O κ. Τσακαλώτος δήλωσε στη συζήτηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Βουλή ότι έχει πάρει μέρος σε πολλές καταλήψεις.

Ως τι έχει πάρει μέρος σε καταλήψεις ο κ. Τσακαλώτος; Δεν φαντάζομαι ως φοιτητής και μεταπτυχιακός φοιτητής στην Οξφόρδη και στα άλλα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας απ’ όπου πέρασε! Προφανώς θα συμμετείχε σε καταλήψεις στην Ελλάδα.

Αλλά ως τι; Οχι προφανώς ως φοιτητής. Ως καθηγητής; Απαγόρευε ως καθηγητής την είσοδο στους φοιτητές του και στους συναδέλφους του κάνοντας κατάληψη; Με ποια νομιμοποίηση; Από πού αντλούσε αυτός νομιμοποίηση για να το κάνει αυτό;

Μήπως συμμετείχε σε καταλήψεις ως «αλληλέγγυος» πριν γίνει καθηγητής, δηλαδή ως κάποιος άσχετος που έρχεται με αυθαιρεσία και τσαμπουκά στο πανεπιστήμιο να βγάλει από το σπίτι τους, δηλαδή από τις αίθουσες, τα εργαστήρια και τα γραφεία τους, τους πραγματικά δικαιούχους, τους φοιτητές και τους καθηγητές;

Επαίρεται ο κ. Τσακαλώτος για τη συμμετοχή του σε καταλήψεις που όπως αναγνωρίζει είναι παράνομες. Τις υποστηρίζει όμως, λέει, ακόμη κι αν διαφωνεί με αυτές ως προς τους στόχους και τις μεθόδους τους, επειδή και η κατάληψη με την οποία διαφωνεί «είναι μια κατάληψη για κάποιον λόγο». Μα προφανώς!

Και μια κατάληψη που γίνεται για να καταστρέψει μια αίθουσα ή ένα κτίριο γίνεται για κάποιον λόγο. Για να απειλήσει έναν καθηγητή, να καταστρέψει το γραφείο του, κι αυτή για κάποιον λόγο γίνεται. Για να υπεξαιρέσει περιουσία του πανεπιστημίου, τι πρόβλημα υπάρχει; Κι αυτή για κάποιον λόγο γίνεται. Και μπορούμε να φανταστούμε και πιο ακραίους λόγους για τους οποίους γίνεται μια κατάληψη. Δεν έχει πρόβλημα ο κ. υπουργός.

Υποστηρίζει τις καταλήψεις απ’ όπου κι αν προέρχονται, οι οποίες, γνωρίζει πολύ καλά, είναι παράνομες όχι μόνο λόγω των αποτελεσμάτων τους αλλά και λόγω του τρόπου που συνήθως αποφασίζονται (όταν κάνουν τον κόπο να τις θέσουν σε κάποια κρίση): από οικτρές μειοψηφίες, με αξιοθρήνητα διαδικαστικά κόλπα και πλήρη περιφρόνηση σε θεσμούς.

Είναι άλλωστε γνωστό πως ο κ. Τσακαλώτος, ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε έρθει στις 8 Ιουλίου του 2013 να συμπαρασταθεί στους τραμπούκους που χρησιμοποιούσαν λοστούς για να σπάσουν την πόρτα της πρυτανείας όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών προκαλώντας εκτεταμένες φθορές.

Ηρθε να τους συμπαρασταθεί μαζί με τον κ. Λαφαζάνη, τον κ. Τσουκαλά, την κυρία Κατριβάνου, όλους τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν καλέσαμε ως Συμβούλιο την Αστυνομία –που επί υπουργίας Δένδια ανταποκρίθηκε –για να μας απελευθερώσει από αυτούς που μας κρατούσαν με σιδερένια μπάρα ομήρους, μας απειλούσαν και μας εξύβριζαν χυδαιότατα με χαρακτηρισμούς όπως «λαμόγια», «γερμανοτσολιάδες», «ξεφτιλισμένοι», «σιχαμένοι», «χούντα».

Ποιους; Οχι μόνο τους έλληνες καθηγητές του ΕΚΠΑ, συναδέλφους του κ. υπουργού στο ίδιο ίδρυμα, αλλά και τον Δημήτρη Μπερτσιμά, καθηγητή στο ΜΙΤ, τον Αλέξανδρο Νεχαμά, καθηγητή στο Princeton, τον Γ. Τσώκο, καθηγητή στο Harvard, τον Jack Davis, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati που κάνει τις ανασκαφές στην Πύλο και βραβεύθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για την αποκάλυψη σημαντικού τάφου πριν από δύο χρόνια, αποκάλυψη που έγινε πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο.

Ο κ. Τσακαλώτος ήρθε να συμπαρασταθεί στους δεσμοφύλακες των συναδέλφων του, σε αυτούς που καταπατούσαν βάναυσα στοιχειώδη δικαιώματά μας, χωρίς να εκπροσωπούν κανέναν πλην του εαυτού τους και χωρίς καμία απολύτως νομιμοποίηση (όχι ότι μπορεί ποτέ να νομιμοποιηθεί η καταπάτηση δικαιωμάτων).

Αυτά είναι τα πανεπιστήμια που θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσακαλώτος. Χώροι ανομίας και αυθαιρεσίας, να διώχνουν αυτούς που θέλουν να σπουδάσουν, να ερευνήσουν και να διδάξουν και να υποδέχονται αυτούς που περιφρονούν θεσμούς και νόμους επιβάλλοντας ακόμη και με τη βία τις πρακτικές και τη γνώμη τους. Χώροι ασυδοσίας και παρακμής.

Χώροι παραδομένοι σε δυναμικές μειοψηφίες και αλληλέγγυους. Αλλωστε, η γνώμη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μπροστά στη γνώμη του κόμματος και των αγνώστων συμμάχων του, παρέλκει. Γι’ αυτό δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που εξασφαλίζουν μαζική συμμετοχή.

Θέλει ψηφοφορία με κάλπη ώστε να μπορούν να την αφαιρούν, όταν δεν συμφωνούν, οι σύμμαχοι του κόμματος ή να παρεμποδίζουν την πρόσβαση σε αυτήν στελέχη του που σήμερα αναλαμβάνουν θεσμικούς ρόλους. Αυτά έχουν συμβεί.

Τα πανεπιστήμια και οι θεσμοί στην υπηρεσία του κόμματος. Τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα που πληρώνει ο ελληνικός λαός για να σπουδάσουν οι νέοι της χώρας είναι για τον κ. Τσακαλώτο χώροι ανυπακοής και καταλήψεων.

Τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό, όπου σπούδασε ο ίδιος και όσοι, σαν κι αυτόν, έχουν την οικονομική άνεση, είναι χώροι μελέτης και επαγγελματικής καταξίωσης. Αυτοί θα μαθαίνουν και οι άλλοι στην Ελλάδα θα είναι στο έλεος των καταληψιών. Πανεπιστήμιο με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Βάσω Κιντή είναι καθηγήτρια Φιλοσοφίας, πρώην μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος ΕΚΠΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ