Τι ρόλο παίζει γενικά το ψέμα στη ζωή μας; Φιλοσοφικό το ερώτημα και προσπάθειες απαντήσεως φιλοξενούνται σε χιλιάδες περισπούδαστες μελέτες. Ανεκτά ως γνωστόν τα κατά συνθήκην ψεύδη που διευκολύνουν τη ζωή μας.
Ευδοκιμεί, όπως εκτενώς αναλύσαμε, και το πολιτικό ψεύδος, το οποίο κυριαρχεί και το ζούμε ιδιαίτερα στον τόπο μας. Τα πολιτικά κόμματα διαπρέπουν σε αυτό και αξίζει να δούμε τι υποστηρίζουν σχετικά κάποιοι σπουδαίοι διανοητές ανατρέχοντας σε παλαιότερη σχετική αρθρογραφία μου. «Η πολιτική είναι η τέχνη της ψευδολογίας» είχε αποφανθεί πριν από περίπου 250 χρόνια ο πολύς Βολταίρος. Το κάνει πιο συγκεκριμένο ο μέγιστος των κοινωνιολόγων Μαξ Βέμπερ ισχυριζόμενος: «Τα κόμματα ανταγωνίζονται άλληλα ολότελα χωρίς αρχές. Είναι καθαρές ενώσεις θεσιθηρών που συντάσσουν τα μεταβαλλόμενα προγράμματά τους ανάλογα με τις πιθανότητες που έχουν να αρδεύουν ψήφους». Το διαισθανόμαστε αυτό ή και το γνωρίζουμε πολύ καλά. Αλλωστε και τα ίδια τα κόμματα αλληλοκατηγορούνται για τα ψέματά τους.
Και καλά, θα μου πείτε, οι ιδεολογίες και τα οράματά τους με τα οποία γοητεύονται τα πλήθη; Ο διαπρεπής γάλλος πολιτικός Μισέλ Ροκάρ απαντά ωμότατα: «Ολες οι ιδεολογίες που ισχυρίζονται ότι μπορούν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα απλώς κάνουν να τρέχει το αίμα των ανθρώπων. Οι ιδεολογίες χρησιμεύουν για να καταλάβεις την εξουσία, όχι για να την ασκήσεις». Προσοχή: ήταν διαπρεπής σοσιαλιστής, συνεπώς ανθρωπιστής. Αλλωστε και ο λαός αποδέχεται εύκολα το ψεύδος: «Αν θέλεις να κερδίσεις τη συμπάθεια της μάζας, πρέπει να της λες τα πιο ηλίθια και τα πιο ωμά ψέματα» υποστήριζε ο έμπειρος και αδίστακτος Αδόλφος Χίτλερ. Και το αληθές του λόγου της Ακρας Δεξιάς έρχεται να επιβεβαιώσει η Ακρα Αριστερά με τον επίσης αδίστακτο σύντροφο Λένιν να διαβεβαιώνει ότι «ένα ψέμα επαναλαμβανόμενο γίνεται αλήθεια».
Περίτρανη επιβεβαίωση, τα εκατοντάδες εκατομμύρια που επί πολλές γενεές πίστεψαν και αρκετά πιστεύουν ακόμα τους δύο λαοπλάνους. Καλά, και τόσο αφελής και ανόητοι είναι οι αποδέκτες των ψευδών; «Η πείρα είναι μία χτένα την οποία ο Θεός χαρίζει στον άνθρωπο μόνο όταν του έχουν πέσει τα μαλλιά» μάς θυμίζει ο έμπειρος Μάο Τσε Τουνγκ που ήξερε να «πείθει» τους διαφωνούντες εκτελώντας τους με συνοπτικές διαδικασίες. Τα εκατομμύρια των θυμάτων του μάταια προσπαθούν να μας τα υπενθυμίσουν όλα αυτά. «Τίποτα δεν είναι τόσο θαυμαστό στην πολιτική όσο η φτωχή μνήμη» διαπιστώνει ο μέγας οικονομολόγος Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ.
Η τεχνολογική πρόοδος προσετέθη άλλωστε στις στρατιές των χρηστών για να πλασάρει και εκείνη τα πιο ωραία ψέματα: «Δώστε μου μια τηλεόραση και θα κάνω τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι το νερό βράζει στους 50 βαθμούς υπό το μηδέν και αντιστρόφως γίνεται πάγος σε θερμοκρασία 50 βαθμών πάνω από το μηδέν» πλειοδοτούσε ο μέγας σοσιαλιστής φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ. Και πού να γνώριζε ο μακαρίτης τις ανεξέλεγκτες δυνατότητες του Διαδικτύου… Αλλά ας το φιλοσοφήσουμε όπως συνιστά ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν: «Γιατί να λέει κανείς την αλήθεια όταν τον συμφέρει το ψέμα;». Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και κάποια κόμματα και κάποιες ιδεολογίες που χάρη σε αυτό ευδοκιμούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ