Μετά την (εκ προοιμίου δεδομένη) αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με πλήρη ευθύνη της Τουρκίας, καθώς η Αγκυρα δεν θέλει λύση του προβλήματος θεωρώντας ότι αυτό λύθηκε με την εισβολή του 1974 και την παράνομη έκτοτε κατοχή, η Βουλή των Ελλήνων είχε χθες μία από τις πιο φωτεινές στιγμές της πρόσφατης, όχι τόσο λαμπρής, ιστορίας της: ήταν η ομόθυμη, γρανιτένια κοινή θέση απόλυτης στήριξης της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και της άσκησης των νόμιμων δικαιωμάτων της στην αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου, απέναντι στις απαράδεκτες τουρκικές απειλές.

Η Βουλή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, είπε χθες αυτό που έπρεπε με μία φωνή να πει, την ώρα που ο Τούρκος δικτάτωρ Ερντογάν υπονοεί ότι οι έρευνες Γάλλων και Αμερικανών, με τις πρώτες να ξεκινούν αύριο, δεν θα «επιτραπούν» από την Αγκυρα.

Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς εννοεί με αυτό ο Ερντογάν και αν θα προβεί σε κάποιες στρατιωτικές ή άλλες κινήσεις στις επόμενες ώρες ή και μετά από αυτές. Αν θα προβεί σε μονομερή προσάρτηση των κατεχομένων, ή αν θα επιχειρήσει να σταματήσει με στρατιωτικά μέσα το γαλλικό τρυπάνι που είναι έτοιμο πλέον να λειτουργήσει.

Ότι κι αν κάνει, την απάντηση την έχει ήδη λάβει τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι, αν προχωρήσει σε παρανοϊκές πράξεις, θα έχει πλέον απέναντί του όχι μόνον τον ελληνισμό στο σύνολό του, αλλά – τουλάχιστον – και τη Γαλλία και την Ιταλία, για τα συμφέροντα εταιριών των οποίων θα αρχίσουν οι έρευνες.
Πιθανότατα δε, θα βρει απέναντί του και τις ΗΠΑ οι οποίες ακολουθούν στη συνέχεια, αν και δεν επιθυμούν να ξεσπάσει σύγκρουση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το Ισραήλ που επίσης έχει πλέον κοινά στρατηγικά συμφέροντα τόσο με την Κύπρο όσο και με την Ελλάδα.

Από αυτή την άποψη λοιπόν ίσως είναι καλύτερο να κάνει επιτέλους ότι έχει στο μυαλό του να κάνει.

Ελλάδα και Κύπρος είναι πλέον πραγματικά αποφασισμένες. Και πολύ σημαντικές χώρες είναι δίπλα μας, για τους δικούς τους λόγους, σε αυτή τη στάση. Παράμετρος καταλυτικής σημασίας. Δεν νοείται ούτε βήμα πίσω. Ευτυχώς, η Βουλή έδειξε χθες ότι το έχει κατανοήσει πλήρως. Από σήμερα λοιπόν, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να επαναλάβει το μέγα σφάλμα που έκανε και άλλοτε στην ιστορία της: να μην συνειδητοποιήσει ότι, με την αυτοκρατορική μεγαλομανία της, έχει έρθει πλέον σε τροχιά σύγκρουσης όχι απλώς με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά με τον δυτικό κόσμο.

Ας το πράξει. Αυτή τη φορά ο ελληνισμός είναι εκείνος που βρίσκεται τοποθετημένος και οργανωμένος με συμμαχίες στο σωστό γεωπολιτικό, ουσιαστικά στο φυσικό του, από κάθε άποψη, σημείο: ακρίτας στο σύνορο της Δύσης.

Είναι το σημείο από το οποίο όποτε βρέθηκε σε σύγκρουση, εξήλθε ισχυρότερος.