Εμφανιζόμενος περίπου σαν τον Απόστολο Παύλο στη Δαμασκό, ο κ. Τσίπρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης μίλησε για την επιτακτική ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Ομως ένα ερώτημα που προέκυψε άμεσα ήταν το εξής:
–Τι ήταν αυτό που τον εμπόδιζε τόσα χρόνια να αναγνωρίσει κάτι τόσο προφανές;
Η απάντηση δόθηκε μόλις μία ημέρα μετά. Το πάγωμα της επένδυσης στις Σκουριές ήρθε να υπενθυμίσει πως ο πρώτος που ακυρώνει το νέο κυβερνητικό αφήγημα περί Grinvest είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, 2.400 θέσεις εργασίας απειλούνται προκειμένου τα κυβερνητικά στελέχη να ορθώσουν το λάβαρο της αντίστασης απέναντι στους επενδυτές. Δεν αποκλείεται καθόλου η κυβέρνηση, υπό την πίεση των εργαζομένων, των δανειστών και της πραγματικότητας, να κάνει στροφή 180 μοιρών για το θέμα τις επόμενες ημέρες, την οποία θα δικαιολογήσει με τις γνωστές πολιτικές σαπουνόφουσκες περί ηρωικής μάχης. Ομως το αρνητικό μήνυμα εστάλη σε όλους τους επενδυτές, εντός και εκτός συνόρων: Το βασικό εμπόδιο για τις επενδύσεις στη χώρα είναι η ίδια η κυβέρνηση.
Τη λεβέντικη στάση της κυβέρνησης στις Σκουριές διαδέχθηκε η επίθεση του κ. Σπίρτζη εναντίον της Fraport για την κατάσταση στα περιφερειακά αεροδρόμια, ξεχνώντας ότι ο ίδιος είχε καθυστερήσει όσο μπορούσε την υπογραφή της σύμβασης και έδωσε, τελικά, το πράσινο φως όταν είχε ήδη ξεκινήσει, ουσιαστικά, η εφετινή τουριστική περίοδος, δένοντας σε μεγάλο βαθμό τα χέρια της εταιρείας.
Τρίτωσε το κακό
Και αμέσως μετά, το κακό τρίτωσε. Διότι, με θεατή την κυβέρνηση, ακολούθησε η αυτοψία του δασαρχείου στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, αλλά και νέο επεισόδιο στο σίριαλ με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το Ελληνικό είναι δάσος ή αρχαιολογικός χώρος. Το γεγονός ότι εκεί προσγειώνονταν και απογειώνονταν αεροπλάνα επί 60 χρόνια δεν είχε ενοχλήσει κανέναν! Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Εχεις την εντύπωση ότι η κυβέρνηση συνωμοτεί εναντίον του εαυτού της.
Και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Τη στιγμή που, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η ελληνική οικονομία χρειάζεται μια χιονοστιβάδα επενδύσεων για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, σήμερα οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) βρίσκονται σε χαμηλό εικοσαετίας. Από 60 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007 (26% του ΑΕΠ) σε μόλις 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016 (11,4% του ΑΕΠ).
Δύο πράγματα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρα:
l Πρώτον, ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι το κλειδί για να δημιουργήσουμε νέες δουλειές και να βγούμε από την κρίση, και.
l Δεύτερον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ιδεοληψίες του υπονομεύουν συστηματικά την προσέλκυση επενδύσεων. Ουσιαστικά, λοιπόν, το μόνο που κατάφερε τις τελευταίες ημέρες ο κ. Τσίπρας, είτε με το περιβόητο νέο του αφήγημα, είτε με τις ίδιες τις πράξεις της κυβέρνησής του στη συνέχεια, ήταν να στρώσει το έδαφος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Διότι ποιος είναι πιο κατάλληλος να προσελκύσει επενδύσεις; Ενα κόμμα που αποδεδειγμένα είναι όμηρος κρατικιστικών αντιλήψεων και δογματισμών, ή ένα κόμμα που έχει στο επίκεντρο της προσέγγισής του τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων; Ενα κόμμα που έχει, τελικά, ως μόνο στόχο τη διανομή ορισμένων επιδομάτων, αδιαφορώντας για την παραγωγή, ή ένα κόμμα που θέλει να κινητοποιήσει, με μοχλό την επιχειρηματικότητα, εργοδότες και εργαζομένους για ένα εθνικό παραγωγικό άλμα; Το γήπεδο των επενδύσεων είναι το γήπεδο της Νέας Δημοκρατίας.
Στη Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται ποτέ να ισχυριστούμε ότι έχουμε κάποια μαγική συνταγή εξόδου από την κρίση, ούτε ότι υπήρξαμε αλάθητοι στο παρελθόν. Εχουμε, όμως, ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος σε αυτό. Μένοντας μακριά από τη λογική του λαϊκισμού, μιλάει για ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στο τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι –λιγότερες δαπάνες –ιδιωτικές επενδύσεις». Σχεδιάζουμε μια πολυδιάστατη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την προσέλκυση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επενδύσεων, που θα επενεκκινήσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Μια προσπάθεια η οποία θα εστιάζει σε μια σειρά παρεμβάσεων τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κατά βάση δεν θέλει να πραγματοποιήσει για λόγους δογματικούς. Παρεμβάσεις που μόνο με τη Νέα Δημοκρατία μπορούν να γίνουν πράξη, ώστε να γίνει η Ελλάδα ελκυστική σε επενδυτές. Αυτές περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλες, την επαναφορά του νόμου για την οριζόντια απλούστευση των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ περιόρισε, ουσιαστικά, μόνο σε τρία πεδία πριν από έναν χρόνο. Περιλαμβάνουν, επίσης, την προώθηση της αξιολόγησης και της στοχοθεσίας ώστε να γίνει η δημόσια διοίκηση σύμμαχος στην αναπτυξιακή προσπάθεια.
Αλλά και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, όπως η σύσταση ειδικών τμημάτων δικαστηρίων για να επιταχυνθεί η εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις. Και, φυσικά, η πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων, ώστε να προσελκύσουμε φοιτητές από όλον τον κόσμο και να γίνει η Ελλάδα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.
Στόχος μας είναι να εκπέμψουμε από την πρώτη ημέρα ένα μήνυμα αξιοπιστίας. Επιλέγοντας τα πιο ικανά πρόσωπα, έχοντας ετοιμάσει από πριν μια σειρά από νομοσχέδια-κλειδιά και υιοθετώντας καλές διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, θα καταστήσουμε σαφές ότι η Ελλάδα γίνεται μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, η οποία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη για να γυρίσει σελίδα και να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση και τα μνημόνια. Να καταφέρει, δηλαδή, αυτό που έκαναν με επιτυχία χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Διότι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες αξίζουν κάτι καλύτερο από αυτό που ζουν σήμερα. Αξίζουν μια χώρα που δεν θα βάζει φρένο στα όνειρά τους, αλλά θα τους επιτρέπει να τα κυνηγήσουν και να τα πετύχουν, εξασφαλίζοντας μια καλύτερη προοπτική για αυτούς και τα παιδιά τους. Ιδιαίτερα οι οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστεροι. Αυτή την Ελλάδα των ευκαιριών και της δημιουργίας οραματιζόμαστε. Και όλοι μαζί θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τη χτίσουμε.
Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ