από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Η φοιτητική αντιγραφή ως πολιτική αρετή

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Έκανε πολύ καλά το χθεσινό «Βήμα» (13/9/) να προβάλει ως κύριο θέμα του τη θλιβερή ιστορία των 106 φοιτητών που κατέθεσαν ως προϊόν δικού τους πνευματικού μόχθου μια «κόπυ-πάστε» εργασία (όπως θα έλεγε και ο κ. Υπουργός).

Έκανε επίσης πάρα πολύ να ψέξει τη θέση ενός άκρως παλαιοκομματικού (κατά τα φαινόμενα) ΔΑΠίτη προέδρου που υπερασπίστηκε με άκρα αναισχυντία το δικαίωμα των φοιτητών να αντιγράφουν και να κλέβουν. Αλλά το χθεσινό «Βήμα» έκανε κάτι ακόμη καλύτερο: να αναφερθεί στην εμμονική διατήρηση ενός χρόνιου, βλαπτικού και προσβλητικού καθεστώτος, το οποίο, τώρα και δεκαετίες, προσβάλλει και υπονομεύει την αξία και το κύρος των ΑΕΙ: το καθεστώς των κομματικών φοιτητικών παρατάξεων. Γράφει: «Συνολικά η παρέμβαση των κομματικών φοιτητικών παρατάξεων όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτε πλέον, αλλά επί της ουσίας υπονομεύει την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων, δημιουργώντας ένα παράλληλο σύστημα εξουσίας και συναλλαγής»!

Όσοι είχαμε την τύχη, αλλά και την ατυχία εν ταυτώ, να διδάσκουμε στα ΑΕΙ από τη μεταπολίτευση και πέρα, γνωρίσαμε πολύ καλά αυτό το άγος των κομματικών φοιτητικών παρατάξεων. Και, ταυτόχρονα, γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες μιας καταστάσεως που με την πάροδο του χρόνου χειροτέρευε. Ενώ δηλαδή οι φοιτητικές κομματικές παρατάξεις αναπτύχθηκαν με το τέλος και τη λήξη της Δικτατορίας και, σε ένα βαθμό, διατηρούσαν τη δημοκρατική, αντιστασιακή και φιλο-φοιτητική δυναμική τους, με το πέρασμα των χρόνων οι μεγαλες (τότε) φοιτητικές κομματικές παρατάξεις όλο και έχαναν την πανεπιστημιακή ανεξαρτησία τους και όλο και απέβαιναν ενεργούμενα των συγγενών πολιτικών κομμάτων.

 Αποτέλεσμα: οι οργανώσεις αυτές όλο και συρρικνώνονταν. Ο καθείς μπορεί να δει και να συγκρίνει τα ποσοστά συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές της δεκαετίες του Ογδόντα και σήμερα. Είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου οι νεολαίες των αριστερών κομμάτων (ό,τι μπορεί και δηλοί η λέξη «αριστερών») έχαναν τη δυναμική τους για πολλούς λόγους. Ένα όμως είναι σαφές—αυτό που έχει ήδη διατυπωθεί στο «Βήμα»: οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις είτε είναι παντελώς νεκρές, είτε φυτοζωούν, είτε έχουν αναλάβει ρόλους που δεν έχουν καμία σχέση με τα φοιτητικά συμφέροντα. Ενώ άλλες, όπως δείχνει η πρόσφατη παρεκτροπή της περιφερειακής ΔΑΠ, συμπεριφέρονται κυνικά και αντιεπιστημονικά.

Ευελπιστούμε ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα σταματήσει το υφιστάμενο «παράλληλο σύστημα εξουσίας και συναλλαγής» ανάμεσα στα γερασμένα κόμματα και στους νεαρούς κομματικούς βλαστούς των; Περιμένουμε ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα λάβει τέλος αυτό το άνομο, φαύλο, αντιδημοκρατικό και τελικά αντιφοιτητικό καθεστώς; Όχι βέβαια. Αντίθετα, όπως δείχνουν οι καινοφανείς νόμοι των υπουργών Παιδείας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αυτό που επιδιώκεται είναι να ενδυναμωθεί η καταστρεπτική, επικίνδυνη κομματικοποίηση στα ΑΕΙ. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να

διατηρήσουν σε κατάσταση αποσύνθεσης τις άχρηστες πλέον και, όπως δείχνουν οι καιροί, φαύλες φοιτητικές κομματικές παρατάξεις.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κριτική της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την «αριστεία» της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 
Πάτρα: Την ίδια εργασία αγόρασαν 106 φοιτητές της Διοίκησης Επιχειρήσεων 
 
 
σχόλια (22)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  χάλια αδιόρθωτα | 17/09/2017 23:41
  Γι αυτό η Ελλάδα έχει πήξει από μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τιτλούχους. Κάπως έτσι και η σύζυγος ενός καθηγητού και πρώην υπουργού, έγινε διδάκτωρ στην ειδικότητα τους αντρός της. Θα υπάρχουν και εξαιρέσεις, δεν αντιλέγω...
  Σπύρος
  απάντηση00
   
   
  Μα... | 16/09/2017 18:01
  ...αντιγράφοντας γίνεσαι και Πρωθυπουργός! Τα "παιδιά" έχουν πρότυπο.
  ΑΕΚ
  απάντηση10
   
   
  Η ευθύνη του καθηγητή; | 15/09/2017 21:30
  Είναι δυνατόν να δίνεται θέμα για εργασία το ίδιο για το σύνολο των φοιτητών; Για τις εργασίες είναι σύνηθες να χωρίζονται οι φοιτητές σε ομάδες λίγων ατόμων να παρακολουθείται η ομάδα στη διάρκεια της εκπόνησης της εργασίας να υπάρχει η καθοδήγηση σε όλη τη διάρκεια της. Μήπως πρέπει να αναζητήσουμε και την ύπαρξη ευθύνης του διδακτικού προσωπικού; Η αντιγραφή υπάρχει πάντα σε όλες τις εξετάσεις ως ενδεχόμενο και πρέπει να υπάρχουν μέτρα αποτρεπτικά όχι μόνο τιμωρία.
  Κώστας
  απάντηση134
   
   
   
  ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΔΙΝΑΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ | 15/09/2017 17:36
  Θυμάμαι στο ΕΜΠ 1965-70, όταν δίναμε γραπτές εξετάσεις, μερικοί καθηγητές μας έβαζαν και στο πάνω μέρος της κόλλας , γράφαμε πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά τα ονόματα των συναδέλφων που κάθονταν μπρος, πίσω δεξιά και αριστερά! Και βέβαια είχαμε πολλούς επιτηρητές. Είχαμε δέκα ώρες την ημέρα μάθημα και το Σάββατο πέντε. Αν απορριπτόμασταν, έστω και σε ένα ένα μάθημα τον Σεπτέμβριο, επαναλαμβάναμε όλο το έτος από την αρχή, ακόμα και τα μαθήματα που είχαμε περάσει. Αν χάναμε δύο έτη, αποβαλλόμασταν δια παντός από το ΕΜΠ.Τότε το ΕΜΠ κατατάσσονταν στα 5 πρώτα της Ευρώπης. Όπως μας έλεγαν οι καθηγητές μας, τις απλές ασκήσεις της παράδοσης , τις έκαναν στα Μεταπτυχιακά στα ξένα Πολυτεχνεία
  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
  απάντηση150
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΟΥΕ ΥΜΙΝ..... | 14/09/2017 22:16
  Υποκριτές....ποιος πήγε σε πανεπιστήμιο και δεν γνωρίζει ότι γίνονται αντιγραφές....Όχι μόνο στη χώρα μας ..αλλά παγκοσμίως...Φυσικά δεν επικροτώ το σπορ...αλλά μην πέφτουμε άλλη μια φορά από τα σύννεφα...
  ΚΩΣΤΑΣ
  απάντηση831
   
   
  Καλα κρασια παιδες | 14/09/2017 15:53
  Η αντιγραφη μαζι με τον ατομισμο, την κομπινα, την τρικλοποδιά και τοσα αλλα χαρισματα του νεοελληνα από τα οποια ειχα και εχω προσωπικη εμπειρια, είναι τροπος ζωης αποδεκτος από την πλειοψηφια που σχολιαζει δηθεν εκπληκτη και αγανακτισμενη. Ο κατηφορος που πηρατε θα συνεχιζεται, γιατι τιποτα δεν του αντιστέκεται. Κρατηθείτε...
  Enaw metanastis
  απάντηση282
   
   
  ... | 14/09/2017 15:27
  και α και ου και δαπ νου δου φου κου, στο γραφειο υπουργου
  k
  απάντηση134
   
   
   
  Α ρε Γιωργη..... | 14/09/2017 12:07
  Και ετσι μ αυτα και με τ αλλα , φτασαμε να εισαι υπαλληλος του Μαρινακη....αει πιες κανα τσιπουρο.
  picasso
  απάντηση667
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ισως | 14/09/2017 11:59
  Ειχε δικιο ο αειμνηστος Καθηγητης Βιολογιας στο Α.Π.Θ. Γρανιτσας που, στο εναρκτηριο μαθημα του στους Πρωτοετεις φοιτητες Ιατρικης, μας ελεγε : " Στον φοιτητη Ιατρικης που αντιγραφει στις εξετασεις, δεν εμπιστευομαι ουτε την γατα μου!" Και μετα συμπληρωνε :
  Δεν εχω γατα...
  απάντηση830
   
   
   
  Νοε 15-Προσλαμβάνονται οι επιτυχόντες-διοριστέοι του 1999 και του 2009 έως σήμερα | 14/09/2017 11:11
  εχω που λέτε ένα φίλο, βαμένο πασοκση, αλλα οχι απ τους βολεμένους (απλο κοροιδο) και ήταν για χρόνια άνεργος, ...ήταν όμως και επιτυχώντας του ασεπ του 1999. και ο σφυριζα ον διορισε.-"που θα πας?"..τον ρωτησα..."πατρα, στο πανεπιστημιο μαζι με αλλους 22 διοικητικούς"..."τρεξε να βρεις καρεκλα" τον συμβουλευσα..."αμα βρεις και υπολογιστη, ουτε του παπα να μη το πεις...θα περναει και η ωρα"...που να βρει ο ανρθωπας να κατσει με τοσες συνηφαδες και μπατζανακηδες στη γραμματεια...α!...οταν τον ρώτησα "τι θα ψηφισεις στις επόμενες εκλογες?"...μου είπε..."Τσίπρα Φυσικά!".."μα, ο σοσιαλισμος?, η παράταξη?..ο ήλιος ο πράσινος?(που ανατέλει)"..."τι ειναι αυτα που λες...με τον συριζα θα φαω ψωμάκι"
  ποιος θα το πλερωσει το ψωμακι, δε μας ειπε ομως
  απάντηση546
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  . | 14/09/2017 11:07
  Στο Βρετανικο ΑΕΙ στο οποιο εργαζομαι οι διπλωματικες υποβαλλονται ηλεκτρονικα, ελεγχονται απο λογισμικο αντιγραφης και αν το ποσοστο αντιγραφης υπερβαινει ενα οριο η εργασια μηδενιζεται.
  .
  απάντηση820
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εάν όμως ήταν ιδιωτικά θα είχε αφαιρεθεί η άδει λειτουργίας.. | 14/09/2017 10:21
  Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αηδία από το τριγωνικό γλύψιμο που ασκείται εκατέρωθεν μεταξύ των φοιτητών-κομματικών παρατάξεων και καθηγητών, (αυτούς τους ξεχάσατε). Όταν η μία εκ των τριών πλευρών εκλείψει, το τρίγωνο καταρρέει. Δεν έχει καμία σημασία αν οι παρατάξεις αλληλογλύφονται με τους φοιτητάς..Μη νομίσετε ότι αυτό αφορά μόνο την πάτρα, το γλύψιμο έχει κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα. Προτείνω να αρχίσουμε από 1. τα πανεπιστήμια υποβιβάζοντας τα ή καλύτερα 2. - 20/00 μείωση μισθών σε όλους από γραμματείς μέχρι πρυτάνεις ή 3. στέλνοντας τα γραπτά για βαθμολογία σε άλλες σχολές που θα πληρώνονται με τη διαφορά συν 20/00 Να δείτε για πότε διορθώνονται. Σίγουρα θα διαφωνήσουν και θα μας πούν ότι δεν φταίνε σε τίποτα..
  Katsikis
  απάντηση571