Ο Νίκος Χριστοδουλάκης αισθάνεται δικαιωμένος. Προ ημερών ο Guntram Wolff, διευθυντής του ευρωπαϊκού think tank Bruegel σε συνέντευξη του στο liberal.gr είπε μεταξύ άλλων για το ελληνικό ζήτημα.
1….Η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% για τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να επιτύχει υψηλότερη ανάπτυξη.
2… να μπορέσει η Ελλάδα να δώσει ώθηση στις εξαγωγές και στην απασχόληση. Η Ελλάδα θα χρειαστεί να τρέχει διαρκώς εμπορικά πλεονάσματα για να καλύψει τις εξωτερικές υποχρεώσεις της και θα ήθελα να δω περισσότερες εξαγωγές αντί για λιγότερες εισαγωγές.
3…Θα ήταν ιδανικό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποδεχτεί κάποια ελάφρυνση του χρέους, όπως έχουν κάνει και οι Ευρωπαίοι, συμφωνώντας για παράδειγμα στη χρονική μετάθεση της αποπληρωμής. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, η πρότασή μου είναι να επιτραπεί το χρηματοδοτικό όχημα της Ε.Ε., ο ESM, να αναλάβει τα δάνεια του ΔΝΤ, καθώς μπορεί να το κάνει με πολύ χαμηλότερο κόστος.
Τι σύμπτωση, πρό μηνός στην ομιλία στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο πρώην υπουργός επί των οικονομικών καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης είχε πει, αντίστοιχα, τα εξής:
-Οι δημοσιονομικοί στόχοι τις επόμενες δεκαετίες θα είναι πιο ρεαλιστικοί αν ακολουθούν τον εκάστοτε μέσο όρο της Ευρωζώνης, παρά αν κλειδώσουν στα πρωτοφανή επίπεδα του 3,50% του ΑΕΠ, όπως τόσο απερίσκεπτα συμφωνήθηκε πρόσφατα
-Η εσωτερική υποτίμηση –όπως ευφημιστικά αποκλήθηκε η μείωση μισθών ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα- δεν εξασφάλισε την διόρθωση του εξωτερικού ελλείμματος με την εκτίναξη των εξαγωγών, αλλά με την βύθιση της συνολικής ζήτησης και κατ’ επέκταση των εισαγωγών. Πράγμα που σημαίνει ότι το εξωτερικό έλλειμμα θα εμφανιστεί και πάλι απειλητικό με την παραμικρή αναθέρμανση της οικονομίας.
-Είναι ανάγκη να απομακρυνθεί το ΔΝΤ από το Πρόγραμμα με ανάληψη όλου του χρέους από τον ESM και αργότερα από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Οι θέσεις αυτές έχουν μπεί πλέον για τα καλά στην ατζέντα του διαλόγου περί εξόδου έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ωστόσο μερικοί τις θεωρούσαν μέχρι σήμερα εξωπραγματικές.
Σιγά σιγά κερδίζουν έδαφος και ίσως αποτελέσουν κεντρική επιλογή της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη ημέρα…
Οσο για τον κ. Χριστοδουλάκη ασφαλώς γνωρίζει το «ουδείς προφήτης στον τόπο του»..