Είθισται κάθε φορά που ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα να συμβαίνουν τα εξής: Πρώτον, συναντήσεις βάσει πρωτοκόλλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Δεύτερον, επίσημο δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμήν του γάλλου Προέδρου. Στο δείπνο καλούνται: οι αρχηγοί των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής, γάλλοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και Ελληνες που δραστηριοποιούνται με γαλλικά προϊόντα και (το απαραίτητο) Λύκειο των Ελληνίδων που θα τραγουδήσει ελληνικά τραγούδια στον γάλλο Πρόεδρο. Τρίτον, ο γάλλος Πρόεδρος ομιλεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Ο Εμανουέλ Μακρόν (φωτογραφία) έρχεται στη χώρα μας για διήμερη επίσκεψη στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου μαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ και έναν γάλλο υποστράτηγο ο οποίος θα τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα κρατώντας το βαλιτσάκι με τους κωδικούς των πυρηνικών. Ακόμα και όταν ομιλεί στη Βουλή των Ελλήνων ο στρατηγός με το βαλιτσάκι θα είναι πίσω του…
nnn
Τώρα είθισται τους γάλλους προέδρους είτε να τους ξεναγούν στην Ακρόπολη είτε στο Μουσείο της Ακρόπολης (δεν έχει ακόμα καθοριστεί πλήρως το πρόγραμμα). Μοναδική εξαίρεση από το αυστηρό πρωτόκολλο ξεναγήσεων έγινε στην πρώτη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ επί κυβερνήσεως Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός έβγαλε έξω τον κ. Ολάντ στη νυχτερινή Αθήνα και συγκεκριμένα στο «Gazarte» στο Γκάζι φέρνοντάς του μάλιστα ως συνομιλητή και τον Λάκη Λαζόπουλο για να του δείξει προφανώς το επίπεδο της κουλτούρας στη χώρα μας.
Η Λαγκάρντ έρχεται Σεπτέμβριο

Υπήρξε ένα μικρομπέρδεμα με την επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα. Οταν της απηύθυνε την πρόσκληση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το ΔΝΤ ειδοποίησαν ότι η πρόσκληση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται και από πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών, δηλαδή του Ευ. Τσακαλώτου. Μάλιστα πολλοί εδώ στην Αθήνα το είχαν σίγουρο ότι η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ θα ερχόταν μέσα στον Αύγουστο, προεξοφλώντας ότι δεν είχε κανέναν λόγο να αναβάλει την επίσκεψή της, τη στιγμή που θα είχε κλείσει η αξιολόγηση. Ελα όμως που τα σχέδια της κυρίας Λαγκάρντ ήταν διαφορετικά. Πράγματι ο κ. Τσακαλώτος της απηύθυνε την πρόσκληση (και αμέσως ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας). Η κυρία Λαγκάρντ στην αρχή δεν απάντησε αμέσως αλλά μετά από νέα συνεννόηση είπε ότι ο Σεπτέμβριος (χωρίς να προσδιορίζει ημερομηνία) είναι ο καταλληλότερος μήνας για αυτήν να έρθει στην Αθήνα. Και ακόμα περιμένουν την ημερομηνία.


Οι υποψήφιοι

Εως τώρα πέντε εμφανίζονται ως πιθανοί υποψήφιοι για να διεκδικήσουν την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Φώφη Γεννηματά, Γ. Καμίνης, Αθ. Θεοχαρόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης. Καθόλου απίθανο να εμφανιστούν και άλλοι. Πάντως γίνεται προσπάθεια ώστε ο αριθμός των υποψηφίων να περιορισθεί με το επιχείρημα ότι στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν οκτώ οι υποψήφιοι για την ηγεσία του και τελικά το κόμμα πήρε στις εκλογές περίπου 6,5%. Υπάρχει επίσης πρόταση να τελειώνει η υποβολή υποψηφιοτήτων έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αυτό όμως δεν το βλέπω πιθανό.


Ενας σκύλος που τον έλεγαν… Λοβέρδο

Δείτε τι μπορεί να πάθει ένας πρώην υπουργός στη διάρκεια των θερινών διακοπών του. Στην προκειμένη περίπτωση ο Ανδρέας Λοβέρδος, πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Βρίσκεται σε ένα χωριό της Εύβοιας μαζί με την οικογένειά του και πήγε το πρωί με το ποδήλατο στον φούρνο του χωριού για να αγοράσει οκτώ τυρόπιτες και μια γαλλική μπαγκέτα. Ο φούρνος δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο, είναι ένας παραδοσιακός τοπικός φούρνος, αλλά ο μοναδικός στην περιοχή. Οταν βγήκε έξω μαζί με αυτά που αγόρασε τον σταμάτησαν δύο κύριοι (και οι δύο ήταν καλοντυμένοι, δεν τους πέρασε για τουρίστες). «Πώς πάνε τα πράγματα, υπουργέ;» του είπε ο ένας και ο κ. Λοβέρδος πολύ χάρηκε που τον αναγνώρισαν έτσι όπως ήταν καλοκαιρινά ντυμένος και θα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει στις διακοπές του για την πολιτική κατάσταση και πόσο ζημιά έκανε η παρούσα κυβέρνηση στη χώρα. Και πριν προλάβει να τους χαιρετήσει και αυτός, ο ένας από αυτούς που τον χαιρέτησε και αναγνώρισε του είπε αμέσως: «Είμαστε το… ΣΔΟΕ. Πήρατε απόδειξη;».
nnn
Σημειώνω πως θεωρείται αδίκημα όχι μόνο να μην εκδώσεις αλλά και να μην πάρεις απόδειξη. Ο κ. Λοβέρδος τους κοίταξε έκπληκτος και τους είπε: «Νομίζω πως πήρα». Και αμέσως μετά οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ που μάλλον δεν πείθονται με προφορικές διαβεβαιώσεις τού ζήτησαν να δουν τις αποδείξεις. Εβαλαν τα χέρια τους στη σακούλα με τις τυρόπιτες και το ψωμί και βρήκαν την απόδειξη. Την τσέκαραν, ευχαρίστησαν τον πρώην υπουργό για τη συνεργασία και έφυγαν. Η αλήθεια είναι ότι τη μεγαλύτερη έκπληξη δεν την ένιωσε ο κ. Λοβέρδος από τους ανθρώπους του ΣΔΟΕ, αλλά στην παραλία. Εκεί που ήταν μαζί με τα παιδιά τους πρόσεξαν ένα σκυλάκι που πηγαινοερχόταν με μια μπάλα στο στόμα. Οι πάντες στην παραλία του φώναζαν «Λοβέρδο»: «Λοβέρδο, φέρ’ την μπάλα, Λοβέρδο, πιάσε την μπάλα» και πολλά άλλα. Ο πρώην υπουργός αμέσως ζήτησε εξηγήσεις και οι λουόμενοι του εξήγησαν (τι άλλο να του πουν;) ότι έδωσαν το όνομα αυτό στο σκυλάκι «τιμής ένεκεν» για την παρουσία του στην παραλία τους.

HeliosPlus