Νέο ομόλογο από τα ΕΛΠΕ
Σε μια «κλειστή» έκδοση ομολόγου ύψους 75 εκατ. ευρώ προχωρούν άμεσα τα Ελληνικά Πετρέλαια. Η έκδοση θα καλυφθεί από την EBRD και την Παραευξείνια Τράπεζα. Το επιτόκιο θα είναι πολύ κοντά στο 4,875% που ήταν η απόδοση πενταετούς ομολόγου ύψους 375 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και είχε αποπληρώσει άλλο ομολογιακό με επιτόκιο 8%.

Προβλήματα εκδοτών…
Σε συμφωνία για «πάγωμα» (standstill agreement) εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της «Ναυτεμπορικής» κατέληξαν η Eurobank ως πιστώτρια τράπεζα και οι βασικοί μέτοχοι της ιστορικής εφημερίδας. Μέχρι τότε η οικογένεια Αθανασιάδη θα πρέπει να βρει τον τρόπο (κατάθεση μετρητών, πώληση περιουσιακών στοιχείων κ.ά.) ώστε να αποπληρώσει μέρος του δανείου και με τη σειρά της η τράπεζα να προχωρήσει σε μια νέα ρύθμιση.

Αντιθέτως, τα νέα για έναν άλλον ιδιοκτήτη ομίλου με υψηλό δανεισμό δεν είναι καλά, αφού μία τράπεζα –και μάλιστα αυτή με τη μικρότερη δανειακή έκθεση –προχώρησε σε επιθετικές κινήσεις δεσμεύοντας περιουσιακά του στοιχεία.


Εμφαση στα αναψυκτικά
Εχοντας ως βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τη χρήση του φυσικού μεταλλικού νερού για την παραγωγή αναψυκτικών, η ΒΙΚΟΣ ΑΕ της οικογένειας Σεπετά καταγράφει αξιοσημείωτες επιδόσεις και σε αυτόν τον τομέα. Αν και δραστηριοποιείται μόνο τρία χρόνια στον κλάδο, ενισχύει συνεχώς τα μερίδια αγοράς της, ενώ η αύξηση στις πωλήσεις τους πρώτους μήνες του 2017 φτάνει το 90% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Το 2017 σηματοδότησε την είσοδο της ΒΙΚΟΣ στην κατηγορία των ολιγοθερμιδικών αναψυκτικών με γλυκαντικό από το φυτό στέβια και μάλιστα έχουν ήδη τοποθετηθεί στα ράφια τα προϊόντα ΒίκοςCola, πορτοκαλάδα και λεμονάδα με στέβια.

Παράλληλα, μέρος των επενδύσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η εταιρεία θα κατευθυνθεί για την εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών.

Η συνταγή της επιτυχίας
Τις αρετέςπου πρέπει να έχουν οι νέοι οικονομολόγοι που θέλουν να πετύχουν επαγγελματικά περιέγραψε ο πρόεδρος τηςMIGκ. Σταύρος Λεκκάκος κατά τη διάρκεια τελετής στο Πανεπιστήμιο του Bolton, όπου ανακηρύχθηκε διδάκτορας Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πάθος για σκληρή δουλειά, δημιουργικότητα, αλλά και καταπολέμηση αντιλήψεων και αναχρονιστικών ιδεών. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας, πρόσθεσε, χωρίς να παραλείψει τη χρησιμότητα της κοινής λογικής, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τονΟscar Wilde «η κοινή λογική δεν είναι τόσο κοινή όσο συνήθως πιστεύεται».

Στον αέρα η ΕΒΖ

Eπιστολή στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά και στο ΤΧΣ απέστειλε ο πλειοδότης στον διαγωνισμό για την πώληση των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία κ. Μίοντραγκ Κόστιτς (σκίτσο), με την οποία επισημαίνει πως ο ίδιος τήρησε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού και περιμένει την κατακύρωσή του.

Ο κ. Κόστιτς προσέφερε γύρω στα 51 εκατ. ευρώ –οι άλλες δύο προσφορές δεν ξεπέρασαν τα 35 εκατ. –αλλά η διοίκηση της ΕΒΖ τα θεωρεί λίγα, παρότι η τιμή εκκίνησης της πώλησης ήταν 25 εκατ. ευρώ. Ü Οι διοικούντες την ΕΒΖ λένε ότι οι θυγατρικές αξίζουν 80 εκατ. αλλά οι εννέα ενδιαφερόμενοι που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον στον διεθνή διαγωνισμό και τρεις που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη της διοίκησης.

Η Τράπεζα Πειραιώς είχε επιβάλει τον διαγωνισμό ως βασικός πιστωτής ώστε με το τίμημα να σβήσει μέρος των δανείων προς την εταιρεία που φτάνουν τα 160 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΕΒΖ από την άλλη πλευρά όχι μόνο δεν παίρνει τα 50 εκατ. αλλά ζητεί από την τράπεζα και νέα χρηματοδότηση καθώς δεν υπάρχουν κεφάλαια κίνησης.

Ολα δείχνουν ότι την τελική απόφαση θα την πάρει η κυβέρνηση, που έχει διορίσει και τη διοίκηση στην ΕΒΖ, αν και τελευταία φαίνεται να ξυπνά και ο εκκαθαριστής (PQH) που αντιλαμβάνεται ότι έχει ευθύνες για τις εξελίξεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ