Πολλά γράφονται την περίοδο αυτή για τα σχέδια που εκπονούνται για την επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κύριο άξονα την ολοκλήρωση της ευρωζώνης, την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και την ανάπτυξη κοινής πολιτικής για την ασφάλεια και την άμυνα. Μια εξαιρετικά φιλόδοξη προσπάθεια, η οποία όλα αυτά τα χρόνια (και κυρίως μετά τη μεγάλη διεύρυνση με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) είχε λιμνάσει μέσα σε άκαρπες συζητήσεις.

Τώρα όμως, με την εκλογή ενός δυναμικού φιλοευρωπαίου ηγέτη στη Γαλλία, την αναμενόμενη νίκη της επίσης φιλοευρωπαίας Ανγκελας Μέρκελ στη Γερμανία, την αποχώρηση της προβληματικής στα ευρωπαϊκά θέματα Βρετανίας και την ξεκάθαρα εχθρική στάση απέναντι στους Ευρωπαίους του απρόβλεπτου αμερικανού προέδρου, δημιουργείται ένα νέο ευνοϊκό κλίμα για μια ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Και το εύλογο ερώτημα είναι αν η σημερινή Ελλάδα μπορεί να μετάσχει (και κάτω από ποιους όρους) στη συζήτηση αυτή.

Το ερώτημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η χώρα μας, λόγω των γνωστών κυβερνητικών κατορθωμάτων, έχει εδώ και καιρό χαρακτηρισθεί ως «ειδική περίπτωση», γεγονός που εκ των πραγμάτων την θέτει στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι πέρα από την κυβερνητική αυτή πολιτική, που εξέθρεψε ένα ουσιαστικά αντιευρωπαϊκό κλίμα, στηριζόμενη σε έναν άκρατο λαϊκισμό και μια ανερμάτιστη υποσχεσιολογία (που ουδόλως συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες διακυβέρνησης) εμφύσησε στην κοινή γνώμη την άποψη ότι για την οικονομική κρίση και τη λιτότητα δεν ευθύνονται οι κυβερνητικοί χειρισμοί, αλλά η τιμωρητική διάθεση των Ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών.

Και ο στόχος αυτός, όπως δείχνουν πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης, πέτυχε απόλυτα, με αποτέλεσμα οι Ελληνες σήμερα να εμφανίζονται ως οι πιο εχθρικά διακείμενοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν πριν από την κρίση ήταν οι πιο φιλοευρωπαίοι από όλους.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη έρευνα για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ευρώπη του Chatam House και της Κantar Public, η οποία δείχνει ότι το 67% των Ελλήνων θεωρεί ότι η λιτότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη αποτυχία της ΕΕ, το 80% ότι η Γερμανία παίζει αρνητικό ρόλο στην ΕΕ, ενώ το 53% διαφωνεί με την άποψη να μετατραπεί η ΕΕ σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης και το 80% πιστεύει ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και άλλα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν να φύγουν από την ΕΕ.

Το μόνο που δεν μάθαμε είναι πόσοι Ελληνες πιστεύουν ότι μας… ψεκάζουν! Κατόπιν όλων αυτών, δεν είναι περίεργο που ο λαϊκισμός συνεχίζει να ανθεί στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενος αυτό το αντιευρωπαϊκό κλίμα, επιρρίπτοντας έτσι τις ευθύνες στους «κακούς ξένους» και στους συνεργαζόμενους με αυτούς «γερμανοτσολιάδες». Τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη καταρρέουν όλα τα προπύργια του λαϊκισμού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ