Χρυσό μπόνους
Οι διαδικασίες για την εξαγορά της Avis από το fund Virtus του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου σε συνεργασία με τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού και ομάδα επιχειρηματιών προχωρούν. Το τίμημα έχει κλείσει κοντά στα 82 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και μπόνους περίπου 2 εκατ. ευρώ για τον CEO της Avis Ανδρέα Ταπραντζή! Ü Το μπόνους ήταν στους όρους του διαγωνισμού, γνωστό σε όλους όσοι διεκδίκησαν την εταιρεία. Ü Η αλήθεια είναι ότι επί διοίκησης του κ. Ταπραντζή η Avis πέτυχε καλές επιδόσεις, αλλά και τα 2 εκατ. ευρώ σε τέτοιες εποχές προκαλούν. Θα ήταν πιο δίκαιο ποσοστό του μπόνους να πήγαινε στους εργαζομένους της εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων.
Βιάζονται
Σε ξένο σύμβουλο έχει ανατεθεί η αποτίμηση των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία για να κρίνει το δίκαιο ή μη του τιμήματος των 60 εκατ. ευρώ που προσφέρει ο σέρβος επιχειρηματίας Μίοντραγκ Κόστιτς. Υπάρχει καταρχήν συμφωνία κυβέρνησης, Πειραιώς ως πιστώτριας τράπεζας και διοίκησης της ΕΒΖ από τη μία πλευρά και του ομίλου ΜΚ από την άλλη, αλλά οι διοικούντες την ΕΒΖ θέλουν να είναι κατοχυρωμένοι με τη γνωμοδότηση του αποτιμητή για να βάλουν την υπογραφή τους. Ü Τόσο η Πειραιώς όσο και η διοίκηση της μητρικής στην Ελλάδα βιάζονται να κλείσει το deal, καθώς η τιμή της ζάχαρης έχει καταρρεύσει και το ευρώ έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου, συνδυασμός που συνηγορεί πως την τρέχουσα χρήση οι δύο θυγατρικές στη Σερβία θα εμφανίσουν ζημιές.
Χαμένοι στις δόσεις
Πώς τα κατάφερε η κυβέρνηση και πάγωσε τις ροές εσόδων στην Εφορία ή στα Ταμεία από νέα χρέη φορολογουμένων ή ασφαλισμένων που περιμένουν για νέα ευνοϊκής ρύθμισης κανείς δεν γνωρίζει. Ü Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο και στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου (σκίτσο), οι οποίοι όπου σταθούν και όπου βρεθούν υπόσχονται ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές από εισφορές ή φόρους για νέες οφειλές και όσους έχασαν την προηγούμενη ρύθμιση…Ü Ολα αυτά χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή την τρόικα.
Στη Σύρο
Στο εξοχικό του στη Σύρο ξεκουράστηκε για λίγες ημέρες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πιάνει και πάλι, από Δευτέρα, ρυθμούς εντατικής εργασίας για να προετοιμάσει τα stress tests των τραπεζών και να προετοιμαστεί για τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ στις αρχές Σεπτεμβρίου που θα κρίνουν τη συμμετοχή ή όχι της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ξενοδόχοι και πρόεδροι…
Εκλογές για την 1η Νοεμβρίου αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ώστε να αναδειχθεί η νέα διοίκηση αφού ο πρόεδρός της Γιάννης Ρέτσος εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τον περασμένο Μάιο. Ü Χρέη προέδρου ως τον Νοέμβριο αναλαμβάνει ο α’ αντιπρόεδρος της ΠΟΞ και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης. Αν και είναι νωρίς, οι εκλογικοί ρυθμοί επιταχύνονται και ήδη ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι πρόεδροι της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων κ. Μανόλης Γιαννούλης και της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος.
Ο ΓΑΠ και η χρεοκοπία

«Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας και η κυβέρνηση Γ. Α. Παπανδρέου» είναι ο τίτλος του βιβλίου που υπογράφει ο δημοσιογράφος Στέφανος Αναγνώστου, παλαίμαχος οικονομικός συντάκτης. Ü Στις 412 σελίδες του βιβλίου ο κ. Αναγνώστου εξιστορεί τα όσα συνέβησαν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 με την ανάδειξη του ΓΑΠ στην εξουσία ως τον Νοέμβριο του 2011, με την παραίτησή του από την πρωθυπουργία. Ü Με λίγα λόγια οι αναγνώστες μπορούν να αντιληφθούν γιατί και πώς η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία ή αν θα μπορούσε να την αποφύγει. Ü Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Η φθήνια τρώει τον παρά

«Ποιος έχει ανάγκη να ξαναπιάσει το πετρέλαιο τα 100 δολάρια;»αναρωτιέται ηGoldmanSachs. Εκθεση της τράπεζας διαπίστωσε ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως ηBPκαι ηRoyalDutchShell, είχαν περισσότερα κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2017 όταν η μέση τιμή τουBrentήταν 52 δολάρια το βαρέλι, από το πρώτο εξάμηνο του 2014 όταν ήταν 109 δολάρια το βαρέλι. Κι αυτό επειδή μείωσαν τα κόστη τους και βελτίωσαν τις αποδόσεις τους. Εξυπακούεται ότι δεν ισχύει το ίδιο για τις χώρες παραγωγής πετρελαίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ