Πηγαίνουν όλα πρίμα στην οικονομία όπως παραδέχεται η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από τον επικοινωνιακό της μηχανισμό; Αλλάζει όντως το κλίμα και οι κακές στιγμές μένουν στο παρελθόν;

Είναι προφανές ότι δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη η κατάσταση και θα πρέπει να απαιτηθεί μεγάλη, έντονη και συστηματική προσπάθεια. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται απόλυτη τήρηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές και αποκήρυξη των όποιων ιδεοληψιών έχει το σύστημα εξουσίας για να αλλάξει σελίδα.

Εξάλλου, υπάρχει ακόμα δρόμος με εφαρμογή περίπου 100 προαπαιτούμενων τις επόμενες εβδομάδες. Η κυβέρνηση επείγεται να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του 2017 και να επενδύσει στο αφήγημα του τέλους των μνημονίων, με ακριβή έξοδο στις αγορές. Ακόμα και να υπάρξει αυτή η εξέλιξη, αναμφίβολα θετική για τη χώρα, η επιτήρηση των δανειστών δεν τελειώνει.

Ο φίλος της Ελλάδας, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, προσγείωσε απότομα την ελληνική κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν φθάσει στην Αθήνα, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν. Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, η Ελλάδα, θα είναι σε καθεστώς επιτροπείας και χωρίς δικαίωμα ψήφου, μέχρι να ξεπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει, δηλ. 176 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας ο Μοσκοβισί, τονίζει ότι η εποπτεία δεν θα τελειώσει μόλις λήξει το τρέχον, τρίτο, μνημόνιο. Και αυτό δεν το ξέρει μόνο η νυν κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα και ειδικά η Ν.Δ., καθώς η πρόβλεψη αυτή απορρέει από το άρθρο 14 του κανονισμού (Ε.Ε.), αριθμ. 472/2013.

Είναι μακρύς και ανηφορικός ο δρόμος της πλήρους οικονομικής ανεξαρτησίας, για την οποία μιλούν τα πολιτικά κόμματα. Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί όλοι δεν λένε την αλήθεια για την επιτροπεία. Εξάλλου, από τη σύστασή του το ελληνικό κράτος ήταν σε μόνιμη, τόσο οικονομική όσο και πολιτική επιτροπεία από τις ξένες, προστάτιδες δυνάμεις (τότε ήταν η Αγγλία, η Ρωσία και η Γαλλία).

Θα αλλάξει αυτό; Απίθανο! Άρα, ας προσαρμοστεί στις συνθήκες της Ε.Ε. η χώρα και το πολιτικό σύστημα με σταθερή παράμετρο ότι θα υπάρχει στις όποιες αποφάσεις λαμβάνει η θηλιά της επιτροπείας.