Οσοι παρακολουθούν εκ τους σύνεγγυς την κυβερνητική δραστηριότητα γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση πέραν των άλλων έχει βαθύ πρόβλημα συντονισμού.
Ο Πρωθυπουργός, όπως και οι περισσότεροι των προκατόχων του, δεν έχει το συγκεκριμένο ταλέντο.
Δεν διατηρεί μπλοκάκι όπως ο Σημίτης, ούτε βεβαίως κρατάει τον βούρδουλα του πρώτου Καραμανλή.
Είναι και οι πολλές ομολογουμένως διεθνείς και άλλες υποχρεώσεις που του τρώνε τον χρόνο και έτσι ο συντονισμός χωλαίνει.
Γι’ αυτό και έχει αναθέσει το έργο στους κ.κ. Φλαμπουράρη και Βερναρδάκη.
Με τη διαφορά ότι ο ένας δεν μπορεί και ο άλλος δεν έχει το βάρος.
Με αποτέλεσμα όλα να καθυστερούν και τα περισσότερα να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.
Χαρακτηριστική η περίπτωση της επένδυσης του Ελληνικού.
Παρότι τα οφέλη από την έναρξη των έργων είναι προφανή και πανθομολογούμενα, αυτή καθυστερεί. Και καθυστερεί γιατί απλούστατα δεν υπάρχει κάποιος επαρκής να καθίσει με χαρτί και με μολύβι να συντονίσει όλους τους εμπλεκομένους και να οργανώσει όπως πρέπει τη δουλειά.
Το ίδιο πρόβλημα ανέκυψε και μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο χρόνος που κερδήθηκε από την ολοκλήρωσή της δεν αξιοποιήθηκε δεόντως.
Παρήλθε το καλοκαίρι, το μομέντουμ χάθηκε και τώρα επικρατούν αμφιβολίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, από την επιτυχή έκβαση της οποίας εξαρτάται η δεύτερη απόπειρα εξόδου στις αγορές και η επαναρύθμιση του χρέους.
Το ίδιο ισχύει και για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, όπως και για τη λεγόμενη ωρίμαση των έργων. Αυτή τη στιγμή λιμνάζουν κοινοτικοί πόροι επειδή τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν προετοιμάσει φακέλους, ούτε έχουν προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες για τη διεκδίκηση επενδυτικών προγραμμάτων.
Το ίδιο συμβαίνει με πλήθος άλλων εκκρεμών κρατικών υποθέσεων, οι οποίες δεν «τρέχουν» με ρυθμούς που οι περιστάσεις απαιτούν.
Πολλοί, ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πιθανόν να προσπερνούν τα ελλείμματα συντονισμού ή να τα αντιμετωπίζουν ως παράπλευρες απώλειες ενός εκ των πραγμάτων ατελούς συστήματος, όπως είναι αυτό της πολιτικής.
Το δυστύχημα ωστόσο είναι ότι τα πολλαπλά ελλείμματα συντονισμού αντανακλούν στη ζωή των πολιτών, καθώς χάνονται πολύτιμοι πόροι ή υποβαθμίζονται υπηρεσίες και δραστηριότητες του κράτους.
Στην κατάσταση ανάγκης που είναι η χώρα, προφανώς δεν υπάρχουν δικαιολογίες για απώλειες εξαιτίας τέτοιων αδυναμιών.
Γεγονός που επιβάλλει επειγόντως την πρόσληψη τουλάχιστον ενός αξιόπιστου συντονιστή…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ