Είτε μας αρέσει είτε όχι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την εποχή των μνημονίων. Για να φθάσουμε όμως στο τέλος του τρίτου προγράμματος, στη δύσβατη διαδρομή ως τον Αύγουστο του 2018, υπάρχουν προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα:
–Να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στην οικονομία, στα κλειστά επαγγέλματα, στην απονομή Δικαιοσύνης, να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον και να δοκιμάσουμε την επιστροφή στις αγορές.
Η προσπάθεια που απαιτείται είναι μεγάλη, όσο μεγάλη είναι η ανάγκη να διαμορφωθεί στη χώρα κλίμα πολιτικής σταθερότητας που θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στους έλληνες και ξένους επενδυτές, οι οποίοι καλούνται να βάλουν χρήματα στην Ελλάδα. Δεν είναι καιρός για υπαναχωρήσεις και πολιτικές εκπλήξεις.
Και αυτό το γνωρίζουν όλοι.
Στο πλαίσιο αυτό στην προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή έγινε ένα μεγάλο βήμα για το καλό της οικονομίας.
Μέσα στη θύελλα λαϊκισμού που ξεσήκωσαν ακόμη μία φορά οι κραυγές των… καμένων υπουργών και βουλευτών, η πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια αλλά κυρίως οι εγγυήσεις σταθερότητας που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας «εμείς θέλουμε να επιστρέψει η χώρα στις αγορές, καλούμε τους επενδυτές να έρθουν σήμερα στην Ελλάδα» αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη συμβολή για επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας.
Παρά το βαρύ «κατηγορώ» στον Πρωθυπουργό για όλα όσα έλεγε στη διάρκεια του αντιπολιτευτικού παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ, οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέχουν παρασάγγας από την «πολιτική καταστροφολογίας» που επικράτησε στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά όταν έχασε τις εκλογές του 2015 και ήταν ένα μήνυμα στις αγορές, στους δανειστές και στους επενδυτές.
Αντίθετα λοιπόν με την αντιπολιτευτική ρητορική των προηγούμενων ετών που ως έναν βαθμό κληρονόμησε ο κ. Μητσοτάκης όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, τόνισε: «Μακάρι να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές, σας το λέω ειλικρινά. Εστω και με ένα πλαίσιο προστασίας. Εμείς, βλέπετε, καλούμε τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν τους διώχνουμε όπως κάνατε εσείς».
Ενα μήνυμα το οποίο αναπόφευκτα συνδέεται με τη διεκδίκηση διακυβέρνησης της χώρας αλλά και την ανάγκη εθνικής συναίνεσης για να προχωρήσει η οικονομία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ