Παλιά μας τέχνη κόσκινο, που λέει ο σοφός λαός, και έτσι η κυβέρνηση προσέφυγε στην προσφιλή επικοινωνιακή τακτική της προκειμένου να συντηρήσει στο ακέραιο το αφήγημα των επενδύσεων, στο οποίο πολλά έχει εναποθέσει το τελευταίο διάστημα και που σαφώς έχει τρωθεί από την υπόθεση της Eldorado. Ετσι λοιπόν κατέφυγε και πάλι στα περιβόητα… non papers που, ως γνωστόν, εκδίδονται ευθέως από το Μαξίμου. Δεν έμεινε όμως μόνον σε αυτά. Για να ακυρώσει προφανώς το πλήγμα που πρόσφατα δέχθηκε στην επικοινωνιακή στρατηγική της περί επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, ο Πρωθυπουργός (με την άφιξή του από τη Βουδαπέστη και εν όψει της αναχώρησής του για την Κέρκυρα) αναγκάστηκε να συγκαλέσει –και μάλιστα εκτάκτως –σύσκεψη της λεγόμενης task force μαζί με τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη με αποκλειστική ατζέντα την πορεία των επενδύσεων…
nnn
Στα μεν non papers εγκαλεί τη ΝΔ ότι ματαιοπονεί και ότι δεν μπορεί να παραγράψει το διεθνές επενδυτικό κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα, ούτε βεβαίως να παραγράψει όσα έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση για τις επενδύσεις. Οσον αφορά την task force του κ. Τσίπρα, έγινε μια ανασκόπηση των επενδυτικών projects, όπως η πορεία της επένδυσης της Total στα δύο οικόπεδα της Κέρκυρας, η πορεία της επένδυσης Ferrovie στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η πορεία των διαβουλεύσεων με τους εργαζομένους και την Eldorado και κυρίως η πορεία των διοικητικών διαδικασιών για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό και πολλά άλλα…


Επενδύσεις α λα ιταλικά


Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι την Πέμπτη ετοιμάζεται νέο επενδυτικό σόου (αυτή τη φορά α λα… ιταλικά) με αφορμή το πρώτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας και τη συνάντηση που θα έχει στην Κέρκυρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα (φωτογραφία) με τον ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι. Ορισμένες από τις επενδύσεις που θα συζητηθούν αναφέρονται παραπάνω. Μου λένε ότι στόχος του Μαξίμου είναι να επιμείνει στο αφήγημα περί επενδύσεων και να δείξει ότι (παρά την υπόθεση Eldorado και τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό) δεν πρόκειται για θεωρία.


Τα 90 λεπτά των αρχηγών


Με μια λιτή ανακοίνωση η ΝΔ έκανε γνωστό ότι υπήρξε συνάντηση του προέδρου του κόμματος Κ. Μητσοτάκη με τον πρώην πρόεδρο Κ. Καραμανλή. Ειπώθηκε ότι η συνάντηση έγινε εν όψει των επαφών του κ. Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ. Πέραν τούτου ουδέν. Το αξιοσημείωτο βεβαίως είναι ότι η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Θα είχαν πολλά να πουν για τη ΔΕΘ.


Οι γαλάζιες απουσίες


Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής που έγινε το βράδυ της Τρίτης για να τιμηθεί η μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπήρξε πολύς κόσμος, αλλά παράλληλα και πολλές απουσίες. Σημαντικές απουσίες. Για παράδειγμα, δεν ήταν παρόντες οι πρώην πρόεδροι του κόμματος Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς. Ούτε όμως και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Αντιθέτως, ο κ. Καραμανλής έδωσε το «παρών» του σε κοσμική εκδήλωση (στη βάφτιση διδύμων ξενοδόχου στη Ρόδο). Αλλοι είπαν ότι οι απουσίες οφείλονταν στο γεγονός ότι δεν εστάλησαν προσκλήσεις και έριξαν την ευθύνη στο Ιδρυμα Μητσοτάκη που διοργάνωσε την εκδήλωση. Οπως και να έχει το πράγμα, όλη αυτή την ασυνεννοησία τη χρεώθηκε προσωπικά ο πρόεδρος του κόμματος. Απουσίαζαν επίσης και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ.


Ο αξιωματούχος του Τσακαλώτου


Το ραντεβού κλείστηκε 27 Σεπτεμβρίου. Να τη θυμάστε αυτή την ημερομηνία. Οχι ως την ημέρα που ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έχει γενέθλια ή ως την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Ούτε ως την ημέρα εορτασμού των Οσίων Ιγνατίου και Σαββατίου. Η μεθεπόμενη Τετάρτη είναι η ημέρα που θα λάβει χώρα το νέο ραντεβού των δημοσιογράφων με τον λαλίστατο ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος χθες τους ενημέρωσε αναλυτικά για την τρίτη αξιολόγηση, για τα προαπαιτούμενα, για την πορεία των εσόδων, για τους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και για τις μύχιες ανησυχίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τους άσσους που θα βγάλει η Ντέλια Βελκουλέσκου όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στα μέσα Οκτωβρίου στην Αθήνα.
nnn
Και σας λέω να θυμάστε αυτή την ημερομηνία διότι ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είχε υποσχεθεί τον Μάρτιο του 2017 στους δημοσιογράφους ότι θα τους ενημέρωνε τακτικά για τα ζητήματα του υπουργείου. Αυτή η υπόσχεση ωστόσο δεν κρατήθηκε και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι έβλεπαν και βλέπουν των αξιωματούχο μόνον όταν έρχεται ή φεύγει από το γραφείο του χρησιμοποιώντας το στενό ασανσέρ του έκτου ορόφου του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης.
nnn
«Αν και δεν είναι δυνατόν να σας ενημερώνω κάθε εβδομάδα, θα σας ενημερώνω κάθε δεύτερη εβδομάδα» είπε χθες στους 40 δημοσιογράφους που κατέκλυσαν την αίθουσα Τύπου του υπουργείου ο γαλαντόμος αξιωματούχος. Ετσι, λοιπόν, έκλεισε ραντεβού μαζί τους για την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου. Να δούμε αν θα κρατήσει τη δέσμευσή του ή εάν θα αποδειχθεί για ακόμη μία φορά ανακόλουθος, εκθέτοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ