Οποιος θεωρεί ότι ο αμερικανοκορεάτης σύμβουλος τoυ Ευ. Τσακαλώτου Γκλεν Κιμ θα τη βγάλει «φθηνά», τον πληροφορώ πως κάνει λάθος. Μπορεί ο Κιμ και οι –αδιευκρίνιστου περιεχομένου –συνεργασίες του με Γιάνη Βαρουφάκη και Τσακαλώτο να κόστισαν στον έλληνα φορολογούμενο πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο «γλυκομίλητος» (κατά την έκφραση συριζαίων) Κιμ πρόκειται να πληροφορηθεί σύντομα πως στην Ελλάδα τιμάται η έκφραση… η σιωπή είναι χρυσός. Για να μη σας κουράζω, με πληροφορούν ότι θα εκδηλωθεί κίνηση προκειμένου να επιληφθεί η Δικαιοσύνη της υπόθεσης Κιμ.
nnn
Με ποια αιτιολογία; Κάποιοι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρούν πως ο Εισαγγελέας πρέπει να επιληφθεί της υπόθεσης στη βάση των διατάξεων του Ν. 3849/2010 για την παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Νόμος που ψηφίστηκε επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου. Προτού σας πω τι προβλέπει αυτός ο νόμος, δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση που θεωρούν ότι ο κ. Κιμ ανοίγει συχνά και εύκολα το στόμα του. Οχι εδώ στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό. Και εξηγούμαι…
nnn
Εχει πρόσβαση σε μυστικά της κυβέρνησης, γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων που έγιναν για το μνημόνιο και υπάρχει μόνιμη υποψία ότι μπορεί να καταχράται τις απόρρητες αυτές πληροφορίες που κατέχει. Μου λένε μάλιστα ότι τις προάλλες, στη συνεδρίαση του Eurogroup, του έπεσε έναν φάκελος με απόρρητα στοιχεία, αυτά σκορπίστηκαν σε κοινή θέα στο πάτωμα και έτρεχε αλαφιασμένος να τα μαζέψει.
nnn
Οσο για τον νόμο που σας προανέφερα, προβλέπει ανάμεσα στα άλλα ότι όποιος υπηρετεί με οιαδήποτε σχέση στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού, των υπουργών και των υφυπουργών, και γνωστοποιεί σε άλλον πληροφορία την οποία γνωρίζει μόνο λόγω της υπηρεσίας του τιμωρείται με φυλάκιση έως έξι μηνών ή εάν ενεργεί με σκοπό να ωφεληθεί ο ίδιος ή για να βλάψει το κράτος τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 500.000 ευρώ.
nnn
Το εάν ο Γκλεν Κιμ φάει καμπάνα 500.000 ευρώ είναι πρόωρο να το πει κανείς. Αρμοδίως πάντως με πληροφορούν πως ο Κιμ είναι γενικά πολύ επικοινωνιακός και πως δύσκολα κρατιέται να μη μιλήσει, ειδικά όταν πρόκειται για τα ζητήματα του ελληνικού χρέους.
nnn
Η «ευφράδειά» του αυτή άλλωστε τον έκανε από νωρίς «αντιπαθητικό» στον Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά και σε κάποιους άμεσους συνεργάτες του κ. Τσακαλώτου. Ο τελευταίος βεβαίως είναι εκτεθειμένος με την επιλογή του να τον διατηρήσει ως σύμβουλό του. Και όχι μόνον. Τον πηγαίνει όπου πάει, στα Eurogroup, στις συναντήσεις του με την Κριστίν Λαγκάρντ, του πληρώνει τις μετακινήσεις του και πολλά άλλα. Αφήστε που ακόμη μένουν αδιευκρίνιστες κάποιες μυστηριώδεις επαφές που λέγεται πως κάνει στο Λονδίνο, αλλά και στη Νέα Υόρκη με χρηματιστηριακούς κύκλους. Τι τους λέει; Τι παζαρεύει;
nnn
Την περασμένη εβδομάδα διεξήχθη σε πεντάστερο ξενοδοχείο στην Αγριά Βόλου η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας. Σε αυτήν παρέστησαν, πέραν των βιομηχάνων της Θεσσαλίας, και οι περιφερειάρχες Κώστας Αγοραστός και Κώστας Μπακογιάννης, οι οποίοι και ήταν οι κύριοι ομιλητές. Στο περιθώριο των εργασιών, σε ένα από τα πολλά πηγαδάκια που σχηματίστηκαν, μία επιχειρηματίας από τον Βόλο περιέγραφε στην ομήγυρη τις δυσκολίες της να πείσει τον γιο της να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία…
nnn

«Του εξηγώ διάφορα, αλλά εκείνος παραμένει ανένδοτος και μου λέει ότι η γενιά σας κατέστρεψε την Ελλάδα»
έλεγε η μητέρα επιχειρηματίας. Εκείνη τη στιγμή έτυχε να παρακολουθεί ως αυτήκοος μάρτυρας της εξομολόγησης ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος αυθορμήτως αναφώνησε: «Και εγώ τα ίδια λέω στη μάνα μου…». Οπως καταλαβαίνετε, έμειναν όλοι κάγκελο.

Το… αντιλυσσικό του κ. Παππά
Θυμάστε που στα τέλη Ιουνίου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μετέβη στη Γαλλική Γουιάνα στη Νότια Αμερική για την εκτόξευση του… ελληνικού δορυφόρου; Ναι, εκεί που έκανε την πανηγυρική δήλωση περί «επιστροφής της Ελλάδας στο Διάστημα». Φίλος του κ. Παππά με πληροφόρησε πως αυτό που ταλαιπώρησε περισσότερο την ελληνική αποστολή και τον ίδιο τον υπουργό δεν ήταν το μεγάλο ταξίδι και το jet lag, ούτε το πώς να περάσει επικοινωνιακά την εκτόξευση ενός δορυφόρου ως επίτευγμα της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά τα εμβόλια. Ο κ. Παππάς τώρα τελευταίως (αφού δεν του βγήκαν τα υπόλοιπα) ασχολείται και με το Διάστημα (και τους δορυφόρους).
nnn
Ναι, καλά ακούσατε, η ελληνική αποστολή έκανε εμβόλια τετάνου-διφθερίτιδας, τυφοειδούς πυρετού και λύσσας! Αν σκεφτείτε πως ο κ. Παππάς και οι επιτελείς του έκατσαν μόλις 72 ώρες στην τροπική Γαλλική Γουιάνα, καταλαβαίνει κανείς πως τα εμβόλια που έκαναν ήταν αρκετά (το κόστος εμβολιασμού ήταν 100 ευρώ ανά άτομο)! Ο ίδιος φίλος του κ. Παππά μου είπε χαριτολογώντας πως «τώρα που ο Νίκος εμβολιάστηκε για τα καλά και κυρίως με το… αντιλυσσικό, δεν θα χάσει την ευκαιρία να επισκεφτεί και άλλες χώρες ή να έχει αντιπαράθεση με οποιονδήποτε, εντός ή εκτός της Ελλάδας» –που τα εμβόλια διφθερίτιδας, τυφοειδούς πυρετού και (κυρίως) λύσσας είναι απαραίτητα για τους επισκέπτες, συμπληρώνω εγώ. Αυτά, για να μη νομίζουν κάποιοι πως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν εκθέτει τον εαυτό του σε κινδύνους προκειμένου η Ελλάδα να έχει τη διεθνή εκπροσώπηση που της αρμόζει!
nnn
Στις 28 Ιουνίου επρόκειτο να διεξαχθεί πλειστηριασμός μιας πολυκατοικίας στην παραλιακή της Ποσειδώνος, στα όρια του Δήμου Αλίμου. Η πολυκατοικία είχε αγοραστεί από μια κυρία με τραπεζικό δανεισμό (3,8 εκατ. ευρώ). Η τράπεζα αναγκάστηκε να βγάλει σε πλειστηριασμό την πολυκατοικία γιατί η εν λόγω κυρία, παρ’ ότι μεγαλοεισοδηματίας (μόνον τα μερίσματα από τις μετοχές που κατέχει σε διεθνές επίπεδο –όπως σε σοκολατοποιία των Βρυξελλών –ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ), είναι εξαφανισμένη και δεν ανταποκρίνεται στη δόση του δανείου…
nnn
Αλλά ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός ανεστάλη κατόπιν δυναμικών παρεμβάσεων των κινημάτων Λαφαζάνη, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιπών οπαδών τού «Δεν πληρώνω». Αποτέλεσμα; η κυρία γλίτωσε την πολυκατοικία και τα σοκολατάκια βεβαίως.

Ο αγρότης με τα drones
Διηπειρωτική κουβέντα μέσω Διαδικτύου οργάνωσε την Πέμπτη η Ωρα Αποφάσεων, χωρίς να πτοηθεί καθόλου από τα πρόσφατα… δράματα. Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης από τη Θεσσαλονίκη με την Αννα Διαμαντοπούλου από την Αθήνα και ο Μιχάλης Μπλέτσας από το ΜΙΤ – Βοστώνη μίλησαν για αγρότες και τεχνολογία. Η συζήτηση μαθαίνω πως προσέλκυσε αρκετό κόσμο αφού το βίντεο έφτασε τις 10.000 προβολές, ενώ στην ανάρτηση του διαλόγου συμμετείχαν πάνω από 30.000 χρήστες.

Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς ήταν από την ύπαιθρο και πόσοι από αστικά κέντρα, φαίνεται πάντως πως ο «μοντέρνος αγρότης» με τα tablets και τα drones αποτελεί ελκυστικό επαγγελματικό πρότυπο στην εποχή μας. Τελικά υπάρχουν τρόποι για να ανοίξουν τα αφτιά τής… δύσπιστης με την πολιτική ελληνικής κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς, που δεν θέλει να ακούει για βαρετές συγκεντρώσεις σε κλειστές αίθουσες.

Ελληνοαμερικανικός «έρωτας»
Ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης εξελίσσεται, όπως φαίνεται, σε έναν από τους πλέον αξιόπιστους συνομιλητές των Αμερικανών στην Ελλάδα. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ναύαρχος είχε, όπως μου εκμυστηρεύθηκαν οι πηγές μου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μακρά συζήτηση με τον αμερικανό Α/ΓΕΕΘΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ που προέρχεται από το Σώμα Πεζοναυτών.
nnn
Οι δύο αρχηγοί είπαν πολλά, αλλά αυτό που συγκράτησα είναι ότι συμφωνήθηκε πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να συμμετέχουν ως σκάφη συνοδείας αμερικανικών αεροπλανοφόρων που κινούνται στην περιοχή μας. Ο «έρωτας» των ΗΠΑ με τη βάση της Σούδας και τα «καυτά μέτωπα» στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν φέρει κοντά τις δύο χώρες.
nnn
Μένει να φανεί τώρα αν οι Αμερικανοί θα εμφανιστούν θετικότεροι στο να μας δώσουν και τα δύο αντιτορπιλικά Arleigh Burke που θα θέλαμε…

nnn

Τη Δευτέρα (εκτός απροόπτου) επανέρχεται στα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την επιτυχή επέμβαση ομφαλοκήλης στην οποία υποβλήθηκε. Η επέμβαση διήρκεσε 45 λεπτά και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στον 5ο όροφο του θεραπευτηρίου «Ευγενίδειο» και το Σάββατο επρόκειτο να λάβει εξιτήριο.

nnn

Οι διάφορες εκδοχές του νεποτισμού στην πολιτική ταλανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προκαλούν πονοκέφαλο στον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη: Θέλετε μερικά παραδείγματα; Στην Καρδίτσα ως υποψήφιοι βουλευτές εμφανίζονται ο γιος του Θόδωρου Αναγνωστόπουλου, ο ανιψιός του Γ. Σούρλα και ο γιος του Σπ. Ταλιαδούρου. Στα Τρίκαλα ετοιμάζεται ως υποψήφιος βουλευτής ο γιος του Σωτ. Χατζηγάκη, στη Λάρισα ο ανιψιός του Γ. Σουφλιά. Αν ψάξω και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σίγουρα θα ανακαλύψω και άλλα πρόσωπα, απόλυτες εκδοχές του λεγόμενου νεποτισμού της πολιτικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ