Το ‘χει φαίνεται τάμα ο Αύγουστος να διαψεύδει διαχρονικά ότι είναι ο μήνας στη διάρκεια του οποίου δεν υπάρχουν ειδήσεις. Και όμως, ο θεωρούμενος ως κλασικός μήνας των διακοπών αποφάσισε και εφέτος να τηρήσει την παράδοση.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα είχαμε βορειοκορεατικούς διηπειρωτικούς πυραύλους να εκτοξεύονται και να απειλούν τις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, αμερικανικά βομβαρδιστικά να ανταπαντούν με πτήσεις πάνω από τη Βόρεια Κορέα, με ταυτόχρονη επίδειξη ισχύος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και του κινεζικού στρατού με εντυπωσιακές παρελάσεις.

Και κυρίως την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, η οποία έχει ήδη προγραμματίσει σειρά μεγάλων ασκήσεων στη Λευκορωσία προκαλώντας την αντίδραση των βαλτικών χωρών και του ΝΑΤΟ.

Ετσι ξαφνικά εφέτος το καλοκαίρι αναβιώνει το επικίνδυνο σκηνικό του Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε τερματισθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

Το εξαιρετικά επικίνδυνο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που στην ηγεσία του Δυτικού Κόσμου παραμένει ο απερίγραπτος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όχι μόνον δεν μπορεί να διοικήσει τα του Οίκου του –και μάλιστα του εμβληματικού Λευκού –αλλά έχει έλθει σε ρήξη ακόμη και με το κόμμα του, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως δεν θα αργήσει η πρόταση μομφής εις βάρος του.

Ιδίως αν αποδειχθεί από τη διεξαγόμενη έρευνα του Κογκρέσου ότι, πέρα από τη ρωσική ανάμειξη υπέρ του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, υπήρξαν και παράνομες οικονομικές δοσοληψίες των επιχειρήσεών του με τους Ρώσους.

Το αμερικανικό σύστημα των ελέγχων και ισορροπιών (checks and balances) που εγγυάται την ανεξαρτησία και την ισορροπία μεταξύ της προεδρικής εξουσίας του Κογκρέσου και της Δικαιοσύνης, μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει στη διαδικασία αυτή, όπως αποδείχθηκε στις περιπτώσεις των προέδρων Νίξον και Κλίντον.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν βαδίζουμε τώρα σε μια νέα πορεία σύγκρουσης μεταξύ των υπερδυνάμεων και αν η πορεία αυτή θα επηρεασθεί από ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στην εσωτερική αμερικανική πολιτική σκηνή, λόγω των ενεργειών ενός απρόβλεπτου προέδρου.

Δεν θέλει και πολλή σκέψη ότι θα πρόκειται τότε για ένα πολύ εκρηκτικό μείγμα, που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες προεκτάσεις.

Αν συμβεί αυτό, τότε θα αποδειχθεί για ακόμη μία φορά ότι ο Αύγουστος παραμένει πιστός στην παράδοση που τον θέλει ως τον μήνα των μεγάλων κρίσεων.

Ας μην ξεχνάμε ότι Αύγουστός ήταν όταν κηρύχθηκε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ή όταν έριξαν οι Αμερικανοί την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Οπως Αύγουστος ήταν όταν ο Πούτιν εισέβαλε στη Γεωργία και μάλιστα την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Για να μην αναφέρουμε ακόμη και την 4η Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ