Τις τελευταίες ημέρες ο Κ. Μητσοτάκης (φωτογραφία) εμφανίζει ανεξήγητη νευρικότητα. Το λένε στελέχη με τα οποία έχει συναντηθεί, γύρισε από τις διακοπές εκνευρισμένος, αλλά και οργισμένος. Κατά μία εκδοχή η σεπτεμβριανή αυτή νευρικότητα του κ. Μητσοτάκη οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας πήρε από πολύ νωρίς την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων. Συναντάται με επιχειρηματίες (που στο παρελθόν τους κατηγορούσε ότι τρέφουν τον καπιταλισμό), συμμετέχει σε γεύματα με εργολάβους, εμφανίζεται με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Κινήσεις που εκνευρίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση που περιορίζεται σε θέση άμυνας…
nnn
Κατά μία άλλη εκδοχή (πάντοτε νεοδημοκρατών) ο εκνευρισμός του προέδρου της ΝΔ οφείλεται και στην ανησυχία που έχει για την επερχόμενη ομιλία του στη ΔΕΘ. Πέρυσι έταξε μείωση της φορολογίας και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Εφέτος τι θα πει πέραν της αναμενόμενης επίθεσης που θα εξαπολύσει προσωπικά εναντίον του κ. Τσίπρα; Δεν είναι λίγοι άλλωστε στο γαλάζιο στρατόπεδο που λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης εξάντλησε τις υποσχέσεις του πέρυσι στη ΔΕΘ νομίζοντας ότι ο περυσινός χρόνος ήταν χρόνος εκλογών, ή έστω ότι ο κ. Τσίπρας θα αναγκαζόταν να πάει σε εκλογές τους πρώτους μήνες του 2017. Κάτι βεβαίως που δεν του βγήκε.
nnn
Ειδικά την Τετάρτη όσα στελέχη συνάντησαν τον κ. Μητσοτάκη διαπίστωσαν τον εκνευρισμό του για τον κ. Τσίπρα. Μου λένε ότι τον εκνεύρισε όλη αυτή η ιστορία με τον βούλγαρο πρωθυπουργό με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Τσίπρας και υπέγραψαν συμφωνία για τη σύνδεση έξι λιμανιών και στις δύο χώρες με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθούσε να εξηγήσει στους συνεργάτες του ότι είναι μια συμφωνία χωρίς αντίκρισμα, δεν έγινε σε αυτή ούτε προϋπολογισμός του έργου, ούτε καν σχεδιασμός. Οταν μάλιστα εις εκ των βουλευτών του τόλμησε να του πει ότι και ο τοπικός περιφερειάρχης (ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη όχι απλώς της ΝΔ, αλλά προσωπικά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη) θέλει το έργο να προχωρήσει και ότι μάλιστα παρέστη και στην τελετή, ο κ. Μητσοτάκης, μου λένε, απάντησε με μια φράση την οποία για λόγους που θα καταλάβετε αναγκάζομαι να παραφράσω ως… «στα παλιά μου τα παπούτσια».


Οταν ο Μητσο-τάκης αλλάζει διάθεση


Σε λίγη ώρα όμως η διάθεση του προέδρου της ΝΔ άλλαξε εντελώς. Ο λόγος; Είχε συνάντηση με τους τραπεζίτες! Ετσι λοιπόν η συνάντησή του με τους προέδρους και τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών μελών της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών έγινε, όπως έμαθα, σε «καλό και φιλικό κλίμα». Δεν έγινε στα γραφεία του κόμματος, αλλά σε αίθουσα συσκέψεων της «Μεγάλης Βρεταννίας». Από ό,τι μου εκμυστηρεύτηκε τραπεζίτης που μετείχε σε αυτή, υπήρξε κατανόηση των θεμάτων από τον κ. Μητσοτάκη. Οταν τον ρώτησα εάν αισθάνθηκαν το ίδιο άνετα με τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου μου απάντησε με νόημα ως εξής: «Στο τραπέζι αυτή τη φορά καθόμασταν δίπλα στον πρόεδρο και όχι απέναντί του». Οπως μου εξήγησε, τα στελέχη των τραπεζών δεν παρατάχθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπεύθυνο Οικονομικών του κόμματος Χρήστο Σταϊκούρα, όπως είχε συμβεί στη συνάντηση στο Μαξίμου προ πέντε ημερών, αλλά έκατσαν δίπλα τους, γεγονός που μαρτυρά οικειότητα.
nnn
Πάμε τώρα στις συζητήσεις: Οι τραπεζίτες επεσήμαναν στον κ. Μητσοτάκη ότι η κατάσταση στην Οικονομία έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με το παρελθόν. Δεν έχει φθάσει βεβαίως στο επίπεδο που ήταν το 2014, ωστόσο υπάρχει σαφής βελτίωση. Εκαναν λόγο για τις καταθέσεις, αναφέροντας ότι δεν φαίνεται να γυρίζουν στις τράπεζες σε ικανοποιητικό επίπεδο, άλλωστε επεσήμαναν ότι υπάρχει και ο φόβος των κατασχέσεων που δεν ευνοεί την επιστροφή των καταθέσεων. Οι τραπεζίτες ζήτησαν και από τον κ. Μητσοτάκη, όπως ζήτησαν και από τον Πρωθυπουργό, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.


«Μας γέμισαν φιλιά»


«Ο Τσίπρας», αναφέρει σε μια δήλωσή του ο Κ. Αχ. Καραμανλής, «δεν φοράει γραβάτα αλλά το κοστούμι τού Ανδρέα και του επιχειρηματία. Από το κοστούμι του αριστερού πέρασε στο κοστούμι του ανθρώπου που αγαπάει τους επιχειρηματίες και τους εργολάβους». Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο γαλάζιος βουλευτής για τα κοστούμια του κ. Τσίπρα. Εκείνο που ξέρω είναι τι έκανε ο κ. Τσίπρας στα Γιάννενα, στα εγκαίνια της Ιόνιας οδού. Κάθισε σε γεύμα μεγαλοεργολάβου (λέω κάθισε και όχι παρακάθησε, γιατί έμεινε εκεί μόνον πέντε λεπτά, χωρίς να φάει την πέστροφα που του πρόσφεραν), είπε καλά λόγια για την Τράπεζα Πειραιώς και τη Σοφία Στάικου (σύζυγο του Μιχάλη Σάλλα), εξήρε την προσφορά του Μουσείου Αργυροχρυσοχοΐας, απόλαυσε το κρασί της κυρίας Στάικου, μίλησε και ευχαρίστησε τους άλλους μεγαλοεργολάβους που βρέθηκαν στο τραπέζι και στο τέλος έφυγε για να φάει… παϊδάκια με παρέα φίλων του στην παραλίμνια ταβέρνα «ο Φίλιππας», πρώην πασοκτζή. Κατά την Ολγα Γεροβασίλη, που τον συνόδεψε στα Γιάννενα, η υποδοχή που έγινε στον Πρωθυπουργό ήταν περίπου «θριαμβευτική». Τόσο που δεν ήταν λίγοι (κατά την αφήγηση της Ολγας) όσοι έσπευσαν όχι μόνον να τον χαιρετήσουν, αλλά και να τον… φιλήσουν: «Γεμίσαμε εκείνο το βράδυ με φιλιά» είπε η υπουργός.

HeliosPlus