Ουκ ολίγες φορές ο Αλέξης Τσίπρας αστειεύτηκε σε βάρος του Ευ. Τσακαλώτου. Τον τρολάρει συνεχώς, έως και… γκαντέμη τον ονόμασε όταν έχασε σε έναν αγώνα ο ΠΑΟΚ. Και να σκεφτείτε ότι στον αγώνα αυτόν του ΠΑΟΚ με τη Σάλκε στην Τούμπα, στη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη δεν βρισκόταν μόνον ο κ. Τσακαλώτος, αλλά και η Εφη Αχτσιόγλου, πλην όμως ο κ. Τσίπρας μόνον τον κ. Τσακαλώτο περιέλαβε. Αυτή τη φορά όμως το παράκανε στην επίσκεψή του στο Impact Hub Athens. Τον τρόλαρε κανονικά με έναν ξένο επιχειρηματία που του ανέπτυξε το πρόγραμμά του στα αγγλικά. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως ενθουσιάστηκε και για τα αγγλικά και για τα ελληνικά τού εν λόγω επιχειρηματία, αλλά και με τις γνώσεις του και χωρίς δισταγμό του έκανε πρόταση: «Αν μάθεις καλά ελληνικά θα σε κάνουμε υπουργό Οικονομικών». Δίπλα του ήταν η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία ακούγοντάς τον γέλασε αλλά δεν είπε τίποτε. Δεν ξέρω πώς αντέδρασε ο κ. Τσακαλώτος όταν το πληροφορήθηκε, πιθανώς θα το έχει εντάξει στα συνηθισμένα αστειάκια που κάνει ο κ. Τσίπρας.
nnn
Εστω και ως αστείο δεν μπορεί όμως ένας πρωθυπουργός να υπόσχεται σε έναν νεαρό που μόλις γνώρισε και μόλις του ανέπτυξε το καινοτόμο πρόγραμμά του ότι θα τον κάνει υπουργό Οικονομικών. Τη στιγμή μάλιστα που έχει υπουργό Οικονομικών ο οποίος πέρασε τα χίλια μύρια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση και ετοιμάζεται τώρα για την τρίτη. Αφήστε που στο διάστημα αυτό βελτίωσε κατά πολύ τα… ελληνικά του. Επιπλέον, να μην ξεχνάμε ότι τον κ. Τσακαλώτο (με τα άψογα αγγλικά του) στηρίζουν ο κ. Σόιμπλε και οι περισσότεροι συνάδελφοί του της ευρωζώνης, καθώς και ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας. Ο τελευταίος τον θεωρεί ως τον καλύτερο υπουργό που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση Τσίπρα. Ζητεί μάλιστα να παραμείνει στη θέση του στον επερχόμενο ανασχηματισμό γιατί, όπως λέει, «έναν καλό παίκτη δεν τον αλλάζεις». Κατά τον κ. Στουρνάρα, μπορείς να αλλάξεις τον προπονητή, όχι όμως τον παίκτη.
nnn
Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι ο κ. Τσίπρας (φωτογραφία) το καταχάρηκε στο Impact Hub Athens. Βρέθηκε ανάμεσα σε νέους (μέσος όρος ηλικίας 28-34 ετών), αστειεύτηκε και φωτογραφήθηκε μαζί τους, άκουσε σε ένα κλίμα χαλαρό τα προγράμματά τους, τους χειροκρότησε, τους έδωσε συγχαρητήρια επειδή, όπως τους είπε, η «επιχειρηματικότητα στοχεύει στην κοινωνική ανταποδοτικότητα», πήρε και το δωράκι του (ένα μπιμπελό χειροποίητο καραβάκι που το έφτιαξε ένα μέλος του Impact Hud), του έκαναν εντύπωση όσα προγράμματα άκουγε για τον βιώσιμο τουρισμό, για την τεχνολογία της πλατφόρμας και τις εφαρμογές της, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ηταν τόσο μεγάλη η χαρά του που βρέθηκε σε καινοτόμους επιχειρηματίες που δήλωσε ότι είναι η καλύτερη επίσκεψη που έκανε τα τελευταία δύο χρόνια!
nnn
Τα 80 μέλη του Impact Hub (ανάμεσά τους και μεγαλύτερης ηλικίας 40+ που επιδιώκουν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό) τον υποδέχτηκαν θερμά, όπως άλλωστε θα υποδέχονταν οποιονδήποτε πολιτικό, ανεξάρτητα από την ιδεολογία του. Ζήτησαν να είναι το κλίμα χαλαρό, όπερ και εγένετο, κοινοποίησαν την επίσκεψή του σε μαυροπίνακα στην είσοδο του κτιρίου τους, του ετοίμασαν υγιεινό πρόγευμα με μπάρες δημητριακών, φρούτα, χυμούς κ.τ.λ., πλην όμως ο κ. Τσίπρας ούτε το άγγιξε, και προσέφεραν στην κυρία Αχτσιόγλου την τιμητική πολυθρόνα για να καθίσει. Μια βικτοριανού τύπου με μπλε βελούδο.


Τα γαλάζια media training


Δεν ξέρω πόσο χρήσιμα είναι για τους γαλάζιους βουλευτές τα media training στα οποία υποβάλλονται τελευταίως, αλλά διαφορές ως προς το στήσιμό τους μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης και της ποιότητας των επιχειρημάτων τους η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπω. Τελευταίως η ΝΔ το έχει πραγματικά τερματίσει με τα media training. Τέτοια επιμονή έχει η ηγεσία της που αναγκάζει βουλευτές να τα κάνουν σε… real time. Και εξηγούμαι.
nnn
Τις προάλλες κουβάλησαν κάμερες στα γραφεία της ΝΔ και έβαλαν τους βουλευτές να κάνουν δοκιμαστικά… debates. Τους έδωσαν, μου λένε, οδηγίες πώς να ντύνονται ή τι ακριβώς θα πουν, πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τον φακό και άλλα τόσα που μόνον οι τηλεπαρουσιάστριες της παλαιάς ΥΕΝΕΔ έκαναν (συν τις τότε ασκήσεις αναπνοής και ορθοφωνίας). Εν συνεχεία οι «καθηγητές» των media training, ήτοι οι Μπάμπης Παπαπαναγιώτου και Τάκης Θεοδωρικάκος, έδειχναν στους εκπαιδευομένους την εικόνα τους και τους υποδείκνυαν τα όποια λάθη τους.
nnn
Ολα αυτά τα μαθήματα που δέχονται οι γαλάζιοι βουλευτές πολύ τους έχουν κουράσει. Μαθαίνω επίσης ότι άρχισαν να δυσανασχετούν και με τη νέα άνωθεν εντολή που έλαβαν για περιοδείες στην περιφέρεια εν όψει της ΔΕΘ. Περισσότερο δυσανασχέτησαν επειδή, σου λένε, δεν έχουν νόημα τέτοιες περιοδείες και μάλιστα αυτό το Σαββατοκύριακο, που θα έχει και μίνι καύσωνα (37 βαθμούς Κελσίου προβλέπει η ΕΜΥ).
nnn
Και ο Κ. Μητσοτάκης θα μου πείτε πώς αντιμετωπίζει όλα αυτά; Μαθαίνω ότι την Πέμπτη στη συνεδρίαση στελεχών του κόμματος για τον οδικό άξονα στην Κρήτη φαινόταν πολύ εκνευρισμένος. Μιλούσε κοφτά, δυσανασχετούσε όταν κάτι που ζήτησε δεν ήταν έτοιμο και γενικά φαινόταν να είχε ένα άγχος για την επίσκεψή του την Παρασκευή στο Ηράκλειο.

HeliosPlus