Στο άντρο των Καραμανλήδων, στις Σέρρες, βρέθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη (φωτογραφία) πραγματοποιώντας επίσκεψη… υπερπαραγωγή. Οχι μόνον επειδή συνοδευόταν από ένθερμους νεολαίους, ούτε βεβαίως επειδή επισκέφθηκε ένα εργοστάσιο κατασκευής ανελκυστήρων, ή τις δεκάδες selfies που έβγαλε με τους Σερραίους (κάθε πολιτικής απόχρωσης), αλλά για όσα είπε σε μια χαλαρή στιγμή ξεκούρασης, τρώγοντας βουβαλίσια μπιφτέκια στην ταβέρνα των Σερρών «Ο Σώτος».


nnn
Προτού σας μεταφέρω τι ακριβώς ειπώθηκε στην ταβέρνα, να σημειώσω ότι «Ο Σώτος» δεν είναι ένα απλό όνομα ταβέρνας, αλλά το μικρό όνομα του προέδρου του τοπικού επιμελητηρίου, ο οποίος μάλιστα υποδέχτηκε θερμά την κυρία Μπακογιάννη και της δώρισε ένα αγαλματίδιο του Λέοντος της Αμφίπολης. Μόλις κάθισε στην ταβέρνα η Ντόρα τηλεφώνησε στον Κώστα Καραμανλή για να του ευχηθεί τα «χρόνια πολλά» για τα γενέθλιά του και να τον ενημερώσει ότι βρίσκεται στα μέρη του. Κουβέντα στην κουβέντα, τον πληροφόρησε ότι τις επόμενες ημέρες θα του τηλεφωνήσει ξανά (όχι βεβαίως για πολιτική ανάλυση), αλλά για χαλαρή κουβέντα μετά… τσίπουρου. Εν συνεχεία, κλείνοντας το τηλέφωνο, στράφηκε προς τον βουλευτή Σερρών Κ. Αχ. Καραμανλή που καθόταν δίπλα της και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:
nnn
Ντόρα: «Αντέχεις και εσύ τα τσίπουρα, όπως ο ξάδελφός σου;».
Κ.Αχ.Κ. «Οχι, μετά το τρίτο, εγώ παραδίδω…».
Ντόρα: «Εγώ όμως μπορώ να συναγωνιστώ στα ίσια τον Καραμανλή».
nnn
Και αφού ουδείς έμεινε με την απορία αν η Ντόρα και ο Καραμανλής μπορεί άνετα να συναγωνιστούν σε έναν διαγωνισμό τσίπουρου, η κυρία Μπακογιάννη άρχισε τις εξιστορήσεις από τα παλιά. Και τι δεν θυμήθηκε…
nnn
Οτι όταν ήταν φοιτήτρια (και… χίπισσα –όπως πρόσθεσε κάποιος) στο Παρίσι είχε συχνές συναντήσεις με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και τον πήγαινε μάλιστα βόλτα με το αυτοκίνητό της. Αλλά την ωραιότερη ιστορία τη φύλαξε για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εξιστόρησε λοιπόν ότι συνάντησε τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ (τότε που ο Ανδρέας αποκαλούσε ακόμη τον Μητσοτάκη «Εφιάλτη») σε μια δεξίωση. Ο Ανδρέας μόλις την είδε, δεν έχασε την ευκαιρία και της είπε «έχεις ωραία μάτια». Και προτού προλάβει να τελειώσει τη φράση του, εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που είδε την Ντόρα να συνομιλεί με τον Παπανδρέου φροντίζοντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: «Αυτή είναι η κόρη μου η Ντόρα». Ο Παπανδρέου, χωρίς να κοιτάξει τον Μητσοτάκη, απαντά: «Αυτό δεν παύει το γεγονός ότι έχει ωραία μάτια».



Ο υπουργός που θέλει ο Τσίπρας


Ας πάμε στην Κέρκυρα, όπου ο Πρωθυπουργός επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι. Μπορώ να πω πιο θερμή απ’ ό,τι είχε επιφυλάξει στον Ματέο Ρέντσι, με τον οποίο εμφανιζόταν πλήρως ευθυγραμμισμένος για τον νότιο άξονα ή για το λεγόμενο «κλαμπ των χωρών της Μεσογείου». Και τούτο γιατί ο κ. Τσίπρας προθυμοποιήθηκε (τώρα που γνωρίζει την Ελλάδα) να κάνει και χρέη… ξεναγού στον κ. Τζεντιλόνι. Του έδειξε τη μοναδική θέα της πλατείας Σπιανάδα και του Παλαιού Φρουρίου από το μπαλκόνι της αίθουσας Ροτόντα του πρώτου ορόφου των Ανακτόρων. Ο κ. Τσίπρας πάντοτε επιδίωξε και είχε καλή σχέση με ιταλούς πολιτικούς και… ψηφοφόρους. Ακόμη και κόμμα προς τιμήν του είχε σχηματιστεί στην Ιταλία. «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» (L’ Altra Europa con Tsipras) ήταν το όνομα που επελέγη για το ψηφοδέλτιο που θα στήριζε στην Ιταλία, στις Ευρωεκλογές, την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ρέντσι τον στήριξε στις διαπραγματεύσεις των 17 ωρών με τους δανειστές και του δώρισε και μια γραβάτα. Οχι πως ξοδεύτηκε, αφού η γραβάτα είχε το σήμα τής (τότε) Ιταλικής Προεδρίας στην ΕΕ.
nnn
Με τον Τζεντιλόνι όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν ήρθε ο ιταλός πρωθυπουργός στην Κέρκυρα κομίζοντας γραβάτες, αλλά επενδύσεις (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και υποσχέσεις (ή δεσμεύσεις –πείτε τις όπως θέλετε) στήριξης προς την Ελλάδα, όπως και θερμά λόγια για το (αρχικό) όραμα του κ. Τσίπρα για την Ευρώπη: «Παίρνουμε θέση στις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης» συμφώνησαν και οι δύο. Μόνον που ο κ. Τσίπρας θέλησε κάτι παραπάνω. Δεν είναι ικανοποιημένος με έναν κοινό υπουργό Οικονομικών (που είχε προτείνει ο Μακρόν), αλλά με έναν νέο κοινό υπουργό «Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Συνοχής». Αυτά ακούει ο κ. Σόιμπλε και εκνευρίζεται και βρίσκεται ο άνθρωπος σε προεκλογική περίοδο.


Κουίζ


1. Ποιος είπε ότι στη ΝΔ δεν ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά; Οχι μόνον ενδιαφέρονται, αλλά εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν και… υποψηφίους. Οπως συνέβη τις προάλλες όταν στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη (πιο στενός δεν γίνεται) τηλεφώνησε σε έναν εκ των υποψηφίων και του δήλωσε πλήρη στήριξη, και μάλιστα του είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί στην «πατρίδα» απ’ όπου κατάγονται και οι δύο. Θα του φέρνει δηλαδή ψηφοφόρους.
nnn
2. Αμ το άλλο; Τηλεοπτικός αστήρ (λέμε τώρα) πολιορκεί υποψήφιο για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς ώστε να αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις του. Εμφανίστηκε μάλιστα και σε κλειστή σύσκεψη (με στενούς συνεργάτες του υποψηφίου) και παρουσίασε ένα πρόγραμμα… νίκης με τις γνωριμίες, όπως έλεγε, που είχε στα κανάλια.
Τα δώρα Καραμανλή

Πολύς κόσμος πέρασε από το γραφείο του Κ. Καραμανλή για να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του, κομίζοντας δώρα: Πρώτα σε αριθμό τα βιβλία, τα οποία ήταν αδύνατο να μάθω τους τίτλους του καθ΄ότι ο Πρόεδρος δεν τα είχε ακόμα ξεδιπλώσει. Ακολουθούν γραβάτες, εν συνεχεία τα κομπολόγια (έχει συλλογή από κομπολόγια ο κ. Καραμανλής). Κερνούσε γλυκά (τυλιχτά) από κοντινό ζαχαροπλαστείο και έλεγε τους πάντες ότι θα ανέβει τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Κυρ. Μητσοτάκη ενόψει ΔΕΘ. Είδατε τι κάνει η συνάντηση 1,5 ώρας που είχαν προχθές;


Ο Μητσοτάκης για τον Κουρουμπλή

Με ειρωνική διάθεση σχολίασε τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή σε μια σύντομη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους σε διάδρομο της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και ειδικά το σημείο που αφορούσε στην παραίτηση του «Στην αρχή εξεπλάγην αλλά αμέσως μετά με επανέφερε στην τάξη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το μέγεθος της ρύπανσης του Σαρωνικού. Υποστήριξε δε, πως δεν υπήρχε κανένας κεντρικός σχεδιασμός από το αρμόδιο Υπουργείο και μάλιστα όπως είπε στο Υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε ότι έγινε μια σύσκεψη στη λογική «business as usual». Με θερμά λόγια αναφέρθηκε όμως στο έργο των δημάρχων που αντιμετώπισαν σχεδόν από μόνοι τους όπως είπε την θαλάσσια ρύπανση, «από την στιγμή που ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων».

HeliosPlus