ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ (και όχι μόνο) αθλητικές διοργανώσεις είναι ριζωμένη συνήθεια το «αδηφάγο» κυνήγι των μεταλλίων. Να όμως που το συναρπαστικό, πράγματι, κυνήγι των βαθμών στις αναμετρήσεις του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων στίβου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού. Πίσω όμως από τη χαροποιό προθήκη της παραμονής της Ελλάδας στην κατηγορία των μεγάλων του ευρωπαϊκού στίβου (από όπου απουσιάζει η Ρωσία με ευνοϊκή συνέπεια για την ελληνική πλευρά) καταγράφονται ενδιαφέρουσες πλευρές για τον ελληνικό στίβο.
ΠΡΩΤΕΥΟΝ στοιχείο η μαχητική συνεισφορά όλων των μελών της αποστολής στη γαλλική Λιλ, αθλητών και αθλητριών, από το ένα μέχρι το άριστα των 11 βαθμών. Δηλαδή είδαμε παλλόμενη από συναίσθηση ευθύνης αθλητική συντροφικότητα. Παράλληλα έχουμε και τρεις άλλες παραμέτρους μείζονος σημασίας. Δηλαδή: η ετεροβαρής απόδοση με την ισχνότητα –μέχρι ανυπαρξίας –στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις και στις περισσότερες ρίψεις με λίγες εξαιρέσεις.
Ο ΣΕΓΑΣ οφείλει, μ’ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, να καλύψει τα χαοτικά κενά. Δεξαμενές άντλησης ικανών αυριανών δρομέων υπάρχουν. Οι λαϊκοί δρόμοι, με άξονα τα 5.000 μ. και τους μαραθωνίους, θεσμός πανελλήνιας έκτασης. Παράλληλα και οι Αφρικανοί της δεύτερης ή τρίτης γενιάς που έχουν ενταχθεί στην ελληνική ζωή. (Απαιτείται επιλογή και ανακάλυψη.)
ΣΤΟΙΧΕΙΟ πολύ αξιόλογο αφορά στη δυναμική πρόοδο του στίβου αθλητριών. Κάλυψαν (εκτός των τριών πρώτων θέσεων) μεγαλύτερο μέρος στη βαθμολογική συγκομιδή σε σύγκριση με τους άνδρες. Και τη στιγμή αυτή επιβάλλεται η αναφορά τιμής και μνήμης σε δύο εμπνευσμένους πρωτοπόρους του γυναικείου στίβου στον ελλαδικό χώρο, στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Τουτέστιν του σπουδαίου Δημητρού Δάλλα, προέδρου του Πανιωνίου ΓΣΣ, και του Νικολάου Λανίτη, ηγέτη του κυπριακού στίβου με τον ιστορικό σύλλογο του ΓΣ Ολύμπια (ΓΑ-ΣΙ-Ο) της Λεμεσού.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ αλλά και πιεστική προοπτική με ευνόητο ερωτηματικό. Η παρουσία ταλαντούχων εκπροσώπων της νέας γενιάς. Δυστυχώς στον ελλαδικό στίβο ενδημεί η απώλεια στο πέρασμα από την όχθη της κατηγορίας εφήβων και νεανίδων στην αντίπερα όχθη (ανδρών και γυναικών). Πρόβλημα σύνθετο και στόχος υψιπετής. Δεν έχουμε αρμοδιότητα τεχνικών υποδείξεων αλλά είναι φανερές, λόγω των ευαίσθητων και ρευστών συνθηκών, η πρόνοια και η συνδρομή (κάθε μορφής) στο «ταλέντο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ