Με μια ακατανόητη και παράλογη εμμονή ο υπουργός Παιδείας προωθεί μια σειρά αλλαγές, μέσα στο καλοκαίρι, στην ανώτατη παιδεία παρά την ρητά εκπεφρασμένη αντίθεση πρυτάνεων και πανεπιστημιακών.

Ανατρέπει διαδικασίες, επιβάλλει αναχρονιστικές αλλαγές και ως νέος φοιτητοπατέρας επαναφέρει τη συμμετοχή εκπροσώπων -ποιών;- των φοιτητών σε κομβικές λειτουργίες των πανεπιστημίων.

Αντί η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ.Γαβρόγλου να προσπαθούν να εναρμονίσουν τη λειτουργία των ΑΕΙ με τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς, επαναφέρουν οπισθοδρομικές και αντιαναπτυξιακές διαδικασίες επιφέροντας καίρια πλήγματα στην ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα τους.

Αγνοεί πλήρως τις ομόφωνες απόψεις των πρυτανικών αρχών για τις μεταπτυχιακές σπουδές, εισάγοντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημιουργώντας σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη τους.

Βάζει για μια φορά ακόμα φρένο στις όποιες προσπάθειες εξωστρέφειας, με τη δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων.

Αντί να διευκολύνει τη διαδικασία σε μια εποχή που τα ανώτατα ιδρύματα στενάζουν από την έλλειψη πόρων προσπαθεί με κάθε τρόπο να σαμποτάρει τη δημιουργία τους.

Δεν μπορεί να δει ούτε καν το γειτονικό παράδειγμα της Κύπρου που μέσα σε ελάχιστα χρόνια κατάφερε να προσελκύσει χιλιάδες φοιτητές και φυσικά τα ανάλογα έσοδα τόσο για τα πανεπιστήμια ,όσο και για την τοπική οικονομία.

Αλλάζει και πάλι το πολυσυζητημένο και ταλαιπωρημένο καθεστώς ασύλου δημιουργώντας μια νέα εστία έντασης και προστριβών.Αναβαθμίζει επίσης σε παράλογο βαθμό το ρόλο των φοιτητών που αποκτούν πλέον λόγο ακόμα και για την απονομή τίτλων Επίτιμου Διδάκτορα, Ομότιμου και Επίτιμου Καθηγητή, τη μετακίνηση καθηγητών από και προς ένα Τμήμα, την αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου στο οποίο έχει διοριστεί καθηγητής!

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των φοιτητών δια της ψήφου τους θα εγκρίνουν τα συγγράμματα για κάθε μάθημα λες και έχουν την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία να κρίνουν τι και ποιο είναι καλύτερο…

Την ώρα που σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη συζητούν πώς θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση ο κ.Γαβρόγλου και η κυβέρνηση αντί να κοιτάζουν μπροστά αλληθωρίζουν μονίμως προς τα πίσω.

Την ώρα που η αυτονομία και η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων θεωρείται αυτονόητο δεδομένο κάποιοι κοιτάζουν πώς να τα εγκλωβίσουν σε κομματικές ίντριγκες και γραφειοκρατικές δεσμεύσεις.

Την ώρα που οι πάντες κοιτάζουν πώς θα διευρύνουν συνεργασίες και θα προσελκύσουν φοιτητές από κάθε γωνιά της γης, ο κ.Γαβρόγλου προσπαθεί να κλείσει ερμητικά τις πόρτες των δικών μας ΑΕΙ.

Δυστυχώς, για πολλοστή φορά η παιδεία ,στην οποία οι πάντες ομνύουν, γίνεται έρμαιο μικροπολιτικών σχεδιασμών γιατί οι κυβερνώντες αποδεικνύονται αδυνατούν να κοιτάξου το μέλλον και παραμένουν εγκλωβισμένοι στο φαύλο παρελθόν…


ΤΟ ΒΗΜΑ