Εδώ και μήνες σύσσωμος ο Τύπος παρότρυνε την κυβέρνηση να κλείσει το ταχύτερο τη δεύτερη αξιολόγηση ώστε να απαλλάξει την οικονομία από τα πολλά κύματα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που παρέλυαν στην κυριολεξία την οικονομική δραστηριότητα.

Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι η διατήρηση της εκκρεμότητας επί μακρόν μόνο προβλήματα προσέθετε παρά έλυνε.
Το επιχείρημα της υποτιθέμενης σκληρής διαπραγμάτευσης που προέβαλαν οι περισσότεροι των κυβερνητικών στελεχών είχε προ πολλού αμφισβητηθεί, ουδένα έπειθε και εντέλει απεδείχθη ότι δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
Επιπλέον μόνιμος ήταν ο φόβος ενδεχόμενης επανάληψης μιας κρίσης αντίστοιχης εκείνης του 2015, τις συνέπειες της οποίας ακόμη βιώνουν οι πολίτες της χώρας.
Κάτι που είχε εγκαίρως επισημάνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος από τις αρχές του 2017 ευελπιστούσε σε έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης και προειδοποιούσε χαρακτηριστικά πως «αν φθάσουμε στο καλοκαίρι καήκαμε».
Ο Τύπος λοιπόν όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να επισημαίνει τους κινδύνους της ανώφελης καθυστέρησης και να επικρίνει την κυβέρνηση για την ατμόσφαιρα οικονομικής ανασφάλειας που αναιτίως συντηρούσε.
Από παντού εν τω μεταξύ έρχονταν σήματα και μηνύματα ότι ενδεχόμενο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα έσβηνε τις συζητήσεις για το Grexit, θα δημιουργούσε περιβάλλον σταθερότητας και θα ελευθέρωνε τις οικονομικές δυνάμεις, οι οποίες εγκαίρως είχαν εντοπίσει τις ευκαιρίες που θα δημιουργούσε η άρση του κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Όταν λοιπόν συνετελέσθη το γεγονός και η κυβέρνηση αποφάσισε να σηκώσει το όποιο πολιτικό κόστος απαιτούσε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ο Τύπος δεν μπορούσε παρά να επικροτήσει την συγκεκριμένη επιλογή.
Αν έπραττε οτιδήποτε άλλο θα ήταν το λιγότερο αναξιόπιστος και ανακόλουθος, επειδή ακριβώς θα αρνιόταν τα επιχειρήματα που όλο το προηγούμενο διάστημα χρησιμοποιούσε προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.
Απεδείχθη άλλωστε η ορθότητα εκείνων επιχειρημάτων. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης παρήγαγε, χωρίς αμφιβολία, οικονομικά αποτελέσματα και δημιούργησε μια νέα βάση σταθερότητας για την εύθραυστη και μαστιζόμενη από την μακρόχρονη κρίση ελληνική οικονομία.
Αυτή είναι η αλήθεια και έπ’ αυτής, όπως όλοι διαπιστώνουν, οικοδομείται πλέον μια νέα συνθήκη για τη χώρα και την οικονομία της.
Οι εφημερίδες δεν είναι κόμματα, να πηδάνε με ευκολία από τη μία κατάσταση στην άλλη.
Απευθύνονται σε νοήμονες και οξυδερκείς αναγνώστες, οι οποίοι υποθέτουμε ότι απεχθάνονται τις εκδοχές της γραμμιτζίδικης και κατευθυνόμενης ενημέρωσης.
Ο Τύπος λοιπόν οφείλει αν μη τι άλλο τιμή στους αναγνώστες του.
Γι’ αυτούς γράφουμε, αυτούς οφείλουμε να ενημερώνουμε με αντικειμενικότητα και θάρρος.
Οι αναγνώστες είναι κριτές και καθημερινοί αξιολογητές μας.
Πρώτα εσείς λοιπόν και μετά όλοι οι άλλοι.