Γνωρίζουμε όλοι τη δυσκολομετάφραστη ρήση No News is Good News, που θα μπορούσαμε να την αποδώσουμε ελεύθερα ότι όλα πάνε καλά για τις εξουσίες (πολιτικές, οικονομικές κ.λπ.) εφόσον δεν υπάρχουν ειδήσεις (που τις ελέγχουν). Αλλά για τις κοινωνίες και για το δικαίωμά τους να ελέγχουν τις εξουσίες, γενικότερα για τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα, No News is Bad News.

Αυτό είναι το θέμα του βιβλίου του John Lloyd «The Power and the Story» (Η εξουσία και το ρεπορτάζ) που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Atlantic Books. Ο John Lloyd, δημοσιογράφος και συνιδρυτής του Ινστιτούτου Ρόιτερς για τις Δημοσιογραφικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Reuters Institute for the Study of Journalism), παρουσιάζει την εύθραυστη κατάσταση, σε παγκόσμια κλίμακα, του ρεπορτάζ δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή αυτού διά του οποίου ελέγχονται οι εξουσίες ή αποκαλύπτονται σκάνδαλα και διαφθορά.

Το ρεπορτάζ αυτό βρίσκεται υπό τη διαρκή πίεση αυταρχικών καθεστώτων, ανταγωνιστικών, μέχρις εξοντώσεως, αγορών αλλά και της γενικότερης απορρύθμισης που έχει φέρει στα μίντια η τεχνολογία. Και ενώ σήμερα οι περισσότερες μελέτες για τα μίντια ασχολούνται με τις αλλαγές που φέρνουν στην επικοινωνία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι τεχνολογίες, ο Λόιντ επιστρέφει στα βασικά.

Επιστρέφει στην ανάγκη της ενίσχυσης του παραδοσιακού newsroom, της αίθουσας σύνταξης, και των παραδοσιακών δημοσιογραφικών αρχών: ανεξάρτητο, στηριγμένο σε πραγματικά γεγονότα ρεπορτάζ και αναζήτηση της αλήθειας, όσο και αν αυτή η αναζήτηση είναι ατελής. Αυτό το παραδοσιακό newsroom με τις αξίες του παράγει σήμερα παγκοσμίου κύρους και επίδρασης εφημερίδες, όπως οι «New York Times», συμβάλλει στην αναγέννηση εφημερίδων που ήταν ετοιμοθάνατες, όπως η «Washington Post», και θωρακίζει το κύρος και την παγκόσμια εμβέλεια μέσων όπως το BBC.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενδιαφέρουσα η ημερίδα «2016, η χρονιά που άλλαξε τη δημοσιογραφία» που διοργανώνει στην Ατλάντα της Γεωργίας, τον Οκτώβριο, το περιοδικό «Columbia Journalism Review». Τέσσερα είναι τα στοιχεία αυτής της αλλαγής: 1) η άνοδος των fake news και η χρησιμοποίησή τους στην πολιτική αντιπαράθεση, 2) ο κλονισμός της εμπιστοσύνης του κοινού στα μέσα, 3) οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση των απειλών κατά του Τύπου, 4) ο ανοιχτός πόλεμος του Λευκού Οίκου κατά του Τύπου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ