Τέσσερα χρόνια διαφορά ηλικίας έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν (ο πρώτος είναι 43 ετών και ο γάλλος πρόεδρος 39), αλλά όταν συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτογραφία) φάνηκαν ωσάν να ήταν… συμμαθητές. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός μιλούσε στον ενικό στον γάλλο πρόεδρο, ούτε το άνετο κάθισμα στην άσπρη δερμάτινη πολυθρόνα (κάπως πιο προσεκτικό από το επικό κάθισμα που έκανε έχοντας απέναντί του τον Ομπάμα), αλλά και οι χαριεντισμοί μεταξύ τους –έφθασαν στο σημείο να κάνουν και… τσαχπινιές. Δηλαδή να κλείσει ο ένας το μάτι στον άλλον. Ισως να το έχουν οι νεαρές ηλικίες ηγετών, αλλά το στήσιμο του προέδρου Μακρόν την ώρα που παιάνιζαν τη Μασσαλιώτιδα ήταν παρόμοιο με αυτό του κ. Τσίπρα στο άκουσμα του εθνικού μας ύμνου. Μια στάση χαλαρή, κάπως αμήχανη… (μόνο που δεν έβαλε τα χέρια στην τσέπη).
nnn
Εκείνο ίσως που δεν μάθατε είναι ότι όπως συνέβη με τους Ολάντ και Ομπάμα, έτσι και με τον πρόεδρο Μακρόν «σηκώθηκαν» δύο μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας μόλις το Falcon-900 που μετέφερε το γαλλικό προεδρικό ζεύγος εισήλθε από την Κέρκυρα στο FIR Αθηνών. Με μια διαφορά. Ενώ στους άλλους δύο ηγέτες «σηκώσαμε» για να τους συνοδεύσουν τιμητικά έως την προσγείωσή τους στο «Ελ. Βενιζέλος» ό,τι πιο σύγχρονο είχαμε σε αεροσκάφη, στον Μακρόν «σηκώθηκαν» από την 331 Πτέρυγα Μάχης δύο Μιράζ-2000 (και όχι τα πιο σύγχρονα Μιράζ-2000-5), αυτά που η Πολεμική Αεροπορία θέλει να αναβαθμίσει και οι γάλλοι φίλοι μας, που τόσο πολύ θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους προς τη χώρα μας, ζητούν έναν σκασμό λεφτά.
Οι κυρίες με τα άσπρα


Για την Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα ήταν η πρώτη φορά που ξεναγούσε πρώτη κυρία ξένης χώρας. Και τι κυρία. Την Μπριζίτ Μακρόν, η οποία με τη φινέτσα και την ευγένειά της κέρδισε πολλούς εδώ στην Αθήνα. Ετσι, στον στυλιστικό τομέα η κυρία Μπαζιάνα κατέβαλε προσπάθεια ώστε να σταθεί επάξια δίπλα στην Μπριζίτ. Και το απέδειξε κατά την ξενάγηση της πρώτης κυρίας της Γαλλίας στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ηταν απλά στα άσπρα και αυτή ντυμένη με nude γόβες (φορώντας τα γυαλιά ηλίου), που δεν ερχόταν σε αντίθεση με την άσπρη μακριά (και έξωμη) μπλούζα με μαύρο παντελόνι (Louis Vuitton) της κυρίας Μακρόν. Ως ξεναγός η κυρία Μπαζιάνα τα πήγε άψογα, μπορώ να πω, αν και δεν χρειάστηκε και πολλά να εξηγήσει στην υψηλή προσκεκλημένη της που φαινόταν να γνώριζε καλά την αρχαιοελληνική ιστορία και μυθολογία. Οταν μάλιστα μια διερμηνέας πληροφόρησε την κυρία Μακρόν ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή θα ανεβάσει την Ηλέκτρα και άρχισε να της μιλά σχετικά με το έργο, η Μπριζίτ της είπε ότι δεν χρειαζόταν ανάλυση και εξιστόρηση του έργου γιατί το γνωρίζει.
Οι αγαπημένοι των επενδυτών


Αν πιστεύετε πως οι συναντήσεις ελλήνων αξιωματούχων με επενδυτές γίνονται μόνον επί αθηναϊκού εδάφους, όπως συμβαίνει το τελευταίο 24ωρο με τους γάλλους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Εμανουέλ Μακρόν, σας πληροφορώ ότι κάνετε λάθος.
nnn
Ραντεβού γίνονται και εκτός Ελλάδος, και μάλιστα πολλά και σημαντικά. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω πως ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στέλιος Παπαδόπουλος έχει τακτικά συναντήσεις με αξιωματούχους μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών οίκων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα ελληνικά ομόλογα. Κάτι τέτοιες επαφές στο Λονδίνο μαθαίνω πως περιελάμβανε και το πρόσφατο πρόγραμμά του.
nnn
Πηγή μου με ενημέρωσε πως ο κ. Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του στον ΟΔΔΗΧ εξετάζουν τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων 18μηνης διάρκειας, κάτι που τους έχει ζητηθεί ως προϊόν από μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού. Δεδομένου ότι το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας μειώνεται διαρκώς από τα τέλη Ιουλίου (όταν και το Δημόσιο εξέδωσε επιτυχώς το πενταετές ομόλογο), μη σας κάνει εντύπωση εάν ακούσετε για την εν λόγω έκδοση. Ειρήσθω εν παρόδω, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το 18μηνο έντοκο γραμμάτιο προέρχεται από Γάλλους. Απλώς για να μην ξεφύγουμε από το κλίμα…

HeliosPlus