Οι λέξεις έχουν τη σημασία τους και πολλά μελλοντικά σχέδια φαίνονται, εάν κανείς «διαβάσει πίσω από τις γραμμές». Αυτό συμβαίνει και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που εάν κανείς διαβάσει προσεκτικά τις ομιλίες του θα δει πολλά μηνύματα για το μέλλον.

Η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή ήταν άκρως αποκαλυπτική για τα μελλούμενα. Κυρίως για το πώς οργανώνεται ο Αλ. Τσίπρας για την επόμενη μέρα και ειδικά στην περίπτωση αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε σημεία της στρατηγικής του την περασμένη Κυριακή, αλλά δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία από πολλά ΜΜΕ. Επίσης και οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν στάθηκαν σε ορισμένα κρίσιμα σημεία που θα τους βοηθήσουν στην ανάλυσή τους.

Είπε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας:

α) «πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα στο πολιτικό σύστημα σε μια λογική δημιουργίας προϋποθέσεων, συγκλίσεων και συνεννοήσεων. Γι’ αυτό και ψηφίσαμε και την απλή αναλογική. Θέλουμε να την κάνουμε νόμο και στην τοπική αυτοδιοίκηση…Χρειάζονται συναινέσεις».

β) «Πριν από τα μνημόνια, είχαμε ένα άλλο πολιτικό σκηνικό. Είχαμε δυο πόλους, που ήταν η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά, που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Σήμερα, έχουμε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Έχουμε δυο πόλους, που δεν είναι κεντροδεξιά και κεντροαριστερά. Είναι η Δεξιά και η Αριστερά…».

γ) «Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό σε ένα επόμενο διάστημα να υπάρχουν και κυβερνήσεις περισσοτέρων των δυο κομμάτων…».

και δ) «…Υπάρχουν, δυνάμεις στη σημερινή κεντροαριστερά και τη σημερινή δεξιά που είναι ακραιφνώς στη νεοφιλελεύθερη οπτική για την πορεία της οικονομίας και δυνάμεις στη σημερινή κεντροδεξιά και τη σημερινή αριστερά, που μπορούν να βρουν ένα πλαίσιο συνάντησης στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική προστασία, ο δημόσιος χώρος…»

Η αποκωδικοποίηση της συνέντευξης του Αλ. Τσίπρα αναδεικνύει τα εξής στοιχεία:

α) ο Πρωθυπουργός και το σύστημα εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν πολλά στο δίπολο Αριστερά – Δεξιά, ευελπιστώντας στην ενεργοποίηση αντιδεξιών αντανακλαστικών και θα έχει ενδιαφέρον εάν η Ν.Δ. πέσει στην «παγίδα»,

β) εκτιμά ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις μπαίνουν στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας», κατά την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου και οδηγούμαστε σε συμμαχικά σχήματα,

γ) ευελπιστεί σε μελλοντική σύμπραξη – συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της κεντροδεξιάς (!) και

δ) στηρίζει πολλά στην αλλαγή των δεδομένων και των συσχετικών στην τοπική αυτοδιοίκηση με φόντο την επόμενη μέρα των εκλογών στη λογική της δημιουργίας «οχυρών» σε δήμους.