Ισονομίες και άλλες ανοησίες
Με πόση ευκολία ξεχάσαμε τους προηγούμενους καύσωνες, το πόσο δυσάρεστη μπορεί να είναι η ζέστη… Και αντί να φύγουμε να πάμε σε όμορφα νησιά με παραλίες μαγικές, με ηλιοκαμένους νέους και νέες που απολαμβάνουν αυτό που διαφημίζουν, μένουμε στην Αθήνα με τα περιττά μας κιλά, τα αγύμναστα και χλωμά σώματά μας, να μας τρώει η ζέστη –μου φαίνεται πως για τούτο τον λόγο δεν βλέπω τηλεόραση, να μη ζηλεύω τις ξεκούραστες, όμορφες, ευάερες, ευήλιες φιγούρες των διαφημίσεων. Το ότι δεν αντέχω τη φτήνια της ψυχαγωγίας και την ευκολία της δημοσιογραφίας είναι πρόσχημα, τελικά.
Αυτό σκεπτόμουν σε κλιματιζόμενο καφέ της Φωκίωνος Νέγρη χαζεύοντας τις χρωματιστές δροσερές εικόνες της οθόνης, έχοντας μόλις γλιτώσει από θερμοπληξία. 44 Κελσίου, δεν είναι και λίγοι βαθμοί –το κλιματιστικό του σπιτιού χάλασε, και δεν είναι ημέρες για αγορές τούτες οι τελευταίες του μήνα· είναι ημέρες πληρωμής φόρων, δόσεων δανείων, ασφαλιστικών ταμείων, καρτών, λογαριασμών κάθε είδους. Στο καφέ, λοιπόν.
Το μόνο χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί από τη θερμοπληξία είναι να διαβάσεις Παύλο Πολάκη να περιγελά τις «δικαιοκρατικές εγγυήσεις και την ισονομία» και να επικαλείται το «λαϊκό περί δικαίου αίσθημα με το οποίο γαλουχήθηκε» –ο νους μου πάει κατευθείαν στη λαϊκή σοφία τού «άρπαξε να φας και κλέψε να ‘χεις».
Ισονομία; Πού ακούστηκε; Σιγά μη γίνουμε πολίτες και πολιτικοί ίσα κι όμοια, να παραγράφονται τα φορολογικά αμαρτήματά μας ανά πενταετία, λες και είμαστε υπουργοί. Για τούτο ίδρωνε, σκοτωνόταν, έβριζε, πυροβολούσε, έλεγε ψέματα, αφισοκολλούσε, συνδικαλιζόταν, άλλαξε κόμμα, απειλούσε, χυδαιολογούσε, κανάκευε γέρους και γριές για να τους πάρει την ψήφο –για τούτο αγωνιζόταν στα 50 τόσα χρόνια της δυστυχισμένης ύπαρξής του σε αυτόν τον κόσμο; Για να είναι ίσος με τον καθένα μας;

Αστοιχείωτοι όλου του κόσμου, ενωθείτε
Μα, αν ήταν έτσι, δεν θα ανακατευόταν ο Παύλος Πολάκης με την πολιτική. Οταν γίνεσαι πολιτικός, τους έχεις όλους στο χέρι –στην προέκτασή του για την ακρίβεια, την κατσούνα, ή το όπλο· έτσι του έλεγαν στο χωριό οι γέροντες όταν ήταν μικρός, έτσι κατάλαβε από τα πέντε πτυχία που απέκτησε στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο που φοίτησε, την πεζοδρομιακή πολιτική. Και θα βγαίνουν τώρα κάτι αδελφές από το Συμβούλιο Επικρατείας να του μιλάνε για ισονομία και κράτος δικαίου και να τον αποκαλούν «αστοιχείωτο»; Να τη βάλουν εκεί που ξέρουν την ισονομία, πριν τους τη βάλει ο ίδιος εκεί, όταν θα τους βάλει στα τέσσερα με τη βοήθεια του Πάνου Καμμένου.
l Για να προκόψουν τα φτωχά παιδιά, δυο μεγάλοι δρόμοι υπάρχουν, ημερολόγιό μου: επαγγελματίας αθλητής ή επαγγελματίας πολιτικός. Σιγά μην περιμένεις από την ιατρική ή άλλο επάγγελμα να γίνεις πλούσιος και σπουδαίος! Ο πολιτικός γίνεται ένα με τον λαό: γίνεσαι η «λαϊκή κυριαρχία» αν εκλεγείς· κυρίαρχος, άρχοντας, εξουσία –είναι δυνατόν να είσαι ίσος με τον κλέφτη εκμεταλλευτή φοροφυγάδα επιχειρηματία, να παραγράφονται τα αδικήματά του σαν τα δικά σου; Πρέπει να τον λιώσεις, να τον συντρίψεις, να ψάχνεις τι έχει κάνει και τι έχει κλέψει από τότε που γεννήθηκε –άκου παραγραφή σε πενταετία!
Η βασική αρχή είναι πως του τα παίρνεις όλα του πλούσιου· γιατί αν τον αφήσεις, πάλι θα κλέβει το κράτος –που σου ανήκει, αφού είσαι ο κυρίαρχος. Σε κλέβει δηλαδή. Και μετά αναθέτεις την επιχείρηση σε μερικά έντιμα και καλά παιδιά από το κόμμα. Δηλαδή μόνο οι κληρονόμοι και οι επιτήδειοι πρέπει να έχουν λεφτά; Τα παιδιά που τόσα χρόνια αγωνίζονται, μερικοί από πάππου προς πάππον, δεν έχουν δικαιώματα;
Χονδρικά, αυτή μου φαίνεται είναι η ιδεολογία του Παύλου Πολάκη, ημερολόγιό μου, από αυτά που τον έχω ακούσει να λέει δημοσίως κατά καιρούς. Ιδιωτικά, μάλλον θα λέει πολύ πιο άγρια πράγματα –αλλά αυτά αφορούν τους φίλους του που τον ακούνε.
Τον Αλέξη Τσίπρα, για παράδειγμα, που τον προτιμά για παρέα. Τι λέει για όλα αυτά ο πρωθυπουργός; Για να δηλώνει πως «εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση και μας στήνουν εμπόδια», προφανώς συμφωνεί μαζί του.

Εξουσιαστική κυνικότητα
Αλλά, καίτοι αστοιχείωτος, κάπου έχει ακούσει ότι τέτοιες απόψεις δεν είχαν μόνο οι κομμουνιστές, τις είχαν και οι ναζί και οι φασίστες –και φυλάγεται, αφήνει τον φίλο του υπουργό Υγείας να λέει όλα αυτά τα αρρωστημένα. Τώρα που κάνει τα μεγάλα ανοίγματα στους ενωσιακούς σοσιαλδημοκράτες, του φτάνουν οι γκρίνιες που ακούει για τον Καμμένο, ας μην ανοίξει άλλα μέτωπα.
Αφήνει λοιπόν τον περήφανο Σφακιανό να τα λέει αυτά, ταιριάζουν με την κλεφταρματολική παράδοση των Τζουμέρκων της καταγωγής του –διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ιστορίες περί κλεφτών και αρματολών, που έφτιαχναν τον «εθνικό στρατό» για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, είναι μύθοι: οι κλέφτες ήσαν αυτό που λέει η λέξη, κλέφτες, ορεσίβιοι ληστές, και όνειρό τους ήταν να γίνουν ή «κάποι», ιδιωτικός στρατός στην υπηρεσία κάποιου προύχοντα, ή –η κορωνίδα της σταδιοδρομίας κάθε κλέφτη –αρματολοί στη υπηρεσία του σουλτάνου. Να φορολογούν για λογαριασμό του, δηλαδή.
Πώς λοιπόν να γίνει δεκτή η παραγραφή της φοροδιαφυγής, όταν όλη σου τη ζωή προσπαθούσες να γίνεις ο αρματολός που μαζεύει τους φόρους;
Η εξουσιαστική κυνικότητα των συριζαίων στοιχειώνει τη χώρα, ημερολόγιό μου. Αλλά εκφράζοντας έτσι πρωτόγονα τις σκέψεις και τις ορέξεις τους, μας βοηθάνε να καταλάβουμε πώς σκέπτεται μεγάλο μέρος της πολιτικής ελίτ.
Οταν δροσίσει ο καιρός, όταν θα έχουμε ξεκουραστεί και γίνει σαν τους ήρωες των διαφημίσεων, θα βρούμε τον καιρό και την όρεξη να τα αντιμετωπίσουμε. Τώρα, το θέμα είναι να γλιτώσουμε από τη θερμοπληξία.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Πρόταση διασκευής επί το θρησκευτικότερον και μοναστικόν:
«Συννεφούλα, είσαι τσούλα· πάω να γίνω μοναχός…».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΖΩΝ

nnn

Το πρόβλημα με τον νεαρό πρωθυπουργό μας είναι ότι η μακιαβελική σοβαροφάνειά του ξεγελά ακόμη και σοβαρά άτομα. Ενα αδειανό πουκάμισο χωρίς γραβάτα είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος και οι περισσότεροι συνεργάτες του.
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

nnn

Πότε χωνεύεται καλύτερα ένα δύσπεπτο ψέμα; Οταν σου το λέει ο άλλος με ένα μόνιμο αόριστο χαμόγελο ή όταν σ’ το λέει με ένα ορισμένο σοβαρό ύφος; Ορεξη που την έχω με τέτοιον καύσωνα να λέω ό,τι θέλω…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, 43 ΚΕΛΣΙΟΥ

nnn

Φυσικά και απαντούν στην ανεργία οι κυριακάτικες πορείες δημάρχων ανάμεσα σε σκουπίδια, όπως στην Πάτρα την περασμένη Κυριακή. Με επανεκλογή σε αξιώματα, κ.λπ.
Β. ΕΛ. ΖΕΒΟΥΛΗΣ, ΠΑΤΡΑ

nnn

Βόμβες μολότοφ στα Εξάρχεια, βόμβες λαϊκισμού στο στόμα του Πολάκη.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, @GMAIL.COM

nnn

Αλέξη, άλλο το 15μελές σχολείου και άλλο το 19μελές της ευρωζώνης και το 27μελές της ΕΕ.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

Αν έχεις την ατυχία να συνομιλήσεις με κάποιον από τους εναπομείναντες υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, μένεις με την εντύπωση ότι ο συνομιλητής σου κάνει χρήση παραισθησιογόνων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Μεγαλοδύναμε! Τα σύννεφά σου, ομπρέλα μας.
Ευλαβώς, ένας άσημος μπαγάσας.
Γ. Κ., @OTENET.GR

nnn

Το μεγαλεπήβολο αναπτυξιακό σχέδιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Τα Εξάρχεια, ο Αθως του Μπαχαλακισμού, ως επενδυτικός μαγνήτης του Μπαχαλοτουρισμού!..
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Τραβηγμένο, αλλά σκέψου το: Μήπως ο Καμμένος το έκανε για να φορέσει και τη ριγέ στολή;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ