Ο μέσος όρος της παγκόσμιας εβδομαδιαίας ανάγνωσης είναι 6,5 ώρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μέτρησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος Global English Editing. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ινδία, με περισσότερες από 10 ώρες ανάγνωσης την εβδομάδα. Ακολουθούν η Ταϊλάνδη και η Κίνα. Και για να μη λέμε «εξ Ανατολών το φως», στον δυτικό κόσμο η Γαλλία βρίσκεται πολύ ψηλά («σε χαιρετούμε, αδελφή μας Γαλλία»), στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Οσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, βαθμολογούνται κάτω από τη βάση. Βρίσκονται στην 24η θέση, με 5,7 ώρες μέσης εβδομαδιαίας ανάγνωσης, δηλαδή κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, το δημοφιλέστερο ευπώλητο βιβλίο μάς έρχεται από το 1615. Είναι φυσικά ο «Δον Κιχώτης» του Θερβάντες, το οποίο ως τώρα έχει πωληθεί σε περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο αντίτυπα. Ακολουθεί το κινεζικό λεξικό «Xinhua Zidian» (το μεταφέρω με την αγγλική μεταγραφή του, όπως το βρίσκω στη μέτρηση). Στην τρίτη θέση, ένα βιβλίο-έκπληξη, η «Ιστορία δύο πόλεων» του Καρόλου Ντίκενς, ένα μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 1859. Ακολουθούν, στην ίδια θέση, «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» του Τόλκιν (1954) και ο πρώτος τόμος των περιπετειών του «Χάρι Πότερ» της Τζέι Κέι Ρόουλινγκ (1997).
Για το βιβλίο της νέας εποχής των «Βιβλίων», διάλεξα τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Γιώργη Παυλόπουλου (1924-2008) «Ποιήματα, 1943-2008», στις εκδόσεις Κίχλη. Ο ποιητής, που έζησε σχεδόν όλη τη ζωή του στον Πύργο Ηλείας, έχει τη δική του μυθολογία. Για αρκετούς από εμάς που μεγαλώσαμε στην Πάτρα ήταν ο «μυστικός γείτονας» που επισκεπτόταν ο Γιώργος Σεφέρης, σε αυτό το τοπίο των αμπελιών και των κυπαρισσιών. Λατρεύω τα ποιήματα του Παυλόπουλου, ιδιαίτερα αυτά –και είναι πολλά –που το θέμα τους είναι το ποίημα και η ποιητική του. «Ισως τα ποιήματα που γράφτηκαν / από τότε που υπάρχει ο κόσμος / είναι μια ατέλειωτη αρμαθιά αντικλείδια / για ν’ ανοίξουμε την πόρτα της Ποίησης. Μα η Ποίηση είναι μια πόρτα ανοιχτή».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ