ΦΥΣΙΚΟ και αναμενόμενο η προσοχή όλων εκείνων που παρακολούθησαν (με παρουσία στις κερκίδες του Παμπελοποννησιακού Σταδίου της Πάτρας αλλά και τηλεοπτικά) το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου (θεσμός 121 ετών) να εστιάζεται πρώτιστα στις επιδόσεις των αθλητών-αθλητριών, όπου είναι ικανοποιητική εξέλιξη αρκετών εκπροσώπων της νέας γενιάς. Ωστόσο υπάρχει και μία άλλη όψη (θα ήταν αδικία να προσφύγουμε στη χιλιομεταχειρισμένη «παράμετρο») μείζονος σημασίας για το μέλλον του ελληνικού Στίβου. Αφορά την ενεργή και δημιουργική συμμετοχή των εκτός Κέντρου (Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης) συλλόγων. Για ακόμη μία φορά η στήλη στέκεται σε αυτή τη γεωγραφική εικόνα καθώς είναι ευνόητη και η επίδρασή της στην όλη εξέλιξη του Αθλητικού Στίβου (ανάλογη η συνεκτίμηση και με άλλα αθλήματα).
ΣΤΗΝ πρώτη ομάδα βαθμολογίας της κατηγορίας ανδρών τριάντα σωματείων, περισσότερα από μισά είναι της περιφέρειας. Και ο λογαριασμός ανεβαίνει αν δούμε και τα σωματεία της Αττικής. (Να σημειωθεί ότι στην κατηγορία ανδρών έλαβαν συνολικά μέρος 100 σύλλογοι και λίγοι επιπλέον των 100 στις αθλήτριες.) Η πρώτη θέση κρίθηκε επάνω στο νήμα μεταξύ του Ολυμπιακού –που ανασυντάσσεται –και του χανιώτη «Ελευθέριος Βενιζέλος» που του ανήκει το «εύγε» και για την κατάληψη της δεύτερης θέσης στη βαθμολογία γυναικών όπου ο αξιοθαύμαστος ΓΣ Κηφισιάς πρωτοπορεί.
ΠΡΟΚΑΛΕΙ ασφαλώς θλίψη η ουσιαστική απουσία του πάλαι πότε ιστορικού Ηρακλή Θεσσαλονίκης (στην 36η θέση και μόλις 18 βαθμοί) –και τον αγώνα τον καλό αλλά και δύσκολο δίνει ο ΜΕΑΣ Τρίτων (τρίτος στην κατάταξη με καλή παρουσία και στις αθλήτριες). Εξαφανισμένος δυστυχώς ένας άλλοτε πυλώνας του Στίβου, ο Εθνικός ΓΣ. Γιατί άραγε; Οπως και να δούμε την όλη γεωγραφική εικόνα πρέπει να σταθούμε στο έργο συλλόγων στα Τρίκαλα (παραδοσιακή εστία του Στίβου), στη Μύκονο, στη Βέροια, στη Θήρα, στην Ηλιούπολη, στον Χολαργό, στην Παλλήνη, στη Γλυφάδα (με εμφανή δυναμισμό και στις αθλήτριες), στη Μάνδρα Αττικής, στις Σέρρες κ.α. (η αναφορά έχει ενδεικτική σημασία).
ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ, μετά τον πρωτοπορούντα σύλλογο της Κηφισιάς (ιστορικό και πολύτιμο το Ζηρίνειο) και τον «Ελ. Βενιζέλο» στα Χανιά, δικαιούται τον έπαινο ο ΓΣ Νεάπολης Χαλκίδας, ενώ ο Πανιώνιος αναζητεί την παλιά του αίγλη. Επειδή φύσει και θέσει η ισότητα των δύο φύλων, η τριάδα κορυφής (μεικτή βαθμολογική συγκομιδή) απαρτίζεται από τον «Ελ. Βενιζέλο» (262 βαθμοί), τον ΓΣ Κηφισιάς (203) και τον Τρίτωνα (ΜΕΑΣ Θεσσαλονίκης, 164).

Αξιοι…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ