Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι μια χώρα που ζει κυριολεκτικά στα όρια.

Κάθε φορά που συμβαίνει ένα έκτακτο γεγονός , είτε πρόκειται για πυρκαγιά, είτε για σεισμό, είτε για ατύχημα αποδεικνύεται η ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού,τα ελλείμματα συντονισμού,η ανεπάρκεια των μέσων.Όλα επαφίενται στην τύχη ,στην καλή διάθεση ή στην αυταπάρνηση κάποιων .

Το είδαμε τις τελευταίες μέρες με την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα,το αντιληφθήκαμε με τους σεισμούς στην Κώ και τη Λέσβο,το βλέπουμε κάθε φορά που θα συμβεί κάποιο ατύχημα σε ένα νησί χωρίς νοσοκομείο.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι το ελληνικό κράτος δεν διακρίθηκε ποτέ ούτε για την προβλεπτικότητα,ούτε για την ετοιμότητα του.

Μονίμως αρμόδιοι και αναρμόδιοι τρέχουν εκ των υστέρων για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα ,συνηθέστατα χωρίς κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο,πολλές φορές χωρίς την ανάλογη αίσθηση ευθύνης.

Μονίμως είτε φταίνε οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν ,είτε η γραφειοκρατία,είτε το μπλέξιμο των αρμοδιοτήτων και η αδυναμία συνεννόησης και συντονισμού.

Και βέβαια μετά την όποια φυσική ή άλλη καταστροφή συνεχίζουμε το ίδιο έργο, λες και δεν έχει συμβεί τίποτε.

Ο ένας μεταθέτει τις ευθύνες στον άλλο ,παρακολουθούμε μια ανταλλαγή κατηγοριών και συνεχίζουμε ακάθεκτοι να περιμένουμε την επόμενη τραγωδία ,για να ξανασυζητήσουμε πάλι ποιος και γιατί φταίει.

Είναι γεγονός ότι η κρίση των τελευταίων χρόνων επιδείνωσε την κατάσταση. Βασικές υποδομές,βρίσκονται σε οριακή κατάσταση λόγω της υποχρηματοδότησης.

Το βασικό πρόβλημα όμως είναι η παντελής έλλειψη οργάνωσης και η αδυναμία ιεράρχησης των προβλημάτων από την πολιτική ηγεσία.

Κάποιος ευθύνεται για παράδειγμα που έχουμε φτάσει στον Αύγουστο και δεν έχουν παραληφθεί ακόμα τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα ,που ούτως ή άλλως θα τα πληρώσουμε…

Όλοι μιλούν και περιγράφουν τις παθογένειες που υπάρχουν στον κρατικό μηχανισμό. Ακόμα όμως και οι πιο απλές λύσεις σκοντάφτουν γιατί κάποιοι δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τις ευθύνες που έχουν αναλάβει.

Περιμένουμε τα τελεσίγραφα της τρόικας για να αλλάξουν κακώς κείμενα που τα ξέρουμε αλλά δεν τολμάμε ,για λόγους πολιτικού κόστους η αδυναμίας κατανόησης να τα αλλάξουμε.

Όσο όμως δεν αλλάζουν αυτές οι αντιλήψεις,όσο κάποιοι θα μεταθέτουν μονίμως τις ευθύνες τους,θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τη χώρα να καίγεται,τις τραγωδίες να επαναλαμβάνονται και να αναρωτιόμαστε πότε επιτέλους θα γίνουμε μια κανονική χώρα…

ΤΟ ΒΗΜΑ