Επανιδρύοντας τα επανιδρυμένα
Τέτοια επιχείρηση ανορθώσεως έχουμε να δούμε από την εποχή της Αλώσεως: την Τετάρτη, στο Μουσείο Μπενάκη, ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2020», που θα αποτελέσει «μια νέα αρχή του ελληνικού κράτους, ή, για να το πω ακόμα πιο φιλόδοξα, την αρχή του νέου ελληνικού κράτους» –ζήτω, ζήτω, ζήτω, ανέκραξαν τα πλήθη από κάτω, πετώντας στον αέρα όχι τις σκούφιες τους, που είναι πια ντεμοντέ ακόμη και ανάμεσα στους εργάτες, αλλά τα λευκά, ασυμπλήρωτα ερωτηματολόγια της αξιολόγησης, που αρνήθηκαν να συμπληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και η απαστράπτουσα δίπλα του από ευτυχία και αισιοδοξία αρμόδια Ολγα Γεροβασίλη δεν ξέρει τι να τα κάνει.
Αλλωστε, πόσες φορές αντέχει να βρεθεί ξανά στην αρχή το δύσμοιρο ελληνικό κράτος –το 2004 ανέλαβαν να το επανιδρύσουν ο Κώστας Καραμανλής (ο μικρός έως ελάχιστος) ως ηγεμών και ο Προκόπης Παυλόπουλος Α’ ως γεροβασίλης της εποχής του –αν του πρωθυπουργού δεν του άρεσε το νέο κράτος που επανίδρυσε αυτός, γιατί τον πρότεινε για Πρόεδρο Δημοκρατίας;
Ισως επειδή έχει εμπειρία στις επανιδρύσεις, ημερολόγιό μου· αλλά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει κάθε συντεχνιακή διεκδίκηση των δημοσίων υπαλλήλων, όταν εκεί βρίσκεται η μεγάλη εκλογική του βάση που αισθάνεται προδομένη από την απαίτηση να την αξιολογήσουν οι πρώην αντιαξιολογητιστές και αρνείται σε ποσοστά 70%-80% τη διαδικασία, πώς θα κάνει «διοικητική μεταρρύθμιση» η κυβέρνηση;
Προσπαθούν οι καημένοι οι συριζανελαίοι να μας δείξουν ότι μπορούν και να κυβερνούν εκτός από το να ασκούν εξουσία –και έτσι, τρέχει ο πρωθυπουργός από πρόβα σε πρόβα, από το Μουσείο Μπενάκη σε startups με στάση ενδιαμέσως στον «Παπαστράτο», ώστε να είναι έτοιμος για τη μεγάλη παράσταση της Θεσσαλονίκης το άλλο Σαββατοκύριακο.
Ολο παράπονα είσαι· εγώ στην «Καθημερινή» διάβασα ότι ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνεις για το διαμέρισμά σου είναι μεγαλύτερος από αυτόν που πληρώνει βίλα στη Μύκονο: βίλα αξίας 4 εκατ. ευρώ εκεί, επιφάνειας περίπου 500 τ.μ., πληρώνει ετήσιο ΕΝΦΙΑ 1.350 ευρώ, δηλαδή 2,7 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Κυψέλη, εσύ πληρώνεις 3,5 ευρώ/τ.μ. –αναγνωρίζουν την αξία σας και εσύ γκρινιάζεις.
Μπούφε, θα σε ξαναστείλω σε διακοπές· από την ημέρα που γύρισες συνεχώς μιλάς και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Και φύγε από τον ώμο μου, επιτέλους!
Σώμα και κράτος
Λες και δεν το ήξερα εγώ πως όσοι κατοικούμε στη Μυκόνου, στην Υδρας, στη Σπετσών του Αρχιπελάγους μας, είμαστε εξίσου σπουδαίοι, πλούσιοι, μεγαλοπρεπείς με τους εγκαταβιούντες στη Μύκονο, στην Υδρα, στις Σπέτσες –για τούτο και η Ferrari μου, για να είμαι στο ύψος των απαιτήσεων της γειτονιάς μου.
Την κατεβάζω με τροχαλίες από το μπαλκόνι μου που την ανεβάζω να μη μου την κλέψουν και βρουμ-βρουμ-βρουουουουουμ, φθάνω Σύνταγμα, στύλους Ολυμπίου Διός, με καθυστερούν τα μποτιλιαρίσματα –αλλά αμέσως μετά πιάνω Συγγρού και την κατεβαίνω με χίλια παρά κάτι.
  • Περιμένω να δω και πώς θα πάνε οι διαδικασίες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς· πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν σαν εμένα, να ανοιχτούν στις μεγάλες λεωφόρους οι της ΔΗΣΥ, του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ, του Ποταμιού, και οι υπόλοιπες κεντρώες και κεντροαριστερές δυνάμεις. Να ξεφύγουν από τη μιζέρια των μικροϋπολογισμών προσώπων και μηχανισμών –αλλιώς δεν έχει νόημα η προσπάθεια για τον Νέο Φορέα. Θα είναι σαν την επανίδρυση του κράτους που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πρέπει να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν –αν λοιπόν βλέπουν δύσκολο να οργανώσουν ηλεκτρονική ψηφοφορία, θα είναι σαν το κράτος που έχει θεσπίσει από το 2000 την «ηλεκτρονική υπογραφή» για τα έγγραφα του Δημοσίου –που σημαίνει να μπορούν τα έγγραφα να συντάσσονται, να υπογράφονται και να διακινούνται ηλεκτρονικά –και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.
Μου φαίνεται πως αυτό που πρέπει να δείξει η Κεντροαριστερά –που τον έχει τον κρατισμό της, τι να κάνουμε –είναι ότι μπορεί να πάψει να είναι κράτος.
–«Η ψήφος είναι και σωματική υπόθεση» –το είπε κάποιος στην Επιτροπή Αλιβιζάτου!
Μπούφε, η πολιτική ήταν σωματική υπόθεση την εποχή των στιλέτων στις βασιλικές αυλές και των οδοφραγμάτων των επαναστάσεων. Οσοι νοσταλγούν αυτές τις εποχές, ας πάνε στα Εξάρχεια να ρίχνουν μολότοφ ή στη Χρυσή Αυγή να οργανώνουν «Νύχτες των Μεγάλων Μαχαιριών».

Βάση και εποικοδόμημα
Κυριακή-κοντή γιορτή, θα μάθουμε μέσα στην εβδομάδα ποιοι θα είναι υποψήφιοι και πώς θα τους ψηφίσουμε. Στο Εργατικό Κόμμα, με αφορμή την εκλογή ηγεσίας το 2015 και όσα ακολούθησαν το δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ενωση, τα μέλη του κόμματος έφθασαν τις 800.000 –ήσαν λιγότερα από 200.000 το 2015· νέοι όσοι γράφτηκαν, που δεν ασχολούνταν με την πολιτική ώσπου τους ήρθε ο κεραυνός του Brexit και της Θηρεσίας May.
Ηλεκτρονική εγγραφή, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες –και είδαμε το Labour να ανακάμπτει. Με αντίστοιχες διαδικασίες είδαμε και το κόμμα του Μακρόν (που και αυτό πρώτα έβγαλε αρχηγό και ιδρυτικό συνέδριο δεν έχει κάνει ακόμη) να κερδίζει και την Προεδρία και τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Δεν λέω ότι οι νέες τεχνολογίες φτιάχνουν τις νέες πολιτικές ιδέες και πρακτικές –κάτι παλαιομαρξιστές καθοδηγητές του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν για τις παραγωγικές δυνάμεις που καθορίζουν το πολιτικό εποικοδόμημα –αλλά όλοι καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι τη «σωματική ψήφο» την επικαλούνται αυτοί που θέλουν να μείνει η διαδικασία κλειστή, μεταξύ αυτών που τα χέρια τους με το ψηφοδέλτιο τα ελέγχουν οι κομματικοί μηχανισμοί.
3 Σεπτεμβρίου σήμερα· θα πάω στο Ζάππειο που έχει το ΠαΣοΚ εκδήλωση για τα σαράντα τόσα χρόνια από την ιδρυτική του διακήρυξη και θα ρωτάω ηλικίες και επαγγέλματα από όσους έρχονται –με την υπόσχεση ότι θα μπουν σε κλήρωση με δώρο πορτρέτο του Ανδρέα Παπανδρέου με ζιβάγκο. Είμαι σίγουρος πως το 90% θα είναι συνταξιούχοι άνω των 65.
Να τα εκατοστίσουν οι άνθρωποι –γιατί όταν φεύγουν τα σώματα για τον άλλο κόσμο, πράγματι μειώνονται και οι ψήφοι, ημερολόγιό μου.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Οι επάλληλες ή και παράλληλες φωτιές – 82 στο Φιόρο του Λεβάντε! – επιβεβαίωσαν και εφέτος τον ελληνικό τρόπο αποδοτικότερης αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας· όχι με ανεμογεννήτριες, που χαλάν το τοπίο, αλλά με νέα ωραία δάση από προσοδοφόρα ενδιαιτήματα.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ

nnn
Για να παραφράσουμε τον Λίνεκερ. Πολιτική είναι το σπορ όπου οι κάθε απόχρωσης -ισμοί αμιλλώνται και στο τέλος νικάει ο λενινισμός.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, @YAHOO.GR
nnn
Διαφωνώ με την επίθεση στα γραφεία του Βήμα FM και με κάθε παρόμοια μορφή δράσης ενάντια σε δημοσιογράφους. Ο τραμπουκισμός δεν είναι πολιτική απάντηση αλλά ενίσχυση στο τείχος του φασισμού. Στον «πόλεμο» της άποψης (ακόμα και της πιο συντηρητικής) απαντάς με άποψη.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΚΑΪΝ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
nnn
Αυτός στη ΔΕΘ και εμείς στη ΜΕΘ, μετά την παραλαβή λογαριασμών, φόρων, ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ. Και το χειρότερο, θα πέσουμε στην ανάγκη του Πολάκη.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ & ΣΙΑ, @GMAIL.COM
nnn
Το σπάσιμο των πανελλαδικών σε δύο περιόδους θα έχει ως αποτέλεσμα την απουσία των τελειοφοίτων και από το πρώτο τετράμηνο. Η Γ’ Λυκείου θα παραδοθεί στους επίορκους δημόσιους εκπαιδευτικούς (ιδιαιτερατζήδες) και στους επαγγελματίες φροντιστές.
Γ.Κ., @otenet.gr
nnn
Πολυκομματικός θα είναι ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς; Κάτι σαν την αλήστου μνήμης Συμμαχία του 1977; Με «άρωμα» ιουδαϊκού μύθου; Πύργος Βαβέλ;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Ο Τσίπρας δηλώνει ψεύτης αλλά όχι κλέφτης. Ομως η υφαρπαγή ψήφων με ψευτιές είναι κλοπή.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ