από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Το στοίχημα της Θεσσαλονίκης

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προσφέρουν, κατ' έθιμο, την ευκαιρία σε κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους να τοποθετηθούν επί της οικονομίας και να μεταδώσουν σήματα, μηνύματα και ιδιαιτέρως προσδοκίες.

Και σε όλους εμάς να κρίνουμε και να συγκρίνουμε,να αποδεχτούμε ή μη τους απολογισμούς, να υιοθετήσουμε τις όποιες προσδοκίες η να τις αρνηθούμε ως ψευδείς ή κοινώς ως «πέτσινες», σύμφωνα με τη νεοελληνική αργκό.

Είναι επίσης αξιοπρόσεκτο και συνάμα παράδοξο - μοναδικό και ελληνικό βεβαίως - πως μια κατ' εξοχήν εμπορική έκθεση έχει ξεφύγει τόσο του αρχικού σκοπού της.

Εδώ και δεκαετίες έχει μετατραπεί κατά βάση σε βήμα πολιτικό, και εξελιχθεί στο χρόνο σε μια ιδιότυπη πολιτική πασαρέλα, που άλλους αποθεώνει και άλλους κατακρημνίζει.

Όπως και να έχει, καλώς ή κακώς, αυτή είναι η παράδοσή μας. Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης συγκροτούν μείζον πολιτικό γεγονός και αφετηρία στις περισσότερες των περιπτώσεων εξελίξεων, πολιτικών και άλλων.

Η αλήθεια είναι ότι στα τελευταία χρόνια της μεγάλης κρίσης οι Πρωθυπουργοί δεν ευτύχησαν κατά τις σεπτεμβριανές εμφανίσεις τους στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπήρχαν άλλωστε και πολλά να πουν για την οικονομία, καθώς όλα χάνονταν στον κυκεώνα της ύφεσης και της απαξίωσης των πάντων.

Και οι πολιτικοί ανταγωνισμοί έμοιαζαν κενοί περιεχομένου καθώς δεν απαντούσαν στο πάνδημο ερώτημα πότε θα βγούμε από τη σκοτεινιά της κρίσης.

Τα εφετινά εγκαίνια επίσης είναι ντυμένα στις αποχρώσεις του γκρι.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία παραμένει ντυμένη στα μαύρα, ότι βασανίζεται από τις εισοδηματικές και άλλες απώλειες, ότι οι φόροι κατατρώγουν τις όποιες προσπάθειες των επιχειρήσεων να ξεφύγουν από την απειλή του λουκέτου και άλλα τέτοια που σου μαυρίζουν την ψυχή και δεν σε αφήνουν να ανασάνεις.

Οι κυβερνώντες από την άλλη πλευρά θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να πείσουν ότι όντως υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ, ότι απέχουμε μόλις ένα χρόνο από το τέλος των μνημονίων ή πολύ περισσότερο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια οικονομική άνοιξη όπως μεταδίδει το επιτελείο του κ.Τσίπρα.

Η αλήθεια ωστόσο είναι κάπου στη μέση.

Στο τέλος του 2015 η ελληνική οικονομία βρέθηκε στη χειρότερη θέση της από την αρχή της κρίσης.

Ήταν η στιγμή που μετρούσε στον καθένα το συσσωρευμένο βάρος όλων των μέτρων της μνημονιακής περιόδου, οι όποιες προσδοκίες είχαν εξαφανιστεί και όλα τότε όντως έδειχναν μαύρα κι ασήκωτα.

Έκτοτε συνέβησαν πολλά και το σημαντικότερο ότι η αριστερή κυβέρνηση του κ.Τσίπρα απεδέχθη το μοιραίο, κατάλαβε το άτοπο της δήθεν ηρωικής διαπραγμάτευσης και εφάρμοσε έστω με καθυστέρηση τις βασικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα.

Από την πειθάρχηση του κ.Τσίπρα και της πολιτικής ομάδας που τον συνοδεύει απεσοβήθη το σενάριο της απόλυτης καταστροφής και τα πράγματα ξαναμπήκαν σε κάποιο δρόμο.

Ενάμιση χρόνο μετά ο ανεξάρτητος παρατηρητής μπορεί να διαπιστώσει ότι πλέον δεν είναι όλα μαύρα.

Η ελληνική οικονομία δεν είναι πια νεκρή, ούτε ωστόσο έχει αναστηθεί.

Έχει ισορροπήσει - εξαιτίας της εσωτερικής υποτίμησης την οποία όλοι αρχικώς αρνιόντουσαν αλλά άπαντες υπηρέτησαν στη συνέχεια - σε χαμηλότερη βάση και έπ' αυτής της χαμηλότερης και σε πολλές περιπτώσεις υγιέστερης βάσης μπορεί πλέον να χτίζει κάποιες προσδοκίες προόδου.

Τα δημόσια οικονομικά έχουν ελεγχθεί, οι προϋπολογισμοί είναι σχεδόν ισοσκελισμένοι, το χρέος δεν αυξάνεται, οι επιχειρήσεις που δοκιμάστηκαν στην κρίση είναι πιο εξωστρεφείς και πιο ανταγωνιστικές και οι ξένοι για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια αξιολογούν ευκαιρίες και δυνατότητες,ενδιαφέρονται πραγματικά για ελληνικές αξίες, θεωρούν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αξιοποιήσιμα και αντιμετωπίζουν ξανά την Ελλάδα ως επενδύσιμη χώρα.

Το ζήτημα λοιπόν της παρούσης περιόδου δεν είναι το χρώμα της οικονομίας,αλλά πως αυτή η νέα οικονομική βάση που χτίστηκε στα χρόνια των μνημονίων με τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού,θα αποτελέσει το εφαλτήριο για ένα κατά το δυνατόν μονιμότερο άλμα προόδου και ευημερίας.

Αυτό ωστόσο είναι πρόβλημα αμιγώς πολιτικό.

Οι πολιτικοί μας ηγέτες, κυβερνώντες και διεκδικούντες την εξουσία, οφείλουν κατ' αρχήν να εγγυηθούν ότι δεν θα ξανακυλήσει το κράτος και η οικονομία μας στα ελλείμματα και στα χρέη και να ανταγωνιστούν στη συνέχεια για την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη μέθοδο επιστροφής στην ανάπτυξη.

Αυτό είναι το φετινό στοίχημα της Θεσσαλονίκης και έπ' αυτού ζητούν τοποθετήσεις κι απαντήσεις οι πολίτες.

Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (21)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Στοίχημα Δ.Ε.Θ | 31/08/2017 17:21
  Σε αυτή την χώρα υπάρχουν οι προστατευόμενοι πατρίκιοι του Δημοσίου και οι απροστάτευτοι πληβείοι του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτή την χώρα επικρατεί ο διεκδικητικός συνδικαλισμός των προνομίων των δημοσίων υπαλλήλων, εις βάρος της κοινωνίας. Δεν υπάρχει επιθυμία και πυγμή ώστε αυτό το μοντέλο να αλλάξει. Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί επιτυγχάνονται εις βάρος του ιδιωτικού τομέα. Τα πλεονάσματα επιτυγχάνονται εις βάρος του ιδιωτικού τομέα. Όποια κυβέρνηση και αν έλθει η ιστορία θα συνεχισθεί. Αν αναμένετε προόδο και επενδύσεις με αυτό το Δημόσιο Μοντέλο , κ. Καρακούση, είστε βαθύτατα νυχτωμένος. Η Ελλάδα θα βρίσκεται στην τελευταία ζώνη της Ευρώπης
  j.k
  απάντηση293
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Προτελευταια παραγραφος του κειμενου... | 31/08/2017 15:37
  Καλα κυριε Καρακουση.....τωρα σωθηκαμε!!!!! Σε ποιους ηγετες απευθυνεστε στον TOM, DICK and HARRY??? ...... https://en.wikipedia.org/wiki/Tom,_Dick_and_Harry
  τομτομ
  απάντηση194
   
   
  Πάλι αισιόδοξος σήμερα! | 31/08/2017 13:12
  Μόλις προχτές γράφατε ότι επιβάλλεται επειγόντως η πρόσληψη τουλάχιστον ενός αξιόπιστου συντονιστή...Τι έγινε, βρέθηκε; Καλά έμπειρος δημοσιογράφος εσείς περιμένετε από τους συριζαίους υπουργούς να φέρουν ιδιωτικές επενδύσεις; Δε γράφατε προχτές ότι δεν τις θέλουν δεν τις μπορούν; Γιατί δεν λέτε λοιπόν ότι δεν θέλουν έναν ισχυρό, υγιή, ιδιωτικό τομέα αλλά αυτό που προσπαθούν είναι να εγκαθιδρύσουν έναν ευρύ κομματοκρατούμενο δημόσιο τομέα συριζαίικης κοπής για να μπορούν να ελέγχουν τα πράγματα; Εκεί είμαστε κ. Καρακούση! Πείτε τα πράγματα όπως πραγματικά τα πιστεύετε και μην αλλάζετε τροπάριο κάθε δεύτερη μέρα! Εμείς καταλαβαίνουμε, δεν μασάμε!
  α.κ.
  απάντηση464
   
   
   
  όχι άλλο γλύψιμο | 31/08/2017 09:51
  Πιο Τσίπρας πεθαίνεις !!!
  Πολίτης
  απάντηση5111
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πάμε στοίχημα... | 31/08/2017 09:45
  Αφού την Τρίτη 23 Αυγούστου μας είπατε "Τα σύκα-σύκα...", την Κυριακή 27 Αυγούστου αναζητήσατε "Έναν συντονιστή....", σήμερα βάζετε "Το στοίχημα της Θεσσαλονίκης". Αντί για όλα αυτά, μήπως θα ήταν καλύτερο ένα ταξιδάκι στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, μαζί με τους άλλους επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε το πρώτο βαγόνι του μελλοντικού ΜΕΤΡΌ της Θεσσαλονίκης από 9 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017. Πάμε στοίχημα, ότι το μέλλον είναι ζωντανό παρόν...
  Γιώργος Κοκκίνης
  απάντηση274
   
   
   
  Ποιο στοιχημα της Θεσσαλονικης? | 31/08/2017 09:31
  ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ!!! υποσχεθηκε στους πελατες του αυτος που παριστανει τον πρωθυπουργο...τονιζοντας πως'' οι Δ.Υ ειναι λιγοι''....Δηλ κυβερνωντες ,κυβερνωμενοι και αντιπολιτευομενοι δεν εχουν παρει μυρωδια γιατι χρεοκοπησαμε....Μετα απο 3 μνημονια,7 χρονια υφεσης,1,5 εκατ απολυσεις ,400000 λουκετα και 480000 μεταναστευσεις συνεχιζει το συστημα της αρπαχτης και της δημοσιουπαλληλικης παραγκας να απομυζα τα παντα...με τον ηλιο τα βγαζω ...με τον ηλιο τα μπαζω ...τι εχουν τα ερμα και ψοφανε?
  τακης
  απάντηση655
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Τα ολέθρια αποτελέσματα της συνταξουλας πρέπει να φθάσουν σ' ολα τα Αυτιας. | 31/08/2017 09:30
  Η Ελλάδα πληρώνει σε συντάξεις το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ στον κόσμο. 18%. Από φόρους είναι το 10% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος στον κόσμο είναι στο 3%. Η 2η σε ποσοστό ΑΕΠ στον Ευρώπη είναι στο 5%. Τα μισά από εμάς. Θέλετετ δεν θέλετε, για να υπάρξει μέλλον και για να ισορροπήσει η χώρα, θα πρέπει να φτάσουμε στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν άλλα 9 δις. Έχουμε φτάσει σε σημείο όλοι οι φόροι που πληρώνουν όλα τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή όλες οι εταιρίες, να φτάνουν ίσα ίσα να καλύψουν τις συντάξεις της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.
  φανουρης
  απάντηση414
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ | 31/08/2017 08:47
  Οσο εί ναι ο Τσίπρας, τελμα, τέλμα, τελμα, τελμα αλα Αλαβανία Χοτζα. Με δεδηλωμένους σοσιαλκουμουνιστές στη κυβέρνηση (και μαλιστα μειοψηφία) η κοινωνία και η οικονομία είναι χωρίς δημιουργική πνοή. Δρουν νωχελικά και λάθρα για να γλυτώσουν από τα δηλωμένα σταλινοκουμούνια, είτε στα σχολεία, ειτε στις εφορίες, ειτε στη Λέσβο, ειτε στα Εξαρχεια και στην Αθήνα. Το πλοίο ακινητο ισα που επιπλέει. Εκλογές για ΝΕΑ ΠΝΟΗ. Ότι θέλει ο λαός.
  ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΝΟΗ
  απάντηση408
   
   
  Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης | 31/08/2017 08:03
  Αυτό που γίνεται στην ΔΕΘ είναι μια μικρογραφία της κατάστασης της χώρας μας. Οι πολιτικοί μας ηγέτες συνεχίζουν την συνήθεια τους να βγάζουν λόγους αδιαφορώντας για το ότι η έκθεση έχει απαξιωθεί πλήρως. Οι περισσότεροι εκθέτες της είναι πια εγχώριοι και κυρίως εταιρείες του δημοσίου. Ο οικονομικός δυναμισμός της ανήκει στο παρελθόν και ελάχιστοι επαγγελματίες ασχολούνται πια. Για να πάει μπροστά η οικονομία χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Ο Τσίπρας μόλις χθες εξήγγειλε προσλήψεις στο δημόσιο. Αν δεν πάμε σε κυβερνήσεις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα και αν δεν χτυπηθεί το πελατειακό κράτος και η γραφειοκρατία η Ελλάδα θα μείνει σε διαρκή μιζέρια. Αυτό θέλουν πιστεύω και στον ΣΥΡΙΖΑ
  ΧΒ
  απάντηση296
   
   
  Γιατί τον Σεπτέμβριο | 31/08/2017 07:48
  Κάθε Σεπτέβρη ανοίγουν τα σχολεία, ξεκινά η νέα δικαστική χρονιά, οι πολυεθνικές κάνουν τον ετήσιο ισολογισμό και έναρξη της νέας επιχειρηματικής χρονιάς και οι Εβραίοι γιορτάζουν το νέο έτος... Έχω σταματήσει να πηγαίνω στην Θεσσαλλονίκη ως εκθέτης εδώ και πάνω από 10 χρόνια διότι είχε μετατραπεί σε ένα μεγάλο παζάρι, τα πιτσιρίκια κρατούσαν μαλί της γριάς και οι γονείς από ένα λουκάνικο, τα ξενοδοχεία δυσεύρετα, πάντα με έπιανε μια γερή βροχή. Πουλάω μέσω ιντερνετ, e-bay-amazon με κάρτα και έδρα το εξωτερικό. Είναι η πρώτη φορά που είδα λεφτά στην τσέπη μου. Ως δραστηριοποιούμενος στο ελεύθερο εμπόριο μάταια όλα αυτά τα χρόνια περίμενα από τους Έλληνες πολιτικούς όλου τ φάσματος οι όποιες υποσχέσεις να υλοποιηθούν σε πράξεις. Ως σπόνσορας προκυρρήτω 2 ετήσιες υποτροφίες σχολιασμού στην ηλεκτρονική αρθρογραφία με τα ψευδώνυμα : Ιωσήφ και Αδόλφος, ανάλογου προσανατολισμού. Οι συμετέχοντες μπορούν να εργάζονται από το σπίτι ή και από άλλη εργασία, οφείλουν όμως να γράφουν 5 εμπνευσμένα σχόλια ημερησίως πλήν ΣΚ. Η γραμματική θα προσεχθεί ιδιαιτέρως, δίδεται ικανοποιητικός (6ωρη απασχ.) μισθός, άδεια μετ’αποδοχών, ασφάλιση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις με την λήξη η σύμβαση δύναται να ανανεωθεί. Μετά από 5 χρόνια άριστης συνεργασίας τα 2 μέρη συμφωνούν ότι εις τον Ιωσήφ και ο Αδόλφο περιέρχονται εξ ολοκλήρου 2 παραθαλάσσια εξοχικά χωριζόμενα υπό μεσοτοιχίας (backtoback) κείμενα εις Θέσιν Βρωμοπούσι Κερατέας Αττικής. Oi ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν αφήνοντας e-mail.
  Katsikis
  απάντηση167
   
   
   
  Κε Καρακουση, | 31/08/2017 07:09
  Δεν μπορειτε να φαντασθειτε,ποσο πολυ θα ηθελα, οτι γραφετε. να ειναι πραγματικοτητα και οχι φαντασιωση η' επιθυμια σας. Τι ειδους εγγυηση περιμενετε απο τους κυβερνωντες?Για ποια νεα οικονομικη βαση μιλατε? Η χωρα ειναι δεμενη χειροποδαρα και ο οποιος καινουργιος θα εχει τις χειροτερες δυσκολιες της ζωης του,μαγικο ραβδι δεν υπαρχει.Αυτο που χρειαζομαστε ειναι ενας πρωθυπουργος αποφασιστικος,ειλικρινης, να μην υπολογιζει το πολιτικο κοστος και κυριως να εχει υπουργους με σηκωμενα τα μανικια.Η ζημια ειναι μεγαλη ο κοσμος αυτο το καταλαβαινει και πιστευω οτι θα βοηθησει,αρκει να μην τον κορο'ι'δευουν.
  eva b.
  απάντηση448
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Το στοίχημα της Θεσσαλονίκης έχει ήδη κερδηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. | 31/08/2017 06:00
  "Υπάρχει όμως και η δημοσκοπική εικόνα της συγκυρίας που έχει σχεδόν παγιωθεί. Η «νεκραναστημένη» Ν.Δ. που προοριζόταν για το «χρονοντούλαπο» της ιστορίας έχει αποκτήσει σταθερό προβάδισμα για κυβερνητική εξουσία. Από 34% έως 36% καταγράφονται οι εκλογικές προτιμήσεις, και στις μετρήσεις νίκης το άνοιγμα είναι σταθερό και μεγάλο. Ενώ η εκλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται από 16,5% έως 20%, με χαμηλή σχετικά συσπείρωση των δυνάμεών του". (Από σημερινό άρθρο του Λ. Αποστολίδη, στον ιστότοπο του "Βήματος", με τίτλο: "Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, ...δεν είμαστε χίλιοι δεκατρείς").
  Δημήτρης
  απάντηση268
   
   
  Κλωτσιά στον κ#λο... | 31/08/2017 05:42
  Για να μη το κουράζουμε άσκοπα κ. Καρακούση, ο ελληνικός λαός έχει ήδη αποφασίσει να απαλλαγεί από τον τσίπρα και τον καμμένο, από τον σύριζα και τους ανεξάρτητους έλληνες, με τον τρόπο που η δημοκρατία επιτρέπει και επιβαλλει. Ονομάζεται "Κλωτσιά στον κ@λο" και θα δοθεί δυνατή και σβουριχτή, στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές!!!
  Πολίτης
  απάντηση525