Μπορεί πιθανόν να έχει δίκιο ο κ.Τσακαλώτος, όταν υποστήριξε στη Βουλή ότι οι συνάδελφοι του στις Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και η υπερβολική αισιοδοξία που εκπέμπεται από τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη απέχει παρασάγγες από την παραγματικότητα. Ιδιαίτερα το σενάριο για έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, που αποτελεί πλέον την αιχμή της κυβερνητικής προπαγάνδας, μοιάζει περισσότερο για όνειρο θερινής νυκτός παρά για ορατή εξέλιξη.

Άλλωστε έσπευσε χθες, ένας σύμμαχος κατά τ άλλα της κυβέρνησης κ.Μοσκοβισί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να προσγειώσει όσους επιμένουν να αιθεροβατούν. Όπως ανέφερε ο γάλλος επίτροπος «η Ελλάδα βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών θα παραμείνει υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς σταθερότητας». Με άλλα λόγια ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

Προφανώς ο κ.Μοσκοβισί δεν είπε κάτι άγνωστο για όσους τουλάχιστον επιμένουν να βλέπουν τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα ήθελαν να είναι. Η Ελλάδα, είτε βολεύει την κυβέρνηση είτε όχι, θα είναι για αρκετά χρόνια ακόμα σε καθεστώς κοινοτικής επιχείρησης, όχι μόνο γιατί το προβλέπουν οι κοινοτικοί κανονισμοί, αλλά γιατί έχουμε ήδη αναλάβει και υπογράψει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Ούτως ή άλλως υπάρχουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα που τα συνοδεύουν, ενώ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οποιαδήποτε ρύθμιση για το χρέος γίνει, θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις και στόχους. Είναι οι απαραίτητες εγγυήσεις που απαιτούν οι δανειστές, μετά τις γνωστές εμπειρίες που έχουν αποκομίσει από το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Όσοι ονειρεύονται λοιπόν ότι σε ένα χρόνο από τώρα μπορεί να ξαναρχίσουν τις πρακτικές του παρελθόντος καλό θα είναι να το ξεχάσουν. Οι εποχές που διογκώναμε το κράτος, μοιράζαμε αφειδώς παροχές για άγρα εκλογικής πελατείας έχουν παρέλθει. Και καλό θα είναι να το συνειδητοποιήσουν πέρα από τους νυν και μέλλοντες κατόχους της εξουσίας και οι ψηφοφόροι, ώστε να μην τρέφουν φρούδες ελπίδες και να επενδύουν σε υποσχέσεις που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν.
ΤΟ ΒΗΜΑ