Μπορεί τα κρατικά έσοδα να αυξήθηκαν αισθητά τον Αύγουστο, απόρροια προφανώς της ιδιαίτερα αυξημένης τουριστικής κίνησης ,αλλά η ασυνέπεια του κράτους προς όσους έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις όχι απλώς διατηρήθηκε, αλλά διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο. Αποτέλεσμα να παρατείνει το EuroWorking Group την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για ένα μήνα τουλάχιστον, καθώς υπήρχε σχετική ρήτρα στη συμφωνία του Ιουλίου.
Τα «φέσια» του δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις ξεπερνούν σήμερα τα 6,5 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 511 εκατ. ευρώ από τα τέλη Απριλίου, ημερομηνία που με βάση τη συμφωνία του EWG, έπρεπε να έχουν μειωθεί ώστε να εκταμιευθεί και το υπόλοιπο της δόσης. Από τη μια μεριά δηλαδή το κράτος απαιτεί από τους φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του, καταφεύγοντας ακόμα και σε κατασχέσεις λογαριασμών και από την άλλη διεκδικεί για τον εαυτό του το δικαίωμα να πληρώνει τις υποχρεώσεις του όποτε το βολεύει.
Οι καθυστερήσεις αυτές όμως οδηγούν πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε αδιέξοδο, ενώ επί της ουσίας υπονομεύουν και την ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα διευρύνουν τον κύκλο των κόκκινων δανείων, δημιουργώντας ευρύτερα προβλήματα στο τραπεζικό μας σύστημα. Η τεχνητή μείωση των κρατικών δαπανών, μπορεί να διευκολύνει λογιστικά την κυβέρνηση να εμφανίζει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά επί της ουσίας οδηγεί σε ασφυκτικές καταστάσεις την πραγματική οικονομία, στερώντας της πολύτιμους πόρους.
Είναι παράλογο να απαιτείς για παράδειγμα την καταβολή του ΦΠΑ στην ώρα του και οι ελεγκτικές υπηρεσίες να κάνουν μήνες ή και χρόνο για να τον συμψηφίσουν ή να τον επιστρέψουν όταν υπάρχει διαφορά. Στερούν από τις επιχειρήσεις πολύτιμο κεφάλαιο σε μια εποχή μάλιστα που η ρευστότητα είναι περιορισμένη και τα δάνεια πανάκριβα, σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Όπως είναι εκτός λογικής να απαιτεί η τρόικα την έγκαιρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η κυβέρνηση να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι καιρός να αντιληφθούν οι αρμόδιοι υπουργοί ότι για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα προϋπόθεση είναι και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.





ΤΟ ΒΗΜΑ