ΧΑΡΑ Θεού… στα ιστορικά νερά της θάλασσας του Μαραθώνα αλλά και της Παλαιάς Φώκαιας, απλώθηκαν εξακόσια άσπρα περιστέρια –αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας. Πρόκειται για το πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγορίας Οπτιμιστ (αγόρια και κορίτσια 12-15 ετών) και το Πανελλήνιο Κύπελλο νεοσσών του ιστίου, 11 χρόνων.

Εδώ οι αριθμοί κατά κυριολεξία μιλούν και πείθουν: 190 αγόρια (χρυσός και αργυρός στόλος) στα Οπτιμιστ και 93 κοπέλες! Ακόμη και 300 «εντεκάρια» 62 συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση στην αθλητική ορολογία που το αγώνισμα να ταυτίζεται απόλυτα με το αύριο.

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ στους πίνακες κατάταξης του πρωταθλήματος Οπτιμιστ από την πρώτη κιόλας ματιά η διαπίστωση εντυπωσιάζει. Πρώτη θέση στα αγόρια και στα κορίτσια εκπρόσωποι ενός σωματείου που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό (πέραν φυσικά από τον χώρο της Ιστιοπλοΐας) και δεν ανήκει στην αποκαλούμενη «πρωτοκλασάτη» κατηγορία.

Πρόκειται για τον Ναυτικό Ομιλο Κατοίκων Βουλιαγμένης. Στους εννιά αγώνες του «Χρυσού στόλου» ο Ι. Δέδες-Ντεντόπουλος πρώτευσε με πολύ λίγους βαθμούς ποινής (23). Δεύτερος ο Δ. Μπήτρος του ΝΟ Αίγινας και τρίτος ο Θ. Ζήσης του ΝΟ Θεσσαλονίκης. Στα κορίτσια πάλι εκπρόσωπος του ΝΟΚΒ, Δ. Βαρθολομαίου και τρίτη η Β. Βλαχάλη του ΝΟ Γαζίου Κρήτης. Στην κατηγορία του «ασημένιου» στόλου πρώτευσε ο Θ. Τσιρόγλου-Μπακογιάννης του ΝΟ Παλαιού Φαλήρου.

ΠΡΕΠΕΙ, ωστόσο, να θυμηθούμε, ότι ο Ομιλος Κατοίκων Βουλιαγμένης στο Ρίο κέρδισε την ολυμπιακή υστεροφημία με το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία 470 με τον Π. Καγιαλή. Ο έτερος της λαμπρής και ήδη στην κορυφή της κατηγορίας 470 για το 2017 είναι ο Π. Μάντης του ιστορικού Ιστορικού Ιστιοπλοϊκού Πειραιώς. (Προπονητής τους ο Γ. Ωρολογάς.)
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ και ελπιδοφόρο μήνυμα αυτής της διοργάνωσης είναι ότι σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα και στις παράλιες ζώνες δρουν και δημιουργούν σωματεία με Ιστορία αλλά και νεοφώτιστα σε ένα θαυμάσιο άθλημα.
Η μοίρα της χώρας συνδέεται άρρηκτα με τη θάλασσα, από τους «αειναύτες» μέχρι τα παιδιά της τρυφερής ηλικίας με τα σκαφάκια τους (Οπτιμιστ). Συμπερασματικά είναι σαφέστατη η επιταγή της στήριξης με κάθε μέσο της «πρωτοβάθμιας» ιστιοπλοϊκής δημιουργίας. (Είναι γνωστό ότι στους ώμους της οικογένειας είναι βαρύ το οικονομικό φορτίο.)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ