Η «Εργάνη», το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας που καταγράφει τις ροές απολύσεων και προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα, είναι δημιούργημα του Γιάννη Βρούτση, υπουργού Εργασίας επί κυβερνήσεως Σαμαρά.
Ο Γιάννης Βρούτσης έφυγε από το υπουργείο στις αρχές του 2015, το «παιδί» του έμεινε, και μετά από τρία σχεδόν χρόνια κατέγραψε από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2017 αύξηση της απασχόλησης κατά 218.614 θέσεις.
Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός. Οπως και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το 2014, πρώτη χρονιά που η οικονομία παρουσίασε δειλά σημάδια ανάκαμψης λόγω του τουρισμού, είχαν δημιουργηθεί 189.572 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό δεν αλλάζει και δικαίως ο τότε υπουργός Εργασίας εξέφραζε δημόσια την αισιοδοξία του για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας. Οπως δεν αλλάζει και το γεγονός ότι το 2014 έκλεισε με ποσοστό ανεργίας 26,1% και εφέτος βρίσκεται στο 21,7%.
Κανένα νούμερο όμως δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς καθώς, όπως έλεγε ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, το ποσοστό ανεργίας για κάθε εργαζόμενο που χάνει τη δουλειά του και για όποιον αναζητεί και δεν βρίσκει εργασία είναι 100%!
Από αυτό το σημείο όμως μέχρι το σημείο που οδηγεί τον κ. Βρούτση για αντιπολιτευτικούς λόγους να ισοπεδώνει την προσπάθεια να βρουν περισσότεροι άνθρωποι εργασία υπάρχει απόσταση.
Το επιχείρημά του ότι «η αύξηση των θέσεων εργασίας οφείλεται κατ’ εξοχήν στη δραματική μείωση των μισθών καθώς και στη αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής απασχόλησης» και γι’ αυτό ευθύνεται αποκλειστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μίζερο.
Προφανώς ο βουλευτής Κυκλάδων ξέχασε ότι τα ποσοστά της «μισής δουλειάς» ήταν το 2014 48% και εφέτος 52%, και ότι ήταν ο ίδιος που ψήφισε το νόμο για το βασικό μισθό πλήρους απασχόλησης 584 ευρώ τον μήνα…
Αντί λοιπόν της αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση καλό θα ήταν ο βουλευτής να προβάλει τις θέσεις του και το πρόγραμμα της ΝΔ που διεκδικεί την επάνοδο της στην κυβέρνηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ