Την ώρα που η Ελλάδα οδεύει προς την οριστική έξοδο από την κρίση, οι επενδύσεις και η ενίσχυση των συνεργασιών στον ενεργειακό τομέα αποτελούν προϋπόθεση για να καταγράψει η χώρα ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης βασισμένης σε στέρεα θεμέλια, με τα κέρδη να επανεπενδύονται εδώ ανατροφοδοτώντας την οικονομία και δημιουργώντας υπεραξίες, στον αντίποδα της πρακτικής ετών που μας οδήγησε εν πολλοίς στα σημερινά αδιέξοδα, όπου τα χρήματα φυγαδεύονταν στο εξωτερικό, οι επιχειρήσεις ήταν κρατικοδίαιτες και όταν υπερχρεώνονταν οδηγούνταν σε κρατικοποίηση.
Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στην οικονομία της γνώσης, στην εξωστρέφεια, στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας από καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και στη δυναμική προσέλκυση ουσιαστικών ξένων επενδύσεων. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα ανταποκρίνεται ήδη θετικά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Ωστόσο θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διαμόρφωση ενός πιο ευνοϊκού και φιλικού περιβάλλοντος με ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, που θα περιορίζει τις ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα, μειώνοντας μεσοπρόθεσμα τα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη.
Για τον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια η έννοια των μεταρρυθμίσεων δεν συνδέεται με απολύσεις, περικοπές και μειώσεις μισθών. Αναδείξαμε κατά την τελευταία διετία τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρείας, αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν και προσαρμοστήκαμε δυναμικά στις απαιτήσεις της αγοράς. Το αποδεικνύουν οι επιδόσεις του ομίλου και τα ιστορικά υψηλά σε κερδοφορία, παραγωγή και εξαγωγές. Τώρα έφτασε η ώρα των μεγάλων επενδύσεων για τη χώρα και ευθύνη όλων μας είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να οικοδομήσουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Οι ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών για έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, όπου η ΕΛΠΕ έχει αποκλειστικά επικεντρώσει το ενδιαφέρον της συνεργαζόμενη με κολοσσούς όπως η Total, η ExxonMobil και η Edison, αλλάζουν τα δεδομένα και θέτουν την περιοχή μας στο επίκεντρο του διεθνούς ενεργειακού ενδιαφέροντος. Η χώρα μας αναδεικνύεται περιφερειακός ενεργειακός κόμβος στρατηγικής σημασίας, μέσω του οποίου μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια και επάρκεια εφοδιασμού της ΕΕ με εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας επιτρέπει τον δανεισμό μας με ανταγωνιστικά επιτόκια ακόμα και κάτω του 3% και την πρόσβαση σε μέχρι πρόσφατα «απαγορευμένες αγορές», ενώ οι συμφωνίες που συνάψαμε με Ιράν, Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Ρωσία καθιστούν την απρόσκοπτη προμήθεια πρώτων υλών ευχερέστερη από ποτέ.
Η σταθερά ανοδική πορεία του ομίλου πιστοποιεί τη βούλησή του να καταστεί η ηγέτιδα δύναμη για την ενεργειακή ανασυγκρότηση της χώρας. Ολες οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, τόσο στο εσωτερικό όσο και ευρύτερα στην περιοχή, θα έχουν τη σφραγίδα των δράσεων του ομίλου ΕΛΠΕ.


Ο κ. Γρηγόρης Στεργιούλης είναι διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ