Εως και χθες στην Προεδρία της Δημοκρατίας δεν γνώριζαν εάν ο Εμανουέλ Μακρόν θα έλθει μόνος του στη χώρα μας στις 7 Σεπτεμβρίου ή θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μπριζίτ Τρονιέ (φωτογραφία). Κάποιες βεβαίως πληροφορίες ότι δήθεν η Μπριζίτ (άκουσον-άκουσον) φοβάται το αεροπλάνο και δεν θα έλθει στην Ελλάδα τις εξέλαβαν στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως… «φαιδρότητες». Το πρωί της Τετάρτης ένα τηλεγράφημα που ήρθε στο διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού προερχόμενο από τη Γαλλική Προεδρία ζητούσε να υπάρξει παράλληλο πρόγραμμα επίσκεψης της πρώτης κυρίας της Γαλλίας η οποία θα συνοδεύσει τον σύζυγό της στην επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Και ξαφνικά άλλαξαν όλα…
nnn
Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να υπάρξει συνάντηση… κορυφής των συζύγων των πολιτικών ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του ζεύγους Μακρόν. Διότι το δείπνο θα είναι μετά συζύγων. Αυτό μού τόνισαν από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ετσι η Σίσσυ Παυλοπούλου, η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και η Αγγελική Βούτση θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την Μπριζίτ και ίσως όλη αυτή η παρουσία συζύγων πολιτικών να είναι και η πιο ενδιαφέρουσα της βραδιάς. Τι θα πουν μεταξύ τους, τι θα τους πει ή τι θα πουν στη σύζυγο του γάλλου προέδρου (αν το μάθουμε ποτέ) θα μονοπωλήσουν το επίσημο δείπνο. Να σημειώσω εδώ ότι η ίδια παρέα των συζύγων πολιτικών βρέθηκε στο παρελθόν μόνο μία φορά, πέρυσι τον Ιούνιο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρ. Παυλόπουλος προς τιμήν του τότε γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Οσον αφορά το παράλληλο πρόγραμμα της κυρίας Μακρόν στην Αθήνα, μάλλον θα το «τρέξουν» τόσο η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και η σύζυγος του Πρωθυπουργού.
Θεοδωράκης ante portas

Σας έχω νέα για τις επόμενες κινήσεις του Στ. Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής λοιπόν του Ποταμιού εμφανίζεται «δικαιωμένος» (αυτή ακριβώς τη λέξη χρησιμοποιεί), διότι οι διαδικασίες για την εκλογή της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περνούν από τη βάση, κάτι που το κόμμα του είχε αποφασίσει στο Συνέδριο. Συνεπώς ο κ. Θεοδωράκης σκέφτεται (τι σκέφτεται; Ηδη το έχει αποφασίσει) να είναι και αυτός ένας από τους υποψηφίους για τη θέση του επικεφαλής του κόμματος. Και ιδού η απόδειξη. Μέσα στο κατακαλόκαιρο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον κ. Αλιβιζάτο και πηγαίνει συνεχώς στο γραφείο του στην οδό Βαλαωρίτου. Βεβαίως τις τελικές αποφάσεις (δηλαδή τις ανακοινώσεις) θα τις πάρει προς το τέλος του μήνα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι ήδη το έχει αποφασίσει (δέχεται και πιέσεις από μέλη του κόμματός του), πήρε τις εγγυήσεις που ήθελε και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους υπόλοιπους υποψηφίους που όσο πλησιάζει η ημέρα της εκλογής ηγεσίας τόσο αυξάνονται.


Συνωστισμός υποψηφιοτήτων

Εως αυτή την ώρα έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Καμίνης, ο Γιάννης Ραγκούσης (ο οποίος μάλιστα δήλωσε πως ο σκοπός του δεν είναι να νικήσει τη Φώφη ή τον Καμίνη, αλλά να κερδίσει τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα), ο Γιάννης Μανιάτης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ο οποίος μαθαίνω ότι δεν έχει πάρει ακόμη οριστική απόφαση), ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ το σκέφτεται εάν θα θέσει ή όχι υποψηφιότητα ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος και πιθανόν και άλλοι που θα εμφανιστούν. Πάντως –και πρέπει να το λάβετε υπόψη αυτό –στον σκληρό πυρήνα του ΠαΣοΚ καθόλου δεν αρέσει η υποψηφιότητα στελεχών που βρίσκονται εκτός ΠαΣοΚ και το γεγονός ότι μαζεύονται ήδη τόσο πολλοί υποψήφιοι. Μάλιστα εις εκ των στελεχών του κόμματος μου έλεγε ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε να περιοριστούν οι υποψηφιότητες («για να μην πάθουμε ό,τι έπαθε και το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα») και θα ασκηθεί πίεση ώστε η ανάδειξη της ηγεσίας να γίνει όσο το δυνατό γρηγορότερα (εάν είναι δυνατόν να τελειώσουν όλα μέσα στον Σεπτέμβριο). Ενα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ σφόδρα ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, το κάθε κόμμα βέβαια για τους δικούς του λόγους (και κυρίως για την επόμενη ημέρα των εκλογών).
Ο Ρέμος των φτωχών

Την προηγούμενη φορά όταν πήγε ο Γιώργος Βελισσάρης να τραγουδήσει (με τα κλαρίνα του) στο Τρίκορφο Ναυπακτίας τού έχτισαν οι θαμώνες έναν… τοίχο ύψους τριών μέτρων από σαμπάνιες (εισαγωγής από τη Βουλγαρία, αλλά δεν έχει και τόση σημασία). Ο Βελισσάρης ή, όπως τον αποκαλούν, «Ο Ρέμος των φτωχών» αναγκάστηκε να τραγουδήσει τότε μέσα από μια… αυτοσχέδια πολεμίστρα που σχηματίστηκε από τις κούτες με τις σαμπάνιες. Τις προάλλες τραγούδησε σε πανηγύρι στην Τσίπιανα Ηλείας μαζί με τον Στ. Ιωαννίδη (και το κλαρίνο του) και έγινε το έλα να δεις. Οταν άρχισε να τραγουδά το άσμα «Η Βλάχα (να ‘χα, να ‘χα)», ένας ομογενής από την Αυστραλία ήρθε στο τσακίρ κέφι, σηκώθηκε από τη θέση του και κρέμασε πάνω στο κλαρίνο ένα… χιλιάρικο (σε χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ). Λέτε να το έμαθε και το ΣΔΟΕ;

HeliosPlus