από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Η ελληνική οικονομία μπορεί να ανθήσει ξανά!

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Επειτα από επτά χρόνια ύφεσης και διαρκούς προσαρμογής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής, η ελληνική οικονομία δείχνει να διαμορφώνει προϋποθέσεις σταθεροποίησης και ανάκαμψης.

Κοινή είναι η πεποίθηση σε αναλυτές και οικονομολόγους, εγχώριους και ξένους, ότι η περιβόητη και υπερβολική, ως προς την έκταση και την έντασή της, διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης ολοκληρώνεται, έχοντας υποβιβάσει και ισορροπήσει την οικονομία μας στο χαμηλότερο δυνατό σημείο της.

Κατ' ορισμένους ο λεγόμενος «πάτος» της ελληνικής οικονομίας κατεγράφη τον χειμώνα του 2015 και έκτοτε μόνο εξαιτίας της κυβερνητικής αναποφασιστικότητας και αβελτηρίας παρέμεινε σε κατάσταση αναστολής και αναμονής.

Τώρα άπαντες εκτιμούν ότι σε όλα της τα πεδία έχει συγκροτήσει νέα βάση, ικανή να προκαλέσει ενδιαφέρον ανάληψης και πρωτοβουλιών και επανεκκίνησης.

Ορισμένοι μάλιστα αντιμετωπίζουν ως νομοτελειακή εξέλιξη την ανάκαμψη της οικονομίας εξαιτίας ακριβώς της ισορρόπησης στο χαμηλότερο δυνατό σημείο.

Πανθομολογείται επίσης ότι το κόστος εργασίας έχει ελεγχθεί πλήρως, οι τιμές βασικών αγαθών και πρώτων υλών έχουν καμφθεί και οι αξίες επίσης, χάρτινες και πραγματικές, της γης, των ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων έχουν κατέλθει στο ναδίρ, καθιστώντας την εξαγορά τους αν μη τι άλλο ελκυστική.

Επιπλέον η αγορά εργασίας, πέραν των μνημονιακών ρυθμίσεων, θεωρείται εκ των συνθηκών, λόγω της υψηλής ανεργίας, απολύτως ελευθερωμένη. Είναι τέτοια η έκταση της προσφοράς εργασίας που οι επιχειρήσεις και οι δυνάμει επενδυτές μπορούν να διαλέγουν τους αποδοτικότερους και τους καλύτερα εκπαιδευμένους εργαζομένους, με αμοιβές κατώτερες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Ιδιαιτέρως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και με σοβαρή πια την προοπτική έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης, διαμορφώθηκε καλύτερη ατμόσφαιρα για τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις.

Το καλύτερο περιβάλλον ενισχύθηκε μάλιστα μετά την επιβεβαίωση του ισχυρού τουριστικού ρεύματος, το οποίο διαπέρασε σχεδόν όλη τη χώρα.

Υπό την επίδραση των παραπάνω παραγόντων και συνθηκών το κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης και καχυποψίας υποχώρησε πραγματικά, σε σημείο που οι περισσότεροι να αισθάνονται ότι η Ελλάδα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να εξέλθει από το βαθύ τούνελ της μεγάλης κρίσης.

Ωστόσο παρά τη βελτίωση του κλίματος και την καλυτέρευση των συνθηκών τίποτε ακόμη δεν εγγυάται τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η κατάσταση είναι μεν καλύτερη, αλλά παραμένει εύθραυστη και η οικονομία εκτεθειμένη σε πλήθος κινδύνων, πολιτικών, γεωπολιτικών και άλλων.

Ιδιαιτέρως οι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι πολλούς προβληματίζουν.

Η μάχη εξουσίας είναι κυρίαρχη στη χώρα μας και σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί απολύτως διαβρωτική και αποδιοργανωτική ακόμη και των καλύτερων οικονομικών συνθηκών. Πολύ περισσότερο όταν συνεχείς είναι οι ταλαντεύσεις του κυβερνώντος κόμματος, όπως απεδείχθη τις τελευταίες μέρες με τις επενδύσεις. Οι όρκοι πίστης του Πρωθυπουργού στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις δεν αρκούν προφανώς για την εμπέδωση του αναπτυξιακού πνεύματος και την κυβέρνησή του.

Σκουριές, Ελληνικό, περιφερειακά αεροδρόμια, επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν βρίσκουν δρόμους ανοιχτούς, σκοντάφτουν στο αντιαναπτυξιακό «πνεύμα ΣΥΡΙΖΑ» των προηγούμενων χρόνων της ακραίας και ανεδαφικής διεκδίκησης.

Στην παρούσα φάση επιπλέον τα δημόσια οικονομικά μπορεί να μοιάζουν ελεγχόμενα, αλλά εμφανής είναι η «κόπωση» των εσόδων εξαιτίας της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, η οποία διογκώνεται κυρίως λόγω του βάρους των φόρων και της σχετικής κουλτούρας που δεν αλλάζει μονομιάς.

Και η αντίσταση επίσης του κόμματος στον έλεγχο των δαπανών του προϋπολογισμού είναι διαρκής, όπως και η ανάπτυξη αιτημάτων από πλήθος ομάδων που διεκδικούν καλύτερες αμοιβές, υψηλότερα επιδόματα και βεβαίως περισσότερες προσλήψεις. Αν πιεστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αν δεν αντέξει το κομματικό πρέσινγκ και αμβλυνθεί η προσοχή του, όλα μπορούν να συμβούν.

Η διεκδικούμενη δημοσιονομική σταθερότητα που αποτελεί τη λυδία λίθο του προγράμματος σταθεροποίησης δεν είναι αυτονόητη, ούτε δεδομένη.

Αλλά και η διαφαινόμενη ανάκαμψη δεν είναι εξασφαλισμένη, ούτε εγγυημένη ως προς τη διάρκεια και την έντασή της. Αν δεν υποστηριχθεί με εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και δεν συνδυασθεί με γρήγορες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, μπορεί να αποδειχθεί αναιμική και να σβήσει ως άλλη φωτοβολίδα που ενθουσιάζει πρόσκαιρα με τη λάμψη της αλλά ουδέν προσθέτει.

Υπάρχουν ακόμη οι ανοιχτές πληγές της διοίκησης, κυριαρχεί η αδυναμία της να προετοιμάσει σχέδια και να παρουσιάσει εγκαίρως ώριμα έργα, ικανά να απορροφήσουν τους πολλούς διαθέσιμους πόρους.

Και βεβαίως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει αιχμαλωτισμένο από το αμαρτωλό παρελθόν του, δεν έχει τη δύναμη, ούτε τα εργαλεία και την κουλτούρα να απαλλαγεί γρήγορα από τα πολλά και δεσμευτικά «κόκκινα» δάνεια, ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας νέας χρηματοδοτικής εποχής για την οικονομία. Οι διαδικασίες ανασύνταξης, ανασυγκρότησης και αναγέννησης του τραπεζικού συστήματος είναι αργές και κατά τα φαινόμενα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να σταθεί στα πόδια του και να ανακτήσει την υγεία που χρειάζεται για να στηρίξει χρηματοδοτικά την αναγέννηση της οικονομίας. Στους επόμενους μήνες θα δοκιμαστούν εκ νέου οι αντοχές του τραπεζικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να είναι απολύτως υγιής και εν πολλοίς αυτοχρηματοδοτούμενος προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις όποιες ευκαιρίες που πιθανώς να προσφέρει η σταθεροποίηση της οικονομίας.

Βάσει των παραπάνω όλοι μπορούν να αντιληφθούν πόσο σημαντική μπορεί να αποδειχθεί η κυβερνητική στάση και συμπεριφορά.

Τυχόν παίγνια πολιτικά και εξουσιαστικά μπορούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Η κυβέρνηση αν μη τι άλλο οφείλει να επιμείνει στη συνεπή εφαρμογή του προγράμματος, να πειθαρχήσει δηλαδή και να μην εκτραπεί από τον δρόμο που έχει αποδεχθεί τελευταίως. Αν λοξοδρομήσει για οποιονδήποτε λόγο, αν υποκύψει η κυβέρνηση στο κόμμα, τότε όλα θα κινδυνεύσουν. Κυρίως όμως θα πάνε χαμένα επτά χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού. Γεγονός ασήκωτο και ασυγχώρητο αν επισυμβεί.

Γι' αυτό και επιβάλλεται η αντιπολίτευση, ιδιαιτέρως η αξιωματική, να πιέζει προς την κατεύθυνση εφαρμογής του προγράμματος και κάλυψης όλων των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Η σταθεροποίηση προέχει, όπως και η παγίωσή της, επειδή απλούστατα είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Τυχόν αποσταθεροποίηση της οικονομίας θα βλάψει το ίδιο και εκείνη και - το κυριότερο - θα υπονομεύσει ακόμη και τη διεκδικούμενη νίκη της.

Αν η χώρα διολισθήσει σε νέα κρίση, δεν θα έχει σχεδόν καμία σημασία ποιος θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Κακά τα ψέματα, για να ανθήσει ξανά η ελληνική οικονομία θέλει πολλή δουλειά. Και βεβαίως πειθαρχία απ' όλους. Μόνο με συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα θα γυρίσει ο ήλιος...


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (26)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΑΛΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ | 20/09/2017 14:20
  ΓΕΡΟ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΙΤΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΝ. ΚΟΥΜΟΥΝΑΣ. ΕΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ. ΝΟΜΙΜΟ ΤΟ ΚΑΠΠΑ-ΚΑΠΠΑ.
  ΑΛΗΘΕΙΑ
  απάντηση27
   
   
   
  Απάντηση προς "Enas metanastis" | 20/09/2017 14:12
  Συμφωνώ στα άλλα, πλην όμως όχι στο “Οσο για τα σχολια, γράφονται για το εγω μας, γιατι η πλειοψηφια, είναι χαμενη στην ανυπαρξια της”. Εγώ δεν είμαι μετανάστης, αλλά κάποιος Ελληνοελβετός που επέστρεψε να βοηθήσει πάρα πολύ έμπρακτα την Ελληνική οικονομία αλλά και την προώθηση της υστερημένης κοινωνικής αγωγής. Και συνεχίζω μαχόμενος. Εσύ τι κάνεις κ. Μετανάστη πέραν του να γράφεις ανώνυμα και χολικά σχόλια, και μάλιστα ανορθόγραφα ? Λάβε υπόψη σου ότι η επιβίωση ενός Έθνους εξαρτάται ΤΕΛΙΚΑ από την δράση όλων των πολιτών της, και όχι από πολιτικάντηδες και αερολόγους. Οι “Πολιτικοί” της Ελλάδας υπήρξαν και παραμένουν κατά πλειοψηφία επιβήτορες Κοτζαμπάσηδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ακόμη το τέλος του Ελληνισμού. Εάν όντως παραμένεις Έλληνας, πράξε το και άφησε τα παχιά λόγια. Ευτυχώς υπάρχει πληθώρα και άλλων Ελλήνων στο Εξωτερικό
  Michail Leon
  απάντηση35
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αν η Ελληνες πολιτικοι | 20/09/2017 13:01
  ηθελαν η χωρα να παει καλα θα αντεγραφαν το εκπαιδευτικο συστημα της Φιλανδιας την οργανωση και την πειθαρχια της Γερμανιας την τιμιοτητα της Δανιας την ασφαλεια τηςΕλβετιας.Επειδη τιποτα από αυτά δεν εχουν σκοπο θα γραφουμε τα ιδια και σε δυο χρονια.
  Κομνηνος
  απάντηση80
   
   
  ενα σχολιο | 20/09/2017 12:07
  Δεν βλεπω ειλικρινα να εχει καποιο μελλον η Ελληνικη οικονομια με το μεγαλο δημοσιο χρεος του οποιου η εξυπηρετηση θα καθοριζει την οικονομικη μας πολιτικη στα επομενα 50 χρονια. Δευτερον, μια οικονομια υπηρεσιων (τουρισμου) οπως η Ελληνικη θα εξαρταται σε μεγαλο βαθμο απο τις εξελιξεις στην παγκοσμια οικονομια. Αν δεν υπαρξει εφφαση στην παραγωγη νεων υπηρεσιων (πχ νεων τεχνολογιων) δεν βλεπω με ποιον τροπο η οικονομια θα εχει θετικο ρυθμο αναπτυξεως.
  οικονομολογος
  απάντηση70
   
   
   
  Το καραβι μπαζει νερα | 19/09/2017 17:17
  Ποιος φταιει? Μα ο πρωτομαστορας αγαπητε/η μου.
  eva b.
  απάντηση191
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τιποτα δεν θα αλλαξει, οσο δεν αλλαζει η νοοτροπια του μεσου ελληνα | 19/09/2017 15:56
  Και ο κρατικος μηχανισμος? Είναι ευνοικος για επενδύσεις? Ο συνδικαλισμος τις ευνοει? Και γιατι όχι πρωτα αναπτξη, αντι για επενδύσεις? Πως αλλοιως θα πεισεις τους επενδυτες, αλλα και τους πολιτες του τοπου σου, ότι αυτά που κανεις, θα συμφερουν ολους με μια ανθρωπινη οσο και παραγωγικη διαδικασια που θα εμπνεει εμπιστοσυνη? Εδώ τραπεζικο λογαριασμο δεν εχω στην Ελλαδα, επενδύσεις θα ελθω να κανω? Οσο για τα σχολια, γράφονται για το εγω μας, γιατι η πλειοψηφια, είναι χαμενη στην ανυπαρξια της.
  Enas metanastis
  απάντηση291
   
   
  Ένα από τα ίδια | 19/09/2017 15:36
  Πριν από δεκαπέντε μέρες γράφατε πως η οικονομία έχει αυτονομηθεί από την πολιτική. Σήμερα τα συσχετίζετε πλήρως. Αφού ο πρωθυπουργός ορκίζεται στην επιχειρηματικότητα γιατί επιτρέπει στους υπουργούς του που διαχειρίζονται τα θέματα του Ελληνικού, των Σκουρειών και των περιφερειακών αεροδρομίων να είναι στη θέση τους? Γιατί επιτρέπει στον υπουργό κ Παπαδημητρίου να μη δίνει λύση στα κόκκινα δάνεια και οι τράπεζες να είναι αιχμάλωτες? Γιατί δεν διώχνει τους υπουργούς που δεν προωθούν τις μεταρρυθμίσεις? Ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν νουθετεί το κόμμα να σταματήσει τον έλεγχο των δαπανών του προϋπολογισμού? Η απάντηση είναι απλή. Γιατί και ο ίδιος είναι ένας από αυτούς που μέμφεσθε.
  ΧΒ
  απάντηση262
   
   
  Και από σένα εξαρτάται. | 19/09/2017 12:16
  Ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης έγινε τηλεγραφόξυλο του ουλαμό Καλπακίου. Και τούτο γιατί η εσωτερική λειτουργία του έχει να κάνει με την αναπαραγωγή της ζωντανής εργατικής δύναμης. Στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης των μέσων παραγωγής η ζωντανή εργασία εκτοπίζετε από τη συσσωρευμένη και έτσι , με την ανάπτυξη των μέσων παραγωγής, όλο και λιγότερη ζωντανή εργατική δύναμη απαιτείται να αναπαραγωγηθεί με συνέπεια η καπιταλιστική οικονομία να χάνει την αναπτυξιακή της δυναμική και διαρρηγνύεται η δομή της. Εισέρχεται δηλαδή σε κατάσταση καθολικής κρίσης. Η λύση που επιλέχθηκε στις προηγούμενες καθολικές κρίσεις του καπιταλισμού ήταν η καταστροφή συσσωρευμένης και ως παράπλευρη απώλεια ζωντανής εργατικής δύναμης. Παγκόσμιοι πόλεμοι με εκατομμύρια νεκρούς. Ευθύνη των λαών να μην επιτρέψουν να επιλεγεί και πάλι αυτή η λύση με παράπλευρη απώλεια δισεκατομμύρια νεκρούς στο βωμό της καπιταλιστικής ανόρθωσης.
  fskostas
  απάντηση420
   
   
  Μιση αναπτυξη μιση καθυστερηση? | 19/09/2017 12:03
  Το μισο αρθρο σου αναιρει το άλλο μισο, στο λεγομενο τραγουδι, "σ'αγαπαω μεν ΑΛΛΑ..." ακριβως. Πρεπει να πεισθουν τα αριστερονια και και οι πασης μορφης λουφοεργατοπατερες, ότι μονο η ιδιωτικη πρωτοβουλια με τον ιδιωτικο ρισκο, παντοτε με καποια επιβλεψη, αλλα απο ειδικους και επιστημονες, όχι σε στυλ Κουρουμπλη, που ξερει ο ευλογημένος από Ναυτιλια οσο κι εγω ξερω από κινεζικα, θα πλυνουν την χαβουζα που λεγεται Ελλαδισταν, και θα αλλαξουν το ονομα της χωρας, να το κανουνε Ελλαδα.
  Λεωνιδας
  απάντηση272
   
   
  ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ | 19/09/2017 11:47
  Η Ελληνική Οικονομία ΘΑ μπορούσε να ανθίσει ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ υπήρχαν ΔΥΟ βασικές προυποθέσεις . 1. Κυβερνητική Αλλαγή 2. Επαναθεμελίωση της εμπιστοσύνης στο μέλλον της χώρας. Είναι ανγκαλια (όχι ικανή) ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΣΙΡΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ. Με Πρωθυπουργό τον Τσίπρα και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (και ότι αυτοί εκφράζουν στο μυαλό των επενδυτών αλλά και τον καταθετών) ουδείς ΣΟΒΑΡΟΣ επενδυτής αλλά καια ΑΠΛΟΣ άνθρωπος θα πεισθεί να επενδύσει ,αλλά ακόμη και να επιστρέψει τα χρήματα του στις Τράπεζες . Η χώρα έχει πρόβλημα ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ όσοι Macron και Gentiloni να έρθουν , όσο χαμηλά και ένα είναι οι αξίες . Ο Τσίπρας , όσες μεταμορφώσεις και εάν κάνει , όσο εύκαμπτος και εάν γίνει , όσες κυβιστήσεις και εάν κάνει ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ. Αφού ΦΥΓΟΥΝ οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετά μπορούμε να δούμε τι μέτρα θα πρέπει να πάρουμε για να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη και να δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις.
  ale.(ο ανορθόγραφος)
  απάντηση382
   
   
  Τι ωραία που τα λέτε κάθε μέρα κ. Αντώνη!!! | 19/09/2017 11:44
  Καλά, σε ποιούς απευθύνεστε; Δεν καταλαβαίνετε ότι προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας με αυά που γράφετε τελευταία. Ποτε δεν κάνατε κάτι τέτοιο. Το Βήμα έχει νοήμονες αναγνώστες κ. Καρακούση και δεν θα σας ακολουθήσει για πολύ σε τέτοιο κατήφορο
  α.κ.
  απάντηση277
   
   
  Προσλήψεις στο Δημόσιο: 1.899 θέσεις μόνιμων σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΑΕΔ, Φυλακές και Μουσεία | 19/09/2017 10:54
  ...εγω στο μεταξυ λεω να χωθω στο δημοσιο, και οταν ερθει η ανθηση φωναξτε με...υ.γ. γκαρσον!...πιάσε 1.899 εξτρα πλειστηριασμους το μηνα...
  εχουμε πελαται να θρεψουμε
  απάντηση223
   
   
  η οικονομία | 19/09/2017 10:36
  θα ανθήσει ξανά όταν φύγει ο τσίπρας και ο καμμένος, τόσο απλά... φανταστείτε μόνο υπουργός άμυνας των σαμαροβενιζέλων ή του προδότη γαπ να πήγαινε για ψώνια στο Λονδίνο, με τζάγκουαρ ... ο τσίπρας κι οι φίλοι του θα είχαν κάψει την αθήνα....
  ok
  απάντηση263
   
   
  Καρακούση | 19/09/2017 10:20
  κάτσε φρόνιμα - καμία συναίνεση, όπως υπονοείς, με τον σύριζα. οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στην Ευρώπη, δεν πιστεύουν στη δημοκρατία, δεν πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία. μόλις φύγει ο τσίπρας θα ανασάνει κι η οικονομία κι όλος ο κόσμος...
  οκ
  απάντηση323
   
   
  kyriakos | 19/09/2017 10:12
  Η ανάπτυξη θα έρθει γιατί ΔΕΝ γίνεται αλλιώς. Ένας πόλεμος δεν διαρκεί για πάντα και το οικόπεδο είναι γωνία. Αλλά άλλο είναι 3% στα 180 δισ. ΑΕΠ κι άλλο στα 250 δισ. Επίσης η ανάπτυξη θα έρθει απ' και θα την καρπωθούν οι απ' έξω. Τα εκατομμύρια των τουριστών είναι και γιατί η αγορά διαμερίσματος για 20000€ είναι ίση με το κόστος διακοπών 5 χρόνων. Φοβερή επένδυση! Οι ξένοι θα πάρουν ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας, θα αλλάξει ο κοινωνικός ιστός της χώρας, τα ήθη και η κουλτούρα. Η αλλαγή θα σοκάρει. Ο ανάξιος βαλκανοστοκος μας πήρε στο λαιμό του.
  kyriakos
  απάντηση192
   
   
  Διορθώσεις | 19/09/2017 09:37
  Αν κατανοούμε σωστά το άρθρο σας , ο αντικειμενικά κυρίαρχος αποσταθεροποιητικός παράγων για την οικονομία είναι η ίδια η κυβέρνηση . Ποιά άλλα πειστήρια πέρα από Ελληνικό κ.ο.κ. , τις καθημερινές ανοησίες Σπίρτζη , Φλαμπουράρη και Σίας χρειαζόμαστε για να τους αξιολογήσουμε ; Φανταστείτε μόνο ποιό θα ήταν το γενικότερο κλίμα χωρίς τον τουρισμό ....
  min
  απάντηση211
   
   
  Μακρύς λόγος,κοντό νόημα,σήμερα κε. Καρακούση. | 19/09/2017 09:32
  Οι ελάχιστες μικρο-εστίες αναπτύξεως τροφοδοτούνται από χρηματιστές υψηλοτάτου ΡΙΣΚ οι οποίοι, ποντάρουν στις σφυγμομετρήσεις για τις επόμενες εκλογές. Μπορεί στο τούνελ να υπάρχουνε παράθυρα,αλλά άμα κοιτάξει κανείς καλά-καλά θα δει ότι είναι ποτέμκισες ζωγραφιές. Όσο υπάρχει (π.χ.) Δασάρχης,αρμόδιος για τις με κηροζίνη ποτισμένες πίστες του Ελληνικού και βγάζει την ημέρα του στον Εθνικό Κήπο ταΐζοντας τις πάπιες,προκοπή δεν θα δούμε.
  απ.80
  απάντηση421
   
   
  Κυρ αντων | 18/09/2017 22:08
  Υπάρχει μόνο .. ΘΑ ...δεν υπάρχει .. μπορεί ..
  Christos
  απάντηση152
   
   
  Αν ειχαμε πατριωτες πολιτικους, | 18/09/2017 13:55
  θα υπηρχε συνεννοηση μετακυ τους να αφησουν την οικονομια εξω απ τις κομματικες αντιπαραθεσεις. Εννοω την παροχολογια που επιβαλλει το πελατειακο κρατος που δημιουργησαν. Επισης,δεν μπορουμε να ελπιζουμε σε παγιωμενη αναπτυξη οδο δεν διαθετουμε δικαστες που θα προστατευουν οικονομια και κοινωνια απο τους νταβαδες-λαμογια. Εδω να υπενθυμισω οτι ο μολυντης του Σαρωνικου αθωωθηκε πριν 4 χρονια για λαθρεμποριο και του επεστραφησαν τα 2 σαπιοκαραβια με τα οποια το εκανε. Σημερα μολυνε την Αττικη. Ο εφετης που τον αθωωσε,θα τιμωρηθει; Φυσικα οχι! Καμμια επιπληξη και παμε γι αλλα. Ιδου ο λογος της εθνικης καταστροφης:η ατιμωρησια κι αυτοι που την επιβαλουν.
  Abdul
  απάντηση316