από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Σκηνές μελλοντικών γεγονότων

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αν το έθνος μας ξεφύγει κάποτε από αυτή τη διαρκή ύβριν μέσα στην οποία ζούμε όλοι χρόνια τώρα και αν τελικά επιβιώσουμε, κάποια στιγμή, ίσως σε πολλά χρόνια από σήμερα, μετά από πολλές εκλογές και αλλαγές, νέοι και επιμελείς ερευνητές θα ανατρέξουν στα αρχεία της εποχής μας.

Να δουν και να κατανοήσουν γιατί χάθηκαν τόσες γενιές Ελλήνων. Ενας από αυτούς θα δοκιμάσει να εκπονήσει μια διδακτορική διατριβή σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα βυθίστηκε σε μια τόσο μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία λίγο έλειψε να την καταστρέψει ολοσχερώς.

Ο καθηγητής του νέου ερευνητή (ειδικός στις οικονομικές κρίσεις των εθνών των αρχών της 3ης χιλιετίας μ.Χ.) θα ζητήσει από τον υποψήφιο διδάκτορα να μελετήσει σε βάθος τα σημαντικότερα παγκόσμια οικονομικο-πολιτικά, γεωπολιτικά και στρατηγικά συμβάντα αυτής της περιόδου και να τα συσχετίσει με την ελληνική κρίση. Ο νέος ερευνητής θα μάθει πολλά για την αρχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Θα ξεκινήσει με ένα video στο οποίο ένας έλληνας πρωθυπουργός ανακοινώνει, «ασυνείδητος, ήσυχος και ευτυχής», όπως είπε κάποιος, την προσφυγή της χώρας των Ελλήνων στον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης. Αυτόν που οι Ελληνες θα ονομάσουν αργότερα «πρώτο μνημόνιο».

Στη συνέχεια θα παρακολουθήσει ένα δεύτερο μνημόνιο, μετά ένα τρίτο, ένα τέταρτο, ένα πέμπτο, ένα έκτο κ.λπ. Με κάποια έκπληξη θα διαπιστώσει ότι ενώ η χώρα των Ελλήνων φαινόταν να συνέρχεται κάπου εκεί στις αρχές του 2015, ξαφνικά προκηρύσσονται εκλογές εξαιτίας, όπως λέγεται, μιας κομματικής συνεργίας. Αλλες πηγές έκαναν λόγο για κάποια κομματική προδοσία.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ θα διαπιστώσει ότι αντί η χώρα να βγει από τον μηχανισμό στήριξης, οι διπλές εκλογές του 2015 την έστειλαν ακόμη βαθύτερα στην κόλαση των μνημονίων. Μάλιστα το περίεργο είναι ότι ενώ προεκλογικά εκείνος ο πολιτικός σχηματισμός (το όνομά του ήταν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) υποστήριζε ότι «θα τα σκίσει τα μνημόνια», χρόνο με τον χρόνο οι βουλευτές του ψήφιζαν όλο και περισσότερα επαχθή οικονομικά μέτρα.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ και ερευνητής θα μελετήσει χιλιάδες σελίδες ελληνικών και ξένων εφημερίδων. Θα κάνει αμέτρητους πίνακες. Πάμπολλα σχεδιαγράμματα. Θα μορφοποιήσει και θα προβάλει «μοντέλα εργασίας». Θα μάθει πολλά, όμως (όπως άρχισε να διαισθάνεται σιγά σιγά) υπήρχε κάτι πολύ σημαντικό που του διέφευγε ως τότε.

Ενώ, λόγου χάριν, είχε μια σχετικά καλή εικόνα για το μέσο ελληνικό ΙQ και γνώριζε ότι ο δείκτης νοημοσύνης των πολιτών ήταν μάλλον υψηλός, αντιθέτως η νοημοσύνη των περισσότερων πολιτικών, που επέλεγε αυτός ο θεωρούμενος «έξυπνος» λαός, ήταν πολύ χαμηλού επιπέδου. Οι περισσότεροι πολιτικοί ήσαν ολωσδιόλου ακαλλιέργητοι.

Δεν είχαν διαβάσει ούτε ένα βιβλίο. Δεν ήξεραν καν να μιλήσουν και να γράψουν σωστά ελληνικά. Αρχισε τότε να ερευνά τους φακέλους των υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού. Διαπίστωσε με έκπληξη ότι οι φάκελοί τους έδειχναν ανθρώπους με πολύ χαμηλό ΙQ, ότι ήσαν άνθρωποι εντελώς ακατάλληλοι για να αναλάβουν τόσο σημαντικά υπουργεία όπως της Παιδείας ή του Πολιτισμού. Ησαν άξεστοι, αδαείς, προσβλητικοί και συμπεριφέρονταν με τρόπο αλλοπρόσαλλο.

Ενας μάλιστα είχε διατυπώσει τη θεωρία πως η αριστεία είναι βλακεία, ενώ η αμορφωσιά είναι αρετή. Ενας άλλος υπουργός Παιδείας είχε υποστηρίξει ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ πρέπει να καταργηθούν για τον λόγο ότι «τυραννάνε τα 18χρονα, που δεν μπορούν να πάνε για ένα ποτό το Σάββατο το βράδυ, δεν μπορούν να ερωτευθούν όταν είναι στην Γ' Λυκείου, διότι όλη η οικογένεια παθαίνει μια τεράστια κρίση, μήπως τα παιδιά τους βγουν από αυτή την πορεία».

Αφού ο ερευνητής του έτους 20xx μελέτησε χιλιάδες σελίδες και έγγραφα σχετικά με την πνευματική καλλιέργεια και τη νοημοσύνη των ελλήνων υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού (και πριν από τη μεγάλη κρίση και στη συνέχεια) επισκέφτηκε τον επιβλέποντα καθηγητή. Του έδειξε το εύρημα. Του εξέθεσε το πρόβλημα. Ο καθηγητής έμεινε σιωπηλός για πολύ.

Σκέφτηκε πως ίσως, πως ενδεχομένως, πως, τέλος πάντων, είναι πολύ πιθανόν η μακροχρόνια και βαθύτατη οικονομική κρίση που ταλαιπώρησε δεκαετίες τους Ελληνες είχε να κάνει τελικά με την ελλιπή, στραβή, «ανόητη» και ολωσδιόλου επιφανειακή ελληνική παιδεία.

Αν, σκέφτηκε ο επιβλέπων καθηγητής των Οικονομικών, οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού των Ελλήνων είναι τόσο μα τόσο αστοιχείωτοι, αν συμπεριφέρονται τόσο επιπόλαια, αν οδήγησαν χρόνια και χρόνια τους μαθητές και τους φοιτητές στην αμορφωσιά, τότε θα πρέπει να συσχετισθούν τα αίτια της οικονομικής κρίσης με το μεγάλο έλλειμμα της ελληνικής παιδείας.

Αφού είναι γνωστόν ότι Παιδεία και οικονομική ανάπτυξη πάνε μαζί. Προέτρεψε τότε τον υποψήφιο διδάκτορα να μελετήσει σε βάθος την πορεία της ελληνικής παιδείας από το τέλος της δικτατορίας του 1967 ως το έτος 2023. Ο υποψήφιος διδάκτωρ ερώτησε γιατί πρέπει να σταματήσει την έρευνα το 2023.

Ο καθηγητής τού είπε ότι το 2023 τελειώνει η δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης του συνασπισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Εκείνη τη χρονιά θα δούμε ποια κλίση έχουν πάρει οι δείκτες της ελληνικής παιδείας και αναλόγως θα δούμε και τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ και ερευνητής της πορείας της ελληνικής οικονομίας την εποχή των μνημονίων ευχαρίστησε τον καθηγητή του και άρχισε την έρευνα.

Ο κ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης
είναι ομότιμος καθηγητής
του Πανεπιστημίου Αθηνών.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν" Ισοκράτης. | 07/08/2017 10:31
  Δεν θα χρειαστεί να ψάξει εαν είναι πάνω απο 50 χρονών.Θα έχει ζήσει τον Μεγάλο μεταρρυθμιστεί.Αντρεα Παπανδρέου,που ήταν θαυμαστής του Τρισμέγιστου Περον. Και η συνεχεια αυτου ο Κωστάκης ο ακάματος,που θαύμαζε Ανδρεα.,και ο Τσίπρα που τον μιμειται. Θα ρίξει μια ματιά τι επαθε η Αργεντίνα,και θα συμπεράνει την εξέλιξη μας.
  φανουρης
  απάντηση41
   
   
  Στο διαταύτα.. | 07/08/2017 08:03
  Ρωτούσα κάποτε μια Πολωνέζα (τώρα έφυγε) πως είναι το εκπαιδευτικό σύστημα εκεί κ μου έλεγε ότι είναι το ίδιο εδώ και 100 χρόνια. Ο κάθε μαθητής - πολίτης αυτής της χώρας έχει έναν φάκελο επιδόσεων - προόδου με τις βαθμολογίες και την διαγωγή του σε όλα τα σχολεία απ' όπου και αν πέρασε που τον συνοδεύει από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Δεν έχουν φανταχτερά κτίρια, τα γραφεία των καθηγητών είναι μικρά - στενάχωρα με απλά έπιπλα, δεν έχουν λουτρά, φεράρι, επιδοτήσεις σε άπληστες επιλογές αλλά η Πολωνία είναι αξιολογημένη - βαθμολογημένη 6η παγκόσμια δύναμη στην παιδεία. Στα δικά μας τώρα ο ξένος παράγων εργάστηκε για πολλά χρόνια συστηματικά, οι διαρκείς πόλεμοι ο αγώνας για επιβίωση πάση θυσία διάβρωσαν τον Έλληνα σε ένα εγωπαθές ουσιαστικά αποτυχημένο μοντέλο ανθρώπου. Τώρα ηττημένοι παρατηρούμε την εισβολή της ανατολής με τα φονταμελιστικά αναθεωρητικά κινήματα σε πλήρη έξαρση. Περίμενα περισσότερα από τους διανοούμενους. Δυστυχώς πάλι τα βλαχάκια θα μας σώσουν..
  Katsikis
  απάντηση62