ΣΕ ΚΑΘΕ αθλητική διοργάνωση –μεγάλη ή μικρή –τον πρώτο λόγο, ως στόχος του αθλητή και της αθλήτριας, είναι το μετάλλιο. Κατά συνέπεια η συγκομιδή των μεταλλίων σχηματοποιεί και την επιτυχία μιας αθλητικής εκπροσώπησης, ιδιαίτερα σε μορφή εθνικής αποστολής. Ο χορός των μεταλλίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου (Λονδίνο) προσφέρει ενδιαφέρουσα εικόνα του στίβου στο πρώτο «μεταολυμπιακό έτος».
ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ μοιράστηκαν σε 42 χώρες 139 μετάλλια και των τριών χρωμάτων. Σχήμα λόγου αυτό το «μοιράστηκαν», όταν οι ΗΠΑ κατέκτησαν τριάντα μετάλλια (από τα οποία 10 χρυσά). Για να ακολουθήσει η Κένυα με 11 και στη συνέχεια επτά χώρες με 5-8 μετάλλια, δεκαεπτά με 2-4 και δεκαέξι με ένα (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που μοιράζεται την 23η θέση μαζί με το Βέλγιο, τη Λιθουανία και τη Ν. Ζηλανδία). Από πλευράς ηπείρων η Ευρώπη έχει τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων (αλλά σε 17 χώρες), με την Αμερική (Βόρεια και Νότια) 44 (8 χώρες), την Αφρική 28 (7 κράτη), την Ασία 15 (5 χώρες) και την Ωκεανία 4 (δύο χώρες).
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ παρουσιάζει το γεγονός ότι η κορυφαία τριάδα απαρτίζεται από χώρες εκτός Ευρώπης (ΗΠΑ, Κένυα, Νότια Αφρική). Στην Ευρώπη τα περισσότερα μετάλλια κέρδισε η Πολωνία αλλά όχι και τα χρυσά (2 έναντι 3 της Γαλλίας και 2 της Μεγάλης Βρετανίας). Η Γερμανία περιορίστηκε στην 9η θέση ενώ η Αιθιοπία έχασε στην αντιπαράθεση με την Κένυα. Πενιχρή η 15η θέση της Τζαμάικας. Ευνόητα αισθητή η παρατεινόμενη απουσία της Ρωσίας ενώ εντυπωσιακά ανερχόμενη δύναμη η Νότια Αφρική. Η Κίνα έκανε αισθητή την παρουσία της με 7 μετάλλια, από τα οποία 2 χρυσά (αθλήτριες). Ισχνότατη η συγκομιδή της Ισπανίας. Η Τουρκία με τις λίαν δαπανηρές «αγορές» ήταν στην πρώτη βαλκανική θέση. Η Κροατία είχε ένα χρυσό και ένα χάλκινο. Σε έκλειψη η Κούβα και η Βραζιλία.
ΑΣΠΡΟ-ΜΑΥΡΟ. Για ακόμη μία φορά η μαύρη φυλή είχε και στον «χορό των μεταλλίων» του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου εμφανή υπεροχή. Οι αθλητές από τη «μαύρη δύναμη» του αθλητισμού των ΗΠΑ –σε ανάλογο ποσοστό και από την Καραϊβική και βέβαια την Αφρική –κατέκτησαν 13 πρώτες θέσεις έναντι 11 των λευκών. Αλλά η διαφορά οφείλεται στις μαύρες γαζέλες με 14 πρωτιές, έναντι 8 των λευκών και 2 της κίτρινης φυλής. Συνολικά: μαύρη φυλή 27 χρυσά μετάλλια, λευκή 19 και κίτρινη 2.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ