Τα ηλεκτρονικά ραβασάκια που στέλνει σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους η Εφορία για να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές τους υποχρεώσεις, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Είναι πια πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ένα σημαντικότατο τμήμα της κοινωνίας και κυρίως ο κορμός της πάλαι ποτέ μεσαίας τάξης αδυνατεί να καλύψει τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του.
Μπορεί σε ένα μεγάλο τμήμα των ελεύθερων επαγγελματιών να ενδημούσε η φοροδιαφυγή, αλλά είναι εμφανές πλέον ότι η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους, έχει ξεπεράσει το όριο επιβίωσης ακόμα και για όσους θα ήθελαν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Πολλοί επιλέγουν να καλύψουν τις άμεσες προσωπικές ανάγκες τους, διακινδυνεύοντας ακόμα και την δέσμευση των λογαριασμών ή και των περιουσιακών στοιχείων, από το να πληρώσουν φόρους και εισφορές.
Όταν ο μισός σχεδόν ενεργός πληθυσμός – 3,8 εκατ. φορολογούμενοι – έχει ληξιπρόθεσμα χρέη είναι προφανές ότι η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Από τη μια η υπερφορλόγηση για όσους έχουν εισοδήματα που ξεπερνούν το επίπεδο της φτώχειας, σε συνδυασμό με τη δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών οδηγούν χιλιάδες πολίτες σε οικονομική ασφυξία.
Το μοντέλο της γενικής ισοπέδωσης προς τα κάτω που έχει επιλέξει η κυβέρνηση δεν οδηγεί μόνο στην οικονομική εξόντωση χιλιάδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, αλλά σπρώχνει και ένα σημαντικό μέρος τους στη φοροδιαφυγή. Το διαπιστώνουμε και με τις ακραίες αντιδράσεις ορισμένων που συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν,το διαπιστώνουμε και στις καθημερινές συναλλαγές μας.
Η αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ με το σημερινό καθεστώς της υπερφορολόγησης και της αποσάθρωσης ενός σημαντικού τμήματος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Ούτε αποτελούν λύση το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Η απαιτούμενη αύξηση των εσόδων δεν μπορεί να στηρίζεται για πολύ στο ξεζούμισμα των ίδιων και των ίδιων φορολογούμενων, που σε λίγο δεν θα έχουν κίνητρο για να εργάζονται.

Αν η οικονομία δεν πάρει μπρος, αν δεν υπάρξει αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, τα ηλεκτρονικά ραβασάκια σε λίγο δεν θα βρίσκουν αποδέκτες…

ΤΟ ΒΗΜΑ