«ΜΕΡΙΚΟΙ φοιτηταί που σπούδαζαν σε αγγλικά κολλέγια έφεραν το γουώτερ-πόλο στην Ελλάδα γύρω στο 1910. Το παιχνίδι γινόταν, όπως-όπως, στις υποτυπώδεις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Νέου Φαλήρου και στου Ομίλου Ερετών στο Τουρκολίμανο (πρόκειται για τον αρχαιότερο σε δράση αθλητικό σύλλογο στην Ελλάδα) σε κάθε ευκαιρία που κατέπλεαν καράβια του αγγλικού στόλου ή μεγάλα φορτηγά μεταφοράς κάρβουνου. Οι ναύτες τους ήξεραν το άθλημα και φυσικά ακόμη περισσότερο το ποδόσφαιρο».
ΑΥΤΗ είναι η ρίζα της ελληνικής υδατοσφαίρισης όπως τη «σκιτσάρει» ο σοφός παιδαγωγός της Φυσικής Αγωγής και συγγραφέας Κλεάνθης Παλαιολόγος («Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια του Αθλητισμού», 1952). Το ωραίο δυναμικό άθλημα, που το χαρήκαμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βουδαπέστης, είναι το μοναδικό ομαδικό άθλημα της χώρας μας με ένα ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο και ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, χάρη στην Εθνική Γυναικών (Αθήνα 2004 και Σανγκάη 2011). Στη Βουδαπέστη η 7η θέση στην τελική κατάταξη προφανώς δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της Εθνικής. Ατυχείς συγκυρίες στον κρίσιμο αγώνα (έχασε στα πέναλτι) της στέρησαν πορεία που την κέρδισε η ισπανική ομάδα με την παρουσία της στον τελικό.
Η ΕΘΝΙΚΗ Ανδρών (με 14 συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα, δύο χάλκινα μετάλλια και τέσσερις παρουσίες στην τετράδα) απέδειξε ότι επάξια κατέχει διεθνές «αγωνιστικό κεκτημένο», κοντά στην κορυφή. Δικαιούται την ιδιότητα μιας γενναίας ομάδας και έχει ικανό προπονητή (Θ. Βλάχο). Γεγονός είναι ότι και οι τρεις ομάδες που ήταν εμπρός της βρίσκονταν σε γενικό επίπεδο υψηλότερο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εθνικές ομάδες της χώρας μας είναι άστεγες και στην περίοδο της προετοιμασίας πλάνητες από κολυμβητηρίου σε κολυμβητήριο! Είναι πάντως ενδεικτικό ότι έχει αφήσει πίσω της δεκάδα ομάδων μεγάλου βεληνεκούς (Ρωσία, Μαυροβούνιο, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Αυστραλία κ.ά.).
ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ είναι ότι στο άθλημα αυτό –κορυφαίο ομαδικό στη χώρα μας –υπάρχει συνέχεια, συνέπεια και συνοχή. Αυτό πιστοποιείται σαφέστατα από την ανάδειξη πρωταθλήτριας κόσμου της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης Νέων Ανδρών. Ταλαντούχοι, με ικανότατο προπονητή (Τ. Λοράντο), χαράζουν πορεία αισιοδοξίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ