παγίδα
Μηδενικά περιθώρια λαθών έχει η Ελλάδα το επόμενο τετράμηνο με τις απανωτές αξιολογήσεις, εκτιμούν οι τραπεζίτες. Ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει στην «παγίδα» του ΔΝΤ και δεν θα εμπλακεί σε θέματα που δεν πρέπει, όπως το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ü Σε μία τέτοια περίπτωση οι τραπεζίτες θεωρούν ότι αντί να γίνει κάτι προς το συμφέρον των νοικοκυριών, θα δοθεί πάτημα στους θεσμούς να… παίξουν καθυστέρηση και η τρίτη αξιολόγηση να κρατήσει όσο και η δεύτερη. Ομως ούτε η χώρα ούτε οι τράπεζες αντέχουν νέο γύρο αβεβαιότητας.
Φορο-alert
Αλήθεια, πού βρίσκεται ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής (σκίτσο) για να δώσει απαντήσεις γιατί καθυστέρησε τις επιστροφές φόρων (ΦΠΑ) στις επιχειρήσεις και εισοδήματος στα νοικοκυριά Ιούλιο και Αύγουστο σε τέτοιο σημείο που το υπουργείο Οικονομικών να μην μπορεί να υποβάλει αίτημα στους θεσμούς για να εισπράξει τη δεύτερη δόση των 900 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την εξόφληση άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου;Ü Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, τον κ. Πιτσιλή τον αναζητούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Fortress και Χαραγκιώνης
Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκεται το deal μεταξύ της Fortress και του ομίλου Χαραγκιώνη. Με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστριών τραπεζών το αμερικανικό επενδυτικό fund θα αγοράσει δάνεια της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ και μέσα από την πτωχευτική διαδικασία του άρθρου 106 β (περίπτωση Μαρινόπουλου) θα αναλάβει ρόλο στρατηγικού επενδυτή. Το fund θα χρηματοδοτήσει με νέα κεφάλαια την εταιρεία, στο management της οποίας θα έχει λόγο και η οικογένεια Χαραγκιώνη.
Ο Τιτάνας και η Ιρμα
Ο Τιτάνας είναι η περισσότερο «εκτεθειμένη» τσιμεντοβιομηχανία στους τυφώνες που πλήττουν τις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank το 20% των πωλήσεων του ομίλου προέρχεται από τις Πολιτείες Φλόριδα και Τζόρτζια, έναντι 8% της Cemex και 4% της CRH. Ü Οπως εκτιμούν οι αναλυτές που βλέπουν κέρδη ακόμη και στην καταστροφή, οι τυφώνες συνήθως προκαλούν προσωρινή επιβράδυνση της ζήτησης για περίοδο 2-3 μηνών λόγω της δυσκολίας μεταφοράς των προϊόντων. Στη συνέχεια όμως ακολουθεί ισχυρή ανάκαμψη στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης.
Υπό αυτό το πρίσμα οι ξένοι μετά τους τυφώνες Χάρβεϊ και Ιρμα προβλέπουν ταχεία ανάκαμψη των εταιρειών του κλάδου.
Η δημιουργία της Τιτάν Αμέρικα τελικά ισχυροποίησε τον Τιτάνα, παρά την οικονομική κρίση του 2008, αφού διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο τσιμέντου στη Φλόριδα.

Ανάσα για την Intralot
Τρεις φορές καλύφθηκε η έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ της Intralot, καθώς συγκεντρώθηκαν προσφορές 1,5 δισ. ευρώ από περίπου 170 επενδυτικά κεφάλαια από Ευρώπη και Β. Αμερική. Το αρχικό ποσό της έκδοσης ήταν 450 εκατ. ευρώ αλλά λόγω της ζήτησης η εταιρεία άντλησε 500 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο είναι επταετές, έχει απόδοση 5,25% και τα έσοδα θα διατεθούν κυρίως για την εξόφληση άλλου ομολόγου με κουπόνι 6% λήξης 2021. Ü Ετσι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναχρηματοδότησης-αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων που ξεκίνησε στις αρχές του 2014, με την οποία μειώθηκε το κόστος δανεισμού της εταιρείας από 8,25% σε 5,75%, με ταυτόχρονη επέκταση της μέσης χρονικής διάρκειας του δανεισμού από 3,5 σε 6 έτη.
Ο Μακρόν και οι μικροί
Πέντε διατάγματα για την αναδιοργάνωση του γαλλικού Εργατικού Κώδικα προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων παρουσίασε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ενα απ’ αυτά προβλέπει την παράκαμψη των συνδικάτων για τη διαπραγμάτευση των συνθηκών εργασίας από επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζομένους. Για τις μεγαλύτερες τα συνδικάτα παραμένουν πανίσχυρα. Ü Αραγε σε ποιους προσβλέπει για να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας; Σε μικρομεσαίους επενδυτές από το εξωτερικό ή απλά θέλει να στερήσει από τους γάλλους μικρομεσαίους (το 95% των επιχειρήσεων στη χώρα) τη δυνατότητα να «μεγαλώσουν», απασχολώντας περισσότερους από 50 εργαζομένους;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ