Πώς να καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά όταν ακόμη και σήμερα –μετά από αιματηρές θυσίες επτά ετών –κάποιοι αρνούνται να παραδεχθούν τις ευθύνες τους για τη χρεοκοπία της χώρας; Και επιχειρούν να κατασκευάσουν άλλοθι για τις μνημειώδεις αστοχίες τους;
Χαρακτηριστική περίπτωση εξιλαστήριου θύματος, ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου κ. Α. Γεωργίου. Ο οποίος (παρά τις δύο αθωώσεις του με βούλευμα) παραπέμπεται για τρίτη φορά στη Δικαιοσύνη λόγω της εμμονής κάποιων εισαγγελέων να του φορτώσουν την ευθύνη για το πρώτο Μνημόνιο. Γιατί έδωσε –λέει –στους δανειστές «φουσκωμένα» στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα της χώρας!
Σημαντική λεπτομέρεια: ο Γεωργίου τοποθετήθηκε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2010, τρεις μήνες αφού είχε μπει η χώρα στο Μνημόνιο –τον Μάιο του 2010! Και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να διορθώσει τα διαβόητα «Greek Statistics» και να δώσει μια γενική εικόνα για την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ομως η αθώωση Γεωργίου αντίκειται στο αφήγημα Καραμανλή, ότι όσα έγιναν την πενταετία 2004-2009 «ήσαν καλώς καμωμένα». Και ότι για όλα φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος «μέσα σε έναν χρόνο κατέστρεψε την οικονομία παραδίδοντας τη χώρα στο ΔΝΤ και τα μνημόνια»!
Η αλήθεια είναι ότι όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠαΣοΚ) έκλειναν τους προϋπολογισμούς της χώρας με ελλείμματα –διορισμοί, αυξήσεις σε συντάξεις, μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες κ.λπ. Ωσπου να έρθει η κυβέρνηση Καραμανλή και να κλωτσήσει την καρδάρα με το γάλα.
Βλέπετε, οι γαλάζιοι οικονομικοί εγκέφαλοι πίστεψαν ότι η ελληνική οικονομία ήταν «θωρακισμένη» απέναντι στην παγκόσμια κρίση του 2008 και προτού αντιληφθούν την πραγματικότητα «έχασαν την μπάλα» των κρατικών λογαριασμών.
Ετσι, από το –λογικό –έλλειμμα του 3,6% του ΑΕΠ το 2006 και το επίσης –υποφερτό –4,5% του ΑΕΠ το 2007 έφτασαν στον εκτροχιασμό του 2008. Η κυβέρνηση Καραμανλή δαπάνησε 71,3 δισ ευρώ, με φορολογικά έσοδα 58,7 δισ. ευρώ – έλλειμμα 14,6 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου το 6,5% του ΑΕΠ. Και το 2009 τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Με έσοδα του προϋπολογισμού 50,8 δισ. ευρώ εκτόξευσε τις δαπάνες στο μυθικό ποσό των 84,2 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα έφτασε στο ιλιγγιώδες ποσό των 33,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 14,9% του ΑΕΠ!
Μπορεί η Κομισιόν να έχει επανειλημμένως στηρίξει τον Γεωργίου, δηλώνοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι απολύτως αξιόπιστα και υποχρεώνοντας την κυβέρνηση Τσίπρα να πληρώσει όλα τα δικαστικά του έξοδα –περίπου 100.000 ευρώ!
Ομως η αμετανόητη ομάδα Καραμανλή επιμένει. Ετσι, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ που αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι οι αγορές δεν χορεύουν τελικά στον ρυθμό του Τσίπρα, και οι καραμανλικοί, αργά η γρήγορα, θα υποχρεωθούν να πιουν το πικρό ποτήρι της αλήθειας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ