Προ ημερών ρωτούσα ένα ιστορικό στέλεχος του δημοκρατικού χώρου για ποιον λόγο κάποια απομεινάρια του παλαιού ΠαΣοΚ εξακολουθούν να προσκολλώνται στον ΣΥΡΙΖΑ ή να τον προσεγγίζουν.
Κάτι τέτοιο ήταν ίσως κατανοητό πριν από τις εκλογές, όταν διάφοροι Πασόκοι (από τον Κουρουμπλή και τον Σπίρτζη ως την Τζάκρη και την Κασιμάτη) έτρεξαν όπου φυσούσε ο άνεμος.
Αλλά σήμερα ο άνεμος άλλαξε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πια τίποτε να μοιράσει, ο χρόνος του τελειώνει και η προσκόλληση στους μελλοντικούς χαμένους εγκυμονεί κινδύνους.
Η απάντηση του συνομιλητή μου ήταν δύο λέξεις:
Απλή αναλογική!
Και ανέλαβε να μου εξηγήσει:
Προφανώς γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει αλλά ποντάρουν μήπως δεν κερδίσει η ΝΔ. Ευελπιστούν πάντως ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι ίσως χωρέσουν επικουρικά οι αφεντιές τους στο τρένο της εξουσίας!
Ομολογώ ότι τέτοια αφέλεια και τόση άγνοια δεν μπορούσα να φανταστώ από πεπειραμένους μηχανοδηγούς της εξουσίας. Και ο λόγος είναι απλός: η απλή αναλογική ούτε τους αφορά ούτε πρόκειται να παίξει ρόλο στα σχέδιά τους.
Αφενός αποτελεί δείγμα πολιτικής αφέλειας να πιστεύει κανείς ότι υπάρχει περίπτωση να έλθει καθαρά πρώτο κόμμα η ΝΔ και να μη σχηματίσει κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Και τότε φυσικά θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο, έστω για τις μεθεπόμενες εκλογές.
Αφετέρου αποτελεί δείγμα άγνοιας να μην αντιλαμβάνονται ότι η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς ανεφάρμοστη.
Εξηγούμαι.
Με δεδομένο ότι περίπου εξήντα βουλευτές (ΚΚΕ και ΧΑ) εξ ορισμού δεν μετέχουν στον σχηματισμό κυβέρνησης, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πρακτικά 151 στους 240 βουλευτές και όχι στους 300.
Με αυτή την αριθμητική και με απλή αναλογική δεν υπάρχει πλειοψηφία που να δίνει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων και σίγουρα χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ.
Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα:
Πρώτον, ότι σενάριο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Κεντροαριστεράς δεν υπάρχει πάρα μόνο αν η ΝΔ βγει… τρίτη!
Δεύτερον, ότι ο Μητσοτάκης καίει το εκλογικό αποτέλεσμα της απλής αναλογικής όποτε θέλει και κάνει νέες εκλογές με το εκλογικό σύστημα που θα έχει ψηφίσει εκείνος.
Ως εκ τούτου η ιστορία που μόλις διηγήθηκα έχει ένα δίδαγμα: τι συζητούν οι άνθρωποι στα καφενεία για να σκοτώσουν την ώρα τους.
Διότι όσοι καλοί συνταξιούχοι και λιγότερο συνταξιούχοι ονειρεύονται μια σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ ή ΔΗΣΥ ή όπως θέλετε πείτε το θα πρέπει να γυρίσουν πλευρό. Παιδιά, δεν βγαίνουν οι αριθμοί!
Και μεταξύ μας οι αριθμοί έχουν δίκιο. Διότι ένα σενάριο που θα ανέτρεπε την επομένη των εκλογών τα αποτελέσματα της κάλπης δεν είναι παρά σενάριο φαυλότητας και μικροπολιτικής.
Ευτυχώς όμως από τη φαυλότητα μας έσωσε άθελά του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι αν είχε φέρει ένα εκλογικό σύστημα λιγότερο αναλογικό, το σενάριο συνεργασίας δεύτερου και τρίτου κόμματος ίσως μπορούσε να λειτουργήσει.
Δεν το έφερε. Οχι επειδή δεν το κατάλαβε. Αλλά επειδή αυτό που κυρίως τον ενδιέφερε δεν ήταν η διακυβέρνηση της χώρας αλλά να ανακόψει τη δυναμική της ΝΔ.
Τώρα λοιπόν οι πολιτικοί υπολογισμοί θα πρέπει να προσαρμοστούν στο πολιτικό σύστημα που διαμορφώνεται.
Και το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα συγκροτείται από ένα ισχυρό κόμμα της Κεντροδεξιάς και από έναν αριθμό κομμάτων στην αντιπολίτευση τα οποία ούτε θα μπορούν να το απειλήσουν από μόνα τους ούτε θα μπορούν να αθροιστούν.
Είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο σκηνικό, το οποίο δεν βολεύεται με απλές μεθόδους ούτε με παλιομοδίτικες προσεγγίσεις. Οποιος όμως το κατανοήσει και το αφομοιώσει πρώτος θα έχει ισχυρό προβάδισμα στη νέα εποχή.
Παλαβωμάρες!

Δεν ξέρω αν οι αλλοπρόσαλλες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας έχουν κάποιο κρυφό νόημα ή αν αποπνέουν μόνο ανοησία.

Δεν ξέρω δηλαδή αν κοροϊδεύει συνειδητά τα παιδιά και τους γονείς ή αν δεν ξέρει τι λέει και τι κάνει.
Σίγουρα όμως δεν αντιλαμβάνομαι τι λόγο έχει η αντιπολίτευση να συμπράττει σε αυτό το θέατρο του παραλόγου. Να το επιβραβεύει ή να το νομιμοποιεί με την παρουσία της.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει ρητά ότι θα καταργήσει τις παλαβωμάρες με το «καλημέρα». Καθαρά πράγματα.
Κατόπιν αυτού, με ποια λογική διάφοροι «αρμόδιοι» της ίδιας ΝΔ πηγαινοέρχονται στον υπουργό; Επιθύμησαν την παρέα του; Ή κουβεντιάζουν τις παλαβωμάρες που θα καταργηθούν;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ