Η ιστορία που θα σας περιγράψω συνέβη στις 16 Αυγούστου (την επομένη δηλαδή της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική), στις 6.20 το πρωί, στη βάση των ελικοπτέρων στα Μέγαρα. Ενα στρατιωτικό Χιούι (από αυτά τα ελικόπτερα που οι Αμερικανοί τα πρωτο-χρησιμοποίησαν στον πόλεμο του Βιετνάμ) απογειώνεται εκείνη την ώρα με κυβερνήτη έναν αντισυνταγματάρχη και με συγκυβερνήτη έναν ταγματάρχη της Αεροπορίας Στρατού. Ο αντισυνταγματάρχης-χειριστής θεωρείται από τους πλέον έμπειρους πιλότους με πολλές ώρες πτήσεων στο ενεργητικό του και τον χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τις πτήσεις της ανά την Ελλάδα.
nnn
Το ελικόπτερο παίρνει πορεία για το Ανατολικό Αιγαίο και παρακολουθείται (όπως συμβαίνει σε κάθε πτήση) από τα στρατιωτικά ραντάρ. Ενώ όμως βρισκόταν ανατολικά της Πάτμου (σύμφωνα με μαρτυρίες των χειριστών των ραντάρ), το ελικόπτερο εξαφανίστηκε για δέκα λεπτά από τα ραντάρ, χωρίς όμως να ανησυχήσει κανείς από τους χειριστές. Και τούτο επειδή, όπως έλεγε ένας από τους χειριστές του ραντάρ, ο αντισυνταγματάρχης πιλότος συνομιλούσε μαζί τους, αλλά δεν τον έβλεπαν στις οθόνες τους. Τι είχε συμβεί; Απλούστατα το ελικόπτερο πέταξε εκείνη την ώρα σε χαμηλό ύψος που δεν το πιάνουν τα ραντάρ και εμφανίστηκε μετά από δέκα λεπτά, με έναν όμως επιβάτη παραπάνω. «Ωσάν να μην ήθελε ο πιλότος να μάθουμε πού ακριβώς θα πήγαινε, κατέβηκε στα 300 πόδια» μου είπε ένας από τους χειριστές ραντάρ που ήταν βάρδια εκείνο το πρωί.
nnn
Οπως και να ‘χει το πράγμα, το Χιούι πήρε στην επιστροφή του πορεία προς το Τατόι και εκεί αποβίβασε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πήρε άλλο ελικόπτερο, αυτό της Πυροσβεστικής, για να πετάξει πάνω από τα καμένα. Το Χιούι επέστρεψε αμέσως στη βάση του στα Μέγαρα. Το μυστήριο παραμένει. Πού βρισκόταν ο Πρωθυπουργός εκείνο το πρωί της 16ης Αυγούστου; Και γιατί τέτοια μυστικότητα με την πτήση του Χιούι;


Οι… SOSιαλίστας

Οχι, δεν πρόκειται για κίνημα της Λατινικής Αμερικής, κάθε άλλο. Οι «SOSιαλίστας» ή «SOSτα» (το όνομα βγαίνει από τη «Σοσιαλιστική Τάση») είναι μια νέα τάση (ή Συνιστώσα, εάν προτιμάτε) που δημιουργήθηκε στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και η μοναδική που έχει στόχο, όπως αναφέρουν τα μέλη της, να ασκήσει «εποικοδομητική κριτική στην κομματική ηγεσία», να θέσει δηλαδή όρους και εάν αυτοί δεν εισακουσθούν, τότε δεν αποκλείεται η τάση αυτή να εξελιχθεί σε αυτόνομο πολιτικό φορέα. Ιδρυτής της είναι ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος έχει να συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος και Πρωθυπουργό από τις 22 Μαρτίου του 2015 και έκτοτε ούτε τον είδε ούτε τον άκουσε. Και όμως, είχε πολλά να του πει.
nnn
Στην αρχή οι του Μαξίμου δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη την κίνηση αυτή των SOSιαλίστας (ή SOSτα), αλλά όταν αντελήφθησαν ότι ξεπέρασαν τις 1.000 οι εγγραφές, άρχισε να τους απασχολεί. Ο κ. Χρυσόγονος εγγράφει συνεχώς μέλη (ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Χαλκιδική), κυρίως δυσαρεστημένους από τον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του ευρύτερης Αριστεράς. Ολοι αυτοί έχουν ένα βασικό αίτημα: Να υπάρξει εντός του 2017 καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οντως, ο κ. Τσίπρας έχει σκοπό να κάνει ένα τέτοιο συνέδριο, αλλά όχι όπως το αντιλαμβάνονται οι «SOSιαλίστας». Αυτοί θέλουν εκλογή αρχηγού του κόμματος από τη βάση (όπως έκαναν στη ΝΔ, στο ΠαΣοΚ και όπως θα κάνει το φθινόπωρο η Δημοκρατική Συμπαράταξη) καθώς και εκλογή από τη βάση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν συμβούν όλα αυτά, τότε, όπως δηλώνει ο κ. Χρυσόγονος, η τάση (ή η Συνιστώσα) θα μεταλλαχθεί σε πολιτικό φορέα.


Ο τέως και οι σκαφάτοι

Ηταν ένα ρεσιτάλ μουσικής δεξιοτεχνίας σε φιλανθρωπική εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στην Υδρα και σε αυτήν έδωσαν το «παρών» δύο βουλευτές της ΝΔ και ο τέως βασιλέας Κωνσταντίνος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αννα-Μαρία. Στην Υδρα οι τέως ήρθαν από το Πόρτο Χέλι με το πολυτελές σκάφος της Μαριάννας Φιξ. Να θυμίσω ότι το όνομα της κυρίας Φιξ συμπεριλαμβανόταν στην περίφημη Λίστα Λαγκάρντ και της καταλογίστηκε ποσό φόρων και προσαυξήσεων συνολικού ύψους 1.355.466,54 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξόφλησε όλο το ποσό (και μάλιστα τοις μετρητοίς).
nnn
Οι δύο γαλάζιοι βουλευτές ήταν η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (η οποία είναι και βαφτισιμιά της Αννας-Μαρίας) και ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος όμως δεν ήρθε με την ιδιότητα του γραμματέα της ΝΔ, αλλά ως απλός «θνητός», όπως έλεγε. Με την είσοδό του στον χώρο της εκδήλωσης φρόντισε να διευκρινίσει ότι είναι «Βενιζελικός» και ότι δεν ήθελε να φωτογραφηθεί με τον τέως βασιλιά λόγω… ιδεολογίας. Φωτογραφίες δεν ήθελε, αλλά έπιασαν μαζί κουβεντούλα σε ένα πηγαδάκι. Η Υδρα πλημμύρισε εκείνο το βράδυ για να ακούσουν τον γιαπωνέζο δεξιοτέχνη In Mo Yang (βιολί) και τον Αμερικανό Alex Beyer (πιάνο) από σκαφάτους επιχειρηματίες και βιομηχάνους, ενώ παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κ. Μίχαλος, ο δήμαρχος Υδρας, διευθυντές νοσοκομείων, ο τοπικός διοικητής της Αστυνομίας και βεβαίως ο Μητροπολίτης κ. Εφραίμ, ο οποίος, όπως έμαθα, γκρίνιαξε λίγο για τη φορολογία.

Η αισιοδοξία της Μαρέβας

Συγκρατημένη αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία δηλώνει η Μαρέβα Μητσοτάκη σε συνέντευξή της στην «Die Welt». Η γερμανική εφημερίδα ζήτησε τη γνώμη τριών ελλήνων επιχειρηματιών για την ελληνική οικονομία και ανάμεσά τους ήταν και η σύζυγος του Προέδρου της ΝΔ. Μιλώντας μαζί της μου εξήγησε ότι το «συγκρατημένη αισιόδοξη» που δήλωσε για την ελληνική οικονομία, το δήλωσε επειδή ως «Ελληνίδα δεν θέλω να κακολογώ την χώρα μου στο εξωτερικό» και επιπλέον το είπε, όπως εξήγησε, επειδή στην Ελλάδα κυοφορείται κυβερνητική αλλαγή. Με δυο λόγια (κατά την εκτίμησή της) οι Ελληνες αισθάνονται ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, αλλά μετά τις εκλογές με αλλαγή της κυβέρνησης.

***

Στις κατ΄ιδίαν όμως συνομιλίες της η Μαρέβα Μητσοτάκη λέει ότι η «κυβέρνηση Τσίπρα τα έκανε με την πολιτική της όλα δύσκολα, ότι εξακολουθούν να υφίστανται τα capital controls ότι η φορολογία δεν μειώνεται, αντιθέτως αυξάνει με αποτέλεσμα ο κόσμος να φεύγει από τη χώρα». Και αφηγείται μία συνάντηση που είχε μ΄έναν… Συριζαίο που όταν του είπε ότι «εάν δεν μειωθεί η φορολογία δεν θα έρθουν οι επενδύσεις, θα αυξηθεί και άλλο η ανεργία και οι νέοι θα φύγουν». Ο Συριζαίος (που δεν αποκαλύπτει το όνομά του) της είπε ότι «πάντα οι νέοι έφευγαν», με την Μαρέβα να επιμένει ότι δεν θα φεύγει εάν η κυβέρνηση δώσει κίνητρα.. Αν δώσει κίνητρα, του είπε, τότε «θα τραβήξει επενδύσεις από Τουρκία, Ισραήλ και Αίγυπτο». Και έληξε και εκεί η συζήτηση. Εχει ενδιαφέρον να μάθουμε με ποιον Συριζαίο συνομιλεί η Μαρέβα.


Η «Μανιάτισσα» των σπαταλών

Θα πρέπει αν ξέρετε ότι ο Γ. Χουλιαράκης πολύ το έχει πάρει σοβαρά το θέμα της μείωσης της σπατάλης που γίνονται σε υπουργεία. Θα μου πείτε γίνονται σπατάλες και επί κυβερνήσεως Αριστεράς; Φαίνεται πως ναι και στο θέμα αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει και τη συνδρομή του Αλέξη Τσίπρα.

***

Φίλοι μου που γνωρίζουν πράγματα και πρόσωπα μου λένε πως εκείνη που πραγματικά ξέρει να δουλεύει υπό συνθήκες καύσωνα είναι η Θεώνη Κουφονικολάκου, η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Χουλιαράκη, η οποία εποπτεύει συνολικά το έργο της επισκόπησης δαπανών. Η «Μανιάτισσα» όπως την αποκαλούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει φιλοτιμήσει τους μετέχοντες στις ομάδες εργασίας και έχει κινητοποιήσει τους πάντες, ώστε στο τέλος Σεπτεμβρίου να έχει δημιουργηθεί ο πρώτος «χάρτης» με τις εστίες σπατάλης στο Δημόσιο

***

Πολιτικοί σύντροφοι της κ. Κουφονικολάκου (φίλοι της την χαρακτήρισαν ως η «καλλονή του Λογιστηρίου») μου μεταφέρουν πως η ιδία «το φυλάει Μανιάτικο» στη Ρουμάνα επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία έχει αντιρρήσεις για την αποτελεσματικότητα του spending review και τη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να περικόψει πρωτογενείς δαπάνες. Κάτι μου λέει πως η Βελκουλέσκου θα μάθει σύντομα και από πρώτο χέρι για το περίφημο πείσμα των Μανιατών…

HeliosPlus