Το ρεκόρ των ξένων επενδυτών για το οποίο πανηγύριζε από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός μάλλον αναβάλλεται. Η απόφαση της Eldorado να αποεπενδύσει μετατρέπει το ισοζύγιο σε αρνητικό. Χάλασε με δυο λόγια τη σούπα των επενδύσεων του Πρωθυπουργού…
nnn
Ετσι παρουσία 100 και πλέον δημοσιογράφων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς (φωτογραφία) κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου στο Hilton πως έχει απευθύνει τρεις επιστολές στον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας συνάντηση αλλά δεν έχει λάβει απάντηση σε καμία από αυτές. Αν βεβαίως αρμόδιος για να απαντήσει στις επιστολές ήταν ο σύμβουλος στρατηγικής του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως οι επιστολές δεν πρωτοκολλήθηκαν καν. Η «στιγμιαία» κατάρα «Στα τσακίδια Eldorado και να μη στεριώσεις πουθενά» που απηύθυνε μέσω Facebook ο Νίκος Καρανίκας –αργότερα την ανακάλεσε –είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την καναδική επένδυση.
nnn
Να σας αναφέρω πως η αίθουσα «Thalia» (Θάλεια) στο υπόγειο του Hilton που φιλοξένησε τη συνέντευξη Τύπου της Eldorado Gold είναι ο χώρος στον οποίο συνεδριάζουν οι θεσμοί και οι έλληνες υπουργοί όταν διαπραγματεύονται τα μέτρα των αξιολογήσεων. Τελευταία φορά που η «Thalia» είχε τόσο κόσμο ήταν στις 2 Μαΐου, όταν ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM κατέληξαν με τους έλληνες υπουργούς στα επώδυνα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης.


Στο Hilton ως του Αγίου Αντωνίου


Από τη Δευτέρα ξεκίνησαν στο Hilton οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τα υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων για την προετοιμασία της τρίτης αξιολόγησης. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να επιθυμούν η αξιολόγηση να διαρκέσει ως τις 4 Δεκεμβρίου, ωστόσο πηγές μού λένε πως πιθανότερο είναι η αξιολόγηση να κλείσει μετά του Αγίου Αντωνίου, ήτοι μετά τις 17 Ιανουαρίου.
Οι χαρούμενοι της συνέντευξης


Πέραν τούτου θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τα παρακάτω: Ο κ. Τσίπρας συγκαλεί, όπως υποσχέθηκε, Υπουργικό Συμβούλιο με πρωταρχικό στόχο να δώσει εντολή στους υπουργούς του να κλείσουν ταχύτατα την αξιολόγηση. Κάτι βεβαίως που έχει ξανακάνει στη δεύερη αξιολόγηση και είδαμε πόσο διάστημα κράτησε αυτό το…«ταχύτατα». Και, δεύτερον, όσοι παρακολούθησαν τα πλάνα που έδειχναν τον κ. Τσακαλώτο από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Πρωθυπουργός στο Βελλίδειο σίγουρα είδαν έναν υπουργό προβληματισμένο, σκεφτικό. Σε αντίθεση με στελέχη που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Μάρκος Μπόλαρης και Ελενα Κουντουρά, που είχαν ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη και έδειχναν ικανοποίηση για όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας.
nnn
Φίλος της στήλης με καλές σχέσεις σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον μού τόνισε πως είναι «σπέκουλα» κάθε αναφορά στο κλείσιμο της αξιολόγησης αν δεν σχηματιστεί πρώτα η νέα γερμανική κυβέρνηση. Την επομένη των γερμανικών εκλογών, στις 25 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε λιγότερο από έναν μήνα θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας και σε 100 ημέρες θα αφυπηρετήσει από τη θέση του προέδρου της ευρωζώνης. Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν μασά τα λόγια του, θα μας δώσει τότε μια πιο σαφή εικόνα για το πόσο θα κρατήσει η τρίτη αξιολόγηση.


Ενας Αδωνις… θωρακισμένος


Ως τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ ο Αδωνις Γεωργιάδης έδωσε τα ρέστα του στον ρόλο του σκιώδους υπουργού Αμυνας. Στο πλαίσιο της περιοδείας των «γαλάζιων» στελεχών στην Περιφέρεια βρέθηκε σε μονάδα αρμάτων μάχης στον Εβρο. Παραβλέπω όλα αυτά που του είπαν οι φαντάροι όταν τους χαιρετούσε, δηλαδή «τα ευπειθώς αναφέρω, κύριε αντιπρόεδρε» και τα «διατάξτε», και πάω στα άρματα μάχης, τα πλέον σύγχρονα που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Με έναν περιχαρή Αδωνι να σκαρφαλώνει πάνω σε αυτά, να ρωτά για την εμβέλεια των πυροβόλων και των πολυβόλων τους, να πιάνει κουβέντα με τους έκπληκτους ασυρματιστές – πολυβολητές. Μόνο που δεν είχε το… στρατιωτικό τζάκετ και έτσι αναγκάστηκε να ανέβει στα άρματα με το κοστούμι του, το οποίο, όπως με πληροφορούν, το λέρωσε με… γράσο, αλλά μπρος στη δόξα, τι είναι λίγο γράσο!


Η εξόρμηση των «γαλάζιων»


Και μια και ο λόγος για περιοδείες «γαλάζιων» βουλευτών ανά την Περιφέρεια το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου κυριαρχούσε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ένα έχω να σας πω. Κούρασαν και τα στελέχη, κούρασαν και τα άτομα που τις παρακολούθησαν σαββατιάτικα. Διότι μαθαίνω ότι οι βουλευτές δεν γνώριζαν τι ακριβώς θα πουν και οι κομματικοί που πήγαν σε διάφορα ξενοδοχεία δεν ήξεραν τι να πρωτακούσουν. Οτι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί το ταχύτερο σε εκλογές ή ότι ο Τσίπρας λέει ψέματα; Αφού τίποτε το νεότερο δεν είχαν να ακούσουν. Αφήστε που πολλοί έσπευσαν στις ομιλίες για να δείξουν ότι είναι παρόντες σε περίπτωση κατάρτισης των ψηφοδελτίων. Μου λένε μάλιστα ότι σε μια ομιλία σκιώδους υπουργού στην Κεντρική Ελλάδα δεν συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 30 άτομα. Αφήστε που όταν άκουσαν την ομιλία Τσίπρα κατάλαβαν πως ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε περισσότερα (προτού ακόμη «ανέβει» στη Θεσσαλονίκη) απ’ ό,τι ο κ. Τσίπρας, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου επιχειρήσεων.

HeliosPlus