«Η δαιμονοποίηση του Τύπου είναι ένα δηλητήριο, επειδή έχει συνέπειες αλλού» δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ – Χουσέιν αναφερόμενος στις συνεχείς επιθέσεις του αμερικανού προέδρου κατά των μέσων ενημέρωσης.

Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στους New York Times, την Washington Post και το CNN ότι «Το να λες ότι αυτοί οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις προκαλεί τρομερή ζημιά και όταν αναφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους, οφείλω να θέσω το ερώτημα μήπως αυτό αποτελεί υποκίνηση άλλων να τους επιτεθούν».

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Τράμπ έχει ξεπεράσει κάθε όριο με τις καθημερινές σχεδόν επιθέσεις κατά του Τύπου και τη στοχοποίηση όσων δημοσιογράφων τολμούν να του ασκούν κριτική. Αλλά δυστυχώς δεν είναι ο μόνος. Κάτι ανάλογο ζούμε εδώ και πολύ καιρό και στη χώρα μας, με αποκορύφωμα την τελευταία επίθεση στα γραφεία του ΔΟΛ και τη στάση της κυβέρνησης.
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, όσο παράλογο κι αν είναι στις μέρες μας να συζητάμε ακόμα για την ελευθερία του Τύπου σε δημοκρατικά καθεστώτα. Πάντοτε η εξουσία ήταν αλλεργική στην κριτική,πάντοτε προσπαθούσε να ελέγξει ή να περιορίσει τους ενοχλητικούς δημοσιογράφους και τα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα που δεν προσαρμόζονταν στις απαιτήσεις της.
Ο λαϊκισμός που ενδημεί τα τελευταία χρόνια σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ έχει αναγάγει ως το το υπ αριθμόν ένα εχθρό του τα μέσα ενημέρωσης και τους ενοχλητικούς δημοσιογράφους. Με μισές αλήθειες και περισσότερα ψέματα προσπαθούν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοσιογραφία ως βασικού μέσου ελέγχου της εξουσίας. Είναι γεγονός ότι στην προσπάθεια τους αυτή βρίσκουν ως αρωγούς μέσα και κάποιους πρόθυμους δημοσιογράφους ,παλιούς και νέους υποτακτικούς της εξουσίας, που με το επίχρισμα της ανεξαρτησίας, παριστάνουν τους τιμητές των πάντων…
Οι επισημάνσεις του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ μπορεί να αφορούν σε πρώτη ανάγνωση τις ΗΠΑ και τον Τράμπ, αλλά έχουν γενικότερη αξία γιατί τα προβλήματα που εντοπίζει αφορούν πολύ περισσότερες χώρες.Δεν περιμένουμε βέβαια ότι η εξουσία θα σταματήσει να στοχοποιεί τους δημοσιογράφους και να κατηγορεί τα ΜΜΕ για όλα τα δεινά του κόσμου.Αλλά δική μας υποχρέωση είναι να συνεχίσουμε να προασπίζουμε την ελευθερία της ενημέρωσης και να αποδεικνύουμε καθημερινά την αξία της.
ΤΟ ΒΗΜΑ