Αυτός ο στίχος μου ήρθε στο μυαλό όταν άκουσα από τηλοψίας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) να λέει ότι αν βγει βόλτα στην Αθήνα θα συναντήσει τουρίστες με χαμογελαστά πρόσωπα. Επίσης κάποια σχέση με τα χαρούμενα πρόσωπα θα πρέπει να έχει τελευταίως και η συμπεριφορά υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθούν ακόμη να πανηγυρίζουν για την έξοδο στις αγορές. Αυτοί οι πανηγυρισμοί δεν λένε να κοπάσουν. Ισως κοπάσουν την Παρασκευή με τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής που αυτή τη φορά θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής, έτσι για αναβάθμιση του κομματικού αυτού οργάνου προκειμένου να φανεί και ο πανηγυρικός χαρακτήρας της, αφού φαίνεται πως με αυτήν κλείνει και ο θερινός κύκλος των πανηγυρισμών για την έξοδο στις αγορές. Αναμένεται ότι στη σύνοδο αυτή θα «γιορταστεί» δεόντως και το νέο success story της κυβέρνησης με στόχο το τέλος των μνημονίων, τον Αύγουστο του 2018. Η συνεδρίαση της δεύτερης ημέρας της ΚΕ δεν θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά σε κάποιο ξενοδοχείο. Αλλωστε τη δεύτερη ημέρα πολλοί κεντροεπίτροποι συνηθίζουν να απουσιάζουν.
nnn
Αυτά τα «χαρωπά πρόσωπα» που βλέπουν οι συριζαίοι όταν κινούνται στους δρόμους της Αθήνας αρχίζουν να εισέρχονται για τα καλά στην πολιτική ζωή του κυβερνώντος κόμματος, ως μια νέα μέθοδος πολιτικής επικοινωνίας. Την αρχή την έκανε ο κ. Μπαλάφας όταν είπε (πάλι από τηλεοράσεως) ότι τον σταμάτησε ένας με το μηχανάκι και του είπε πόσο ευεργετεί την κυβέρνηση. Στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν (με το κλείσιμο της αξιολόγησης) αναθαρρήσει. Τους βλέπεις να είναι ευδιάθετοι, να κανονίζουν για τις διακοπές τους και γενικά άρχισαν να σηκώνουν κεφάλι, όταν με την ψήφιση των σκληρών μέτρων το είχαν κατεβάσει. Οντως βλέπεις χαρούμενους συριζαίους, αυτή τη φορά στη Βουλή, σε αντίθεση με τους νεοδημοκράτες που είναι σχεδόν εξαφανισμένοι. Σπανίως κυκλοφορούν στο Κοινοβούλιο και συνήθως πάνε μόνον στις επιτροπές όπου συμμετέχουν και εν συνεχεία εξαφανίζονται.
nnn
Τώρα δεν γνωρίζω πού ακριβώς κάνει ο Πρωθυπουργός τις βόλτες του στην Αθήνα και συναντά χαρούμενους τουρίστες, επειδή, όπως είπε, επί διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε η Αθήνα «πολύ ασφαλής πόλη». Σίγουρα στην οδό Ερμού δεν έκανε βόλτα όταν καταστρέφονταν τα καταστήματα, ούτε βεβαίως επιχείρησε να κάνει νυχτερινή βόλτα γύρω από το Πολυτεχνείο, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου και εκεί υπάρχουν τουρίστες.
nnn
Η ΝΔ πάλι εξέλαβε εντελώς διαφορετικά τη δήλωση του Πρωθυπουργού. Κάνοντας ειδική μνεία στην ατάκα του ότι βλέπει γύρω του χαμογελαστά πρόσωπα σχολίασε: «Είναι προφανώς από τη χαρά που υποδεχόμαστε όλοι οι πολίτες τα εκκαθαριστικά της Εφορίας αυτές τις μέρες. Ισως κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι η ζωή στον γυάλινο Πύργο του Μαξίμου έχει ημερομηνία λήξης, όσες ώρες συνεντεύξεων και αν κάνει».

nnn
Εκείνο που έχει σημασία και προφανώς αγνόησε η ΝΔ είναι ότι ο κ. Τσίπρας έδινε τη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha χαμογελαστός. Φαινόταν όντως χαρούμενος εξαγγέλλοντας φοροελαφρύνσεις πριν από την ενεργοποίηση των μέτρων. Ούτε έκρυψε το χαμόγελό του όταν έλεγε ότι τα επεισόδια που γίνονται σήμερα στο κέντρο της Αθήνας δεν έχουν σχέση με αυτά που γίνονταν το 2008, γιατί τώρα, όπως είπε, «είμαστε πυλώνας ασφαλείας». Οντως ουδεμία σχέση έχουν. Τι άλλαξε άραγε;


Τα έξυπνα… ντου

Το περιστατικό με την εισβολή του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής μπορεί να ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, επειδή δεν συνελήφθη κανένας, αλλά στην κυβέρνηση έχουν διαφορετική γνώμη. Ρώτησα έναν αρμόδιο (πιο αρμόδιο δεν γίνεται) τι ακριβώς συνέβη και μια ομάδα αιφνιδίασε τη φρουρά της Βουλής και εισέβαλε στο προαύλιο του Κοινοβουλίου και κυρίως τι απέγιναν όλοι αυτοί. Και ξέρετε τι μου είπε; «Δεν είχαν ασκήσει βία και συνεπώς δεν μπορούσε να ασκήσει η αστυνομία βία και να τους συλλάβει». Ναι, έτσι ακριβώς το είπε, με τη σημείωση ότι τελευταίως «αυτά τα παιδιά κάνουν έξυπνες κινήσεις. Μπορεί να εισβάλλουν σε διάφορους χώρους αλλά είναι… προσεκτικά και αποφεύγουν να ασκήσουν βία ώστε να έχουν προβλήματα με την Αστυνομία». Ο συνομιλητής μου όμως δεν σταμάτησε εκεί. Αφού υπενθύμισε ότι παρόμοια περιστατικά σημειώνονται σε όλον τον κόσμο («στον Λευκό Οίκο πόσοι έως τώρα έχουν μπουκάρει…» είπε), σημείωσε ότι η Αστυνομία έκανε το καθήκον της, ότι δηλαδή τους απομόνωσε σε ελάχιστα λεπτά και εν συνεχεία πήρε τα στοιχεία τους. Στην ερώτηση εάν τα περιπολικά μετά από άνωθεν εντολή γύρισαν μερικούς πίσω στη Βουλή όταν τους συνέλαβαν και τους πήγαιναν στη ΓΑΔΑ, δεν απάντησε.


Εβαλαν τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα

Εννέα εφοριακοί βρέθηκαν με «μη δικαιολογημένη προέλευση περιουσιακών στοιχείων» (σ.σ.: πρόκειται για νέα κομψή έκφραση που αφορά τον έλεγχο του «πόθεν έσχες»). Αυτό ανακάλυψαν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που διενήργησαν ελέγχους σε …αυτούς που ελέγχουν. Βρέθηκε ένας εφοριακός με απόκλιση 577.000 ευρώ. Σε ένα άλλο ζευγάρι (επίσης εφοριακών) βρέθηκε απόκλιση 568.000 ευρώ, σε έναν τελωνειακό βρέθηκε απόκλιση 167.000 ευρώ και σε άλλους τέσσερις εφοριακούς και έναν τελωνιακό βρέθηκε μικρότερη… απόκλιση από 24.000 έως 78.000 ευρώ.